Kamerun'un En büyük spor kompleksini Türkler yapacak

Kamerun'un en büyük spor kompleksi olma özelliği taşıyacak Japoma Spor Kompleksi Projesi'ni Türkler üstlenecek.

Kamerun'un En büyük spor kompleksini Türkler yapacak
 Kamerun'un En büyük spor kompleksini Türkler yapacak

Kamerun'un en büyük spor kompleksi olma özelliği taşıyacak Japoma Spor Kompleksi Projesi'ni Türkler üstlenecek.

Kamerun'un en büyük spor kompleksi olma özelliği taşıyacak Japoma Spor Kompleksi Projesi'ni Türkler üstlenecek. İhalesini Yenigün İnşaat'ın kazandığı proje 50 bin kişilik stadyum, spor salonu, olimpik yüzme havuzu, 2 antrenman sahası ve tenis kortlarını içeriyor.

Ülkenin en büyük şehri Douala'da hayata geçirilecek projenin finansman anlaşması Kamerun Ekonomi ve Bölgesel Planlama Bakanlığı binasında Bakan Louis Paul Motaze, Türkiye'nin Yaounde Büyükelçisi Murat Ülkü, Türk İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün'ün katılımıyla imzalandı.

İmza töreninde konuşan Kamerun Ekonomi ve Bölgesel Planlama Bakanı Motaze, projenin Kamerun için çok önemli olduğunu belirterek, bu stadın Kamerun'un 2019 Afrika Uluslar Kupası'nda kullanılacağını söyledi.

"Türk hükümetine ve halkına şükranlarını ifade ediyor"

Türkiye ile Kamerun arasında bir dostluk ilişkisi bulunduğunu ve bunun sağlam bir şekilde sürdüğünü vurgulayan Motaze, "Bu sağlam dostluk ilişkisi en üst makamlardan başlayarak halklara kadar uzanmaktadır. Her iki tarafta da iş birliğini geliştirmek konusunda kararlılık var." dedi.

Motaze, Eximbank'ın 191 milyon dolar gibi kayda değer bir rakamla projeyi finanse edeceğini anımsatarak, "Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya da Türk hükümetine ve halkına şükranlarını ifade ediyor. Bizim için çok önemli olan bu desteğin değerini biliyoruz." diye konuştu.

"Türk müteahhitlik sektörü marka haline geldi"

TMB ve Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün ise stat ihalesini kazandıktan sonra sürecin çok uzun sürdüğünü ancak 1,5 yıldır bu işin peşinde olduklarını belirterek, buna rağmen kompleksi 2018 yılının son çeyreğine teslim etmeyi planladıklarını söyledi.

Projenin güncel kurla 750 milyon liranın üzerinde bir değerde olduğunu dile getiren Yenigün, Türk müteahhitlik sektörünün dünyada bir marka haline geldiğini ve çok sayıda ülkede müteahhitlerin proje üstlendiğini ifade etti.

 Yenigün, Türk müteahhitlerin en büyük 3 pazarı olan Rusya, Irak ve Libya'da yaşanan sıkıntılar sonrası yeni pazarlara açılmanın önemine işaret ederek, "Bu yüzden son 3-4 yıldır Sahraaltı Afrika ülkelerine ve Güney Amerika'ya yöneldik. Burada bu ölçekte bir iş aldık. Bizden sonra bazı şirketlerimiz de bizim kadar olmasa da ihale aldı burada." dedi.

Türkler çalışacak, Türk malzemesi kullanılacak 

Yenigün, burada hacmin oluşması için biraz daha finansmana ihtiyaç olduğunu kaydederek, 232 milyon doların Kamerun için önemli bir rakam olduğunu, Türk müteahhitlerin birkaç ay içerisinde bu ülkede 400 milyon dolarlık bir kapasiteye ulaşacağını anlattı.

Başkan Yenigün, "Bütün yaptığımız ziyaretlerde ilgili makamlar Eximbank'a başka projelere de kredi vermelerini beklediklerini söyledi. Eximbank da bu konuya sıcak bakıyor. Kamerun'a ilgi devam edecek." diye konuştu.

Projede kullanacakları inşaat malzemelerinin en az yüzde 80'inin Türkiye'den getirtileceğini dile getiren Yenigün, ayrıca projede çalışacak bin 250 işçinin bininin Türk olacağını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109