İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri, 2013

Türkiye genelinde, 2013 yılı için işsizlik oranı %9,7 olarak tahmin edildi.

İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri, 2013
İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri, 2013

Türkiye İstatistik Kurumu, 2004 yılından itibaren Hanehalkı İşgücü Araştırmasından elde edilen dönemsel işgücü göstergelerinin yanı sıra, yıllık olarak İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey 2’ye göre 26 bölge ayrımında da yayımlamaktadır. Bununla birlikte, geleceğe dönük plan ve programlar ile akademik çalışmalar için son yıllarda il düzeyinde ihtiyaç duyulan temel işgücü piyasası göstergeleri de “Küçük Alan Tahminleri Yöntemi” kullanılarak üretilmeye başlandı.

Bugüne kadar 2008 yılından başlamak üzere 2012 yılına kadar il düzeyinde “işgücüne katılım oranı”, “istihdam oranı” ve “işsizlik oranı” göstergeleri yayınlandı. Bu haber bülteninde ise 2013 yılına ilişkin sonuçlara yer verildi. 

İşsizlik oranının en yüksek olduğu il Batman, en düşük olduğu il Karaman

Türkiye genelinde, 2013 yılı için işsizlik oranı %9,7 olarak tahmin edildi.

Model çalışması sonucuna göre 2013 yılında; işsizlik oranının en yüksek olduğu iller sırasıyla, Batman (%23,4), Mardin (%20,6) ve Siirt (%20,5), işsizlik oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla, Karaman (%4,2), Konya (%4,7) ve Manisa (%5,1) olarak tahmin edildi.

İşsizlik oranı en yüksek ve en düşük olan 5 il, 2013


İstihdam oranının en yüksek olduğu il Ardahan, en düşük olduğu il Batman

Türkiye genelinde, 2013 yılı için istihdam oranı %45,9 olarak tahmin edildi.

Model çalışması sonucuna göre 2013 yılında; istihdam oranının en yüksek olduğu iller sırasıyla, Ardahan (%59,1), Kars (%55,5), Burdur ve Bartın (%54,9), istihdam oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla, Batman (%27,8), Mardin (%29,7) ve Siirt (%29,8) olarak tahmin edildi.

İstihdam oranı en yüksek ve en düşük olan 5 il, 2013


İşgücüne katılma oranı en yüksek il Ardahan, en düşük il Batman

İşgücünün önemli bir göstergesi olan işgücüne katılma oranı, 2013 Hanehalkı İşgücü Araştırması yıllık sonuçlarına göre Türkiye genelinde %50,8 olarak tahmin edildi.

Model çalışması sonucuna göre 2013 yılında; işgücüne katılma oranının en yüksek olduğu iller sırasıyla, Ardahan (%62,8), Kars (%59,5) ve Burdur (%58,9), işgücüne katılım oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla, Batman (%36,2), Diyarbakır (%37,2) ve Mardin (%37,4) olarak tahmin edildi.

İşgücüne katılma oranı en yüksek ve en düşük olan 5 il, 2013


İl bazında bu üç istatistiğe ilişkin tahmin sonuçları ile güven aralıkları ve değişim katsayıları tabloda verilmektedir.

                                                                                                                                                    
AÇIKLAMALAR

Türkiye İstatistik Kurumu, il düzeyinde ihtiyaç duyulan temel işgücü göstergelerini üretebilmek amacıyla, AB uzmanlarının görüş ve önerilerini de dikkate alarak, çeşitli yöntemler üzerinde çalıştı. Sürdürülen bu çalışmalar neticesinde, ekte ayrıntılarıyla açıklanan “Küçük Alan Tahminleri Yönteminin” kullanılmasına karar verildi. Çalışmada kullanılan yöntem, işgücü araştırmasından elde edilen orjinal verilerin yanısıra, ekonometrik çalışmalar sonucu belirlenmiş olan çoğunlukla idari kayıtlara dayalı dışsal değişkenlerin (il nüfusu ve diğer demografik göstergeler, Sosyal Güvenlik Kurumu verileri, İŞKUR kayıtlı işsiz sayısı vb.) bir arada kullanılmasını gerektirmektedir. Çalışmada temel olarak herhangi bir il için örnek hacminin yeterli olması durumunda, üretilen tahmin, o il için araştırmadan doğrudan elde edilen sonuca yakın olmakta, örnek hacminin o il tahmini için yetersiz kalması durumunda ise, elde edilen tahmin ağırlıklı olarak dışsal veriler tarafından belirlenmektedir. Kullanılan metodoloji bu bülten ekinde detaylı olarak yer almaktadır.


Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2014, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER