Keçi yetiştiren para piyasa uzmanı

Keçi yetiştiren para piyasa uzmanı

Keçi yetiştiren para piyasa uzmanı
Keçi yetiştiren para piyasa uzmanı Üniversitede ders verdi ama artık keçi yetiştiricisi Kanada ile Türkiye'de finans sektöründeki birçok firmada genel müdürlük yaptıktan sonra Mersin'e yerleşen para piyasası uzmanı Timuçin Arı, yörede hayvancılığa alternatif sunmak amacıyla başlattığı projesi başarıya ulaşınca, saanen keçisi yetiştiriciliğine başladı.

Timuçin Arı (38), AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar yaşadığı Kanada'da eğitiminin ardından üniversitede bir süre ders verdiğini ve ardından döndüğünde İstanbul'da ağırlıklı olarak finans sektöründe, genel müdürlük de dahil çeşitli yönetici mevkilerde görev yaptığını anlattı.

Yörük olduğunu ve politikaya atılmak üzere geldiği memleketi Mersin'de ''keçi yetiştiricilerine, ormanlara zarar verdiği gerekçesiyle iyi gözle bakılmadığını'' gözlemlediğini belirten Arı, hem bu anlayışı ortadan kaldırmak hem de yöre hayvancılığına alternatif sunmak amacıyla arayışa girdiğini kaydetti.

Doğaya zarar vermeyen keçi türlerini araştırmaya başladığını belirten Arı, besi yöntemiyle ahırda beslenebilen saanen cinsinin süt kalitesi ve verimi açısından cazibesini dikkate alarak Türkiye'nin çeşitli yerlerinden saf örnekler topladığını ve yaklaşık 1,5 yıl önce Camili köyünde çiftlik kurarak yetiştiriciliğe başladığını söyledi.

Başlangıçta köylülerin kendisini yadırgadığını, ''eski model bir araba alıp onlar gibi şalvar ve köylü kıyafetleri giyip aralarına karıştığını'' anlatan Arı, ''Şimdi beni kendilerinden biri olarak görüyorlar. Konuda uzmanlaşmam nedeniyle yörede adım ''Keçici Baba''ya çıktı'' dedi.

Zorlu bir süreç geçirdiğini ifade eden Arı, saanen keçisi yetiştirilmesi konusunda hazırladığı projeye destek için ''çaldığı tüm kapıların yüzüne kapandığını'', ancak yılmadığını, Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunan safkan saanen keçilerini topladığını ve bu türün yöreye uyum sağladığını kanıtladığını kaydetti.

Çiftliğinde 100 civarında keçi bulunduğunu belirten Arı, ''Artık, projeyi çevre köylere yaymak için çaba gösteriyorum. Çünkü bu son derece karlı ve verimli bir iş. Üstelik orman alanları için de hiçbir risk taşımıyor'' diye konuştu.

Normal keçilerden ortalama 150 gün civarında süt alınırken saanen keçisinde bunun 300 güne ulaştığına dikkati çeken Arı, ''Üstelik her seferinde alınan süt de 1-1,5 litre yerine 2-2,5 litreye çıkıyor. Gerekli destek verilerek, süt kalitesi ve verimi yüksek olan bu türün yetiştirilmesi yaygınlaştırılmalı. Böylelikle hem son derece yararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanan keçi sütü üretimi artacak, hem istihdam sağlanacak hem de hayvancılıkla uğraşanların gelir seviyesi artacaktır'' şeklinde konuştu.

Büyük şehirlerde keçi sütüne talebin fazla olduğunu ve tanıtım yapıldıkça bunun daha da artacağına inandığını vurgulayan Arı, şu an için şoklama yöntemiyle saklayıp özel yapım termoslarla İstanbul'a kilogramı 5 TL'den gönderdiğini, keçi sayısını ve üretimi artırdıkça diğer yerlerden gelen talepleri de karşılamaya yöneleceğini söyledi.

Arı, üniversitedeki konunun uzmanı öğretim görevlileriyle irtibat halinde bulunduğunu, Camili köyüne gelen akademisyenlerle tecrübesini paylaştığını ve bilgi aldığını, yetiştiricilik yapmak isteyenlere ve özellikle de yöre köylüsüne yararlı olmak için ''el kitabı'' hazırlığı içinde olduklarını sözlerine ekledi.

atasehirliyiz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER