İstanbullular Doğalgazda yüzde 43 tasarruf etti

İGDAŞ, son 10 yılı inceledi ve Doğalgaz Tüketim Verileri’ni yayınladı.

İstanbullular Doğalgazda  yüzde 43 tasarruf etti
İstanbullular Doğalgazda  yüzde 43 tasarruf etti

 İGDAŞ, son 10 yılı inceledi ve Doğalgaz Tüketim Verileri’ni yayınladı.

Kış bitti ve İstanbul’da baharın simgesi erguvanlar açtı. İGDAŞ, kışın ardından enerji tasarrufunda İstanbulluların karnesini açıkladı. 2006’dan bu yana veriler incelendiğinde; İstanbul’da ısınmak için doğalgazın en yoğun kullanıldığı Ekim-Nisan döneminde, sayaç başına ortalama tüketimin 962 m3’ten 552 m3’e gerilediği görüldü.

İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet Çevik; “İstanbulluların enerji tasarrufu için aldığı tedbirlerin sonuçları çok iyi. 2006’dan bu yana sayaç başına doğalgaz kullanımı yaklaşık yüzde 43 oranında azaldı. Doğalgazda tasarruf, ülkemizin enerji verimliliği mücadelesine, İstanbulluların elbirliğiyle verdiği en büyük destektir” dedi.

Cemreler havaya, suya ve yere düştü. Kış sona erdi ve İstanbul’da baharın simgesi erguvanlar açtı. Isınan havalarla birlikte, kaloriferlere de gerek kalmadı. İGDAŞ, biten kışın ardından Doğalgazda Tüketim Verileri adlı bir araştırma yayınladı. 2006’dan bu yana doğalgaz tüketim miktarlarının, abone sayılarının ve hava sıcaklığı ortalamalarının karşılaştırıldığı bu çalışmaya göre; İstanbulluların aldığı tasarruf tedbirleri işe yaradı. Son 10 yılda, 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasındaki doğalgaz tüketimini, sayaç ve Bağımsız Bölüm Sayısı (BBS) bazlı karşılaştıran İGDAŞ, tasarruf miktarının yüzde 43’lere ulaştığını açıkladı.

2006 yılında araştırma için baz alınan 6 aylık dönemde, sayaç başına 962 m3 olan doğalgaz kullanımı, 2016 yılında aynı dönemde 552 m3’e indi. Karşılaştırma, İGDAŞ’ın metrekare üzerinden abone hesaplama sistemi Bağımsız Bölüm Sayısı (BBS) ile yapıldığında da benzer sonuçlar elde edildi. 2006 yılında 727 m3 olan 6 aylık tüketim 2016 yılında 455 m3’e indi.

Mehmet Çevik: “Doğalgaz tasarrufu, enerji verimliliği çalışmalarına İstanbulluların en büyük desteğidir”

2006’dan bu yana abone sayılarını neredeyse yüzde 100 artırarak 6 milyonun üzerine çıkardıklarını vurgulayan İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet Çevik, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “İstanbulluların enerji tasarrufu için aldığı tedbirlerin sonuçları çok iyi. Bu konuda en büyük etkinin gelişen inşaat teknolojisi olduğunu biliyoruz. Dış cephe ve pencerelerde ısı yalıtımı, son 10 yılda hızla yaygınlaştı. Yeni yapıların yanı sıra birçok İstanbullu hem kendi bütçesini hem de ülke ekonomisini düşünerek binalarında mantolama işlemi yaptırarak doğalgaz tasarrufuna önemli katkı sağladı.”

“Yaptığımız araştırmada, 2006’dan bu yana sayaç başına doğalgaz kullanımının yaklaşık yüzde 43 oranında azaldığını gördük. Artan abone sayımıza ve toplam doğalgaz miktarına rağmen sayaç başına düşen miktar, tasarruf anlamına geliyor. Yüzde 43 tasarruf, çok yüksek bir oran ve bu bizi çok mutlu etti. Zira doğalgazda tasarruf, ülkemizin enerji verimliliği konusunda yapılan mücadeleye İstanbulluların elbirliğiyle verdiği en büyük destektir. Bu sonuçlarda, İGDAŞ olarak doğalgazda güvenlik ve tasarruf konusunda yaptığımız eğitim çalışmalarının da katkısı olduğunu bilmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.”

Bu kış sıcaklık mevsim normallerinde

Yapılan araştırma, hava sıcaklıklarındaki büyük düşüşlerin tasarruf tedbirlerinin etkisini azalttığını da ortaya koydu. 2011-2012 yıllarında son 10 yılın en soğuk kışını geçiren İstanbul’da, söz konusu dönemde doğalgaz tüketimi sayaç başına 951 m3’e ve BBS başına da 754 m3’e çıkmıştı. 2011-2012 yıllarında özellikle Kasım, Şubat ve Mart aylarında hava sıcaklığı 10 yıl ortalamasının yaklaşık 3 derece altında olmuştu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan veriler, 2015-2016 kışının ise mevsim normallerinde olduğunu gösterdi. Aylık ortalama sıcaklıklara bakıldığında; geçen yıl Ekim’de 17.1, Kasım’da 14.6 ve Aralık’ta ise 8.3 derece olduğu görüldü.

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2016, 18:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109