IMF'nin ilk kadın başkanı Lagarde: ABD'nin desteklediği aday kazandı

IMF'nin ilk kadın başkanı Lagarde: ABD'nin desteklediği aday kazandı

IMF'nin ilk kadın başkanı Lagarde: ABD'nin desteklediği aday kazandı
IMF İcra Direktörleri Kurulu, Fransa Maliye Bakanı Lagarde'ı IMF'nin yeni başkanı olarak seçerken, Lagarde IMF'nin ilk kadın başkanı ünvanına sahip oldu.

IMF'nin ilk kadın başkanı 25 Mayıs 2011 tarihinde başkanlık için resmen aday olan Christine Madeleine Odette Lagarde oldu.

IMF İcra Direktörleri Kurulu, Fransa Maliye Bakanı Lagarde'ı IMF'nin yeni başkanı olarak seçti. Lagarde, böylece IMF'nin ilk kadın başkanı olarak tarihe geçti.

Dominique Strauss-Kahn'dan boşalan IMF başkanlığı için Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens'in de adı geçmesine rağmen ABD'nin desteklediği Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde gülen taraf oldu.

Lagarde IMF başkanı olabilmek için başlattığı kampanya çerçevesinde 12 günde, 50 bin km'den fazla uçmak zorunda kaldı. Brezilya, Hindistan, Çin, Suudi Arabistan ve Mısır'a giden Lagarde, Lisbon'daki Afrika Kalkınma Bankası toplantısında Afrika'lı maliye bakanlarıyla bir araya geldi. Lagarde'nin son durağı ise, ABD'nin başkenti Washington oldu.

ABD Hazine Bakanı Tim Geitner seçimden önce yaptığı açıklamda; ''Küresel ekonominin krtik bir döneminde, Bakan Lagarde'in olağanüstü yeteneği ve engin tecrübesinin bu vazgeçilmez kuruma paha biçilmez bir liderlik katkısı sağlayacaktır'' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin karşısına rakip olması beklenirken, New York'taki bir Fransız otelinde kat görevlisine cinsel saldırıda bulunmak suçuyla yargılanan eski başkan Dominique Strauss-Kahn, IMF Başkanlığından 19 Mayıs 2011 tarihinde istifa etmek zorunda kalmıştı.

IMF'NİN İLK KADIN BAŞKANI

IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun IMF'nin ilk kadın başkanı olarak seçtiği, Christine Madeleine Odette Lagarde, 1 Ocak 1956 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'te dünyaya geldi.

1974 yılında liseden mezun olduktan sonra ABD'nin Maryland eyaletindeki Bethesda bölgesinde Holton-Arms kız okulunda eğitim gördü. Hukuk alanında yüksek öğrenim gören Lagarde, siyaset biliminde yüksek linsan eğitimi aldı.

Bir süre, ABD'de, eski ABD Savunma Bakanlarından William Cohen'in asistanı olarak da görev yapan Lagarde, 1981 yılında Uluslararası hukuk firması Baker & McKenzie'nin Paris bürosunda çalışmaya başladı.

1995 yılında şirketin yönetim kuruluna girdi ve Ekim 1999'da Baker & McKenzie'nin ilk kadın başkanı ünvanına sahip oldu.

2005 ve 18 Mayıs 2007 Dominique de Villepin hükümetinde Ticaret Bakanı olarak görev yapan Lagarde, 18 Mayıs 2007 ve 19 Haziran 2007 tarihleri arasında François Fillon hükümetinde Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı yaptı. Lagarde, 19 Haziran 2007 tarihinden itibaren ise Fransa Maliye Bakanı olarak çalışmaya başladı.

Forbes dergisinin 2009 yılında “dünyanın en güçlü kadınları” listesinde 17'inci sırada yer alan Lagarde, G-8 Ekonomik İşler Bakanı olan ilk kadın unvanına sahip. Financial Times tarafından da 16 Kasım 2009 tarihinde Avro Bölgesi'nin en iyi maliye bakanı seçilen Lagarde, gençliğinde, Fransa ulusal senkronize yüzme takımında yer alan Lagarde'ın, iki oğlu bulunuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER