İdo'yu Aldı, Gözü Hızlı Tren'de

İDO’nun yabancı ortağı Brian Souter İDO’nun kendisini en çok heyecanlandıran yatırımı olduğunu belirterek, “Türkiye’de demiryoluna ihtiyaç var. Ben yatırımcıyım. Özel bir proje olursa ilgilenirim. Demiryolu da olabilir” dedi

İdo'yu Aldı, Gözü Hızlı Tren'de


Tepe, Akfen, Sera ile konsorsiyum oluşturarak 861 milyon dolara İDO’nun ortağı haline gelen yatırımcı Brian Souter, Türkiye’nin en büyük ihtiyacının yeni demiryolları olduğuna dikkat çekerek, “Şu an beni en çok heyecanlandıran yatırım İDO. Ancak, bir ulaşım yatırımcısı olarak özel ve gelecek vaat eden her türlü yatırımla ilgilenirim. Demiryolları da olabilir” dedi.

Türkiye’de coğrafyaya bakıldığında şehirler arasında hızlı tren seferlerinin olmamasının önemli bir boşluk olduğunu dile getiren Souter “Biz bu boşluğu doldurmak amacıyla deniz ve karayolu taşımacılığını birleştiren İdobus sistemini hayata geçiriyoruz. Ancak, demiryollarının geliştirilmesini de istiyoruz. İstanbul’un 3’üncü köprüye de ihtiyacı var. Artan popülasyon her türlü yatırımı sindirebilir” diye konuştu.

İDOBUS 22 MART’TA BAŞLIYOR
Toplu taşımanın şehirlerarası yollar için ihtiyaç duyulan hızlı raylı sistemlerin devreye girmesiyle artacağını belirten Souter, “Marmara Denizi’ni demiryolu gibi kullanıyoruz” dedi. İstanbul İzmir arasının 1.5 saat kısalmasını sağlayan İdobus 22 Mart’ta çalışmaya günde 13 seferle başlayacak. Fiyatlar İstanbul’dan Bursa’ya 1 TL’den en uzak mesafe olan İzmir’e 22 TL’den başlayacak. İdo, bu hizmet için Ulusoy ve Kamil Koç’dan kiraladığı otobüsleri kullanacak. Uzun vadede yolcuların gemiden sonra yola kendi araçlarıyla devam edebilmeleri için limana yakın otoparklar yapılması da gündemde.

"DEVLET DESTEKSİZ HOVERCRAFT ALIRIZ"
İstanbul ve İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate indirmesi planlanan otoyol projesi kendilerini kısa dönem için etkilese de uzun vadede olumsuz bir etki beklemediğini belirten Souter, “Bizim uygulamaya koyduğumuz sistem rahatlığından dolayı tercih edilecek. Başarılı olursak daha hızlı olan hovercraft gemi seçeneğini de uygulamaya koyacağız. O zaman en hızlı raylı sisteme ciddi bir rakip olacağız. Devletten destek de beklemiyoruz” dedi.

‘AKFEN’DE ORTAKLIK DÜŞÜNMÜYORUM‘
Şirket olarak kendilerinin dünyada otobüs, demiryolu ve denizyolu taşımacılığı alanlarında yatırım yaptıklarını hatırlatan Souter, “İDO’daki ortaklarımızdan Akfen’in hisseleri satılık. Ama biz bu alanda yatırım yapmadığımız için ortaklık düşünmedik” dedi. Akfen’in üçüncü köprü ihalesiyle ilgilenebileceğini açıkladığını hatırlattığımız Souter, “Üçüncü köprü inşaat işi olduğu için daha çok Akfen’in uzmanlık alanına giriyor. Bizim uzmanlık alanımız daha çok toplu ulaşım üzerine” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2012, 16:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER