Fındık kabuğundan mangal kömürü yaptı para basıyor

Bu kömür bildiğiniz gibi değil. Uykuya yatıyor, 24 saat sonra bile yellendiğinde kor ateşe dönüyor. Fındık kabuğundan yapılan kömür yok satıyor.

Fındık kabuğundan mangal kömürü yaptı para basıyor
Fındık kabuğundan mangal kömürü yaptı para basıyor

Bu kömür bildiğiniz gibi değil. Uykuya yatıyor, 24 saat sonra bile yellendiğinde kor ateşe dönüyor. Fındık kabuğundan yapılan kömür yok satıyor.
 
Fındık kabuğundan kömür yapan işletmeci Necati Öztürk, Türkiye'de tek olan fabrikasıyla para basıyor.

Bu kömür bildiğiniz gibi değil. 24 saat sonra dahi 'yellendiğinde' yeniden harekete geçiyor. Saatler geçse bile sönmüyor. Dahası kömürün yarattığı kirli hava da olmuyor. Fındık kabuğundan yapılan bu kömür, piyasada yok satıyor.
 
BİR ÇUVALI 25 LİRA

Fındık kabuğunun işlemden geçirilmesi ile oluşturulan kömürün çuvalı 25 liradan satılıyor. 24 saat yandığı için normal kömürden çok daha tasarruflu ve yarı yarıya da ucuz. Normal kömürün fiyatı piyasada 50 lira...
 

TÜRKİYE'DE TEK BİR FABRİKADA ÜRETİLİYOR

Yabancıların da ilgisini çeken fındık kömürü Türkiye'de sadece bir fabrikada üretiliyor. Fındıktan kömür yapıp piyasaya satmaya akıl eden kişi ise bir Bostancı'daki Çınaraltı ocakbaşı işletmesinin sahibi..
 
Necati Öztürk, 10 yıldır işlettiği Çınaraltı Restorantında, kömür ateşinden sorun yaşayınca fırınlarda kullanılan fındık kabuğunu kömüre çevirmeyi akıl ediyor.
 
Bunun için de Samsun'da bir fabrika kuruyor. Karadeniz bölgesindeki fındık kabuklarını buraya naklettiriyor ve işlemden geçirerek fındık kabuğu kömürünü elde ediyor. Şu anda fabrikada üretilen fındık kabuğu kömürü tüm Türkiye'ye satılıyor. Özellikle restorant işletmecileri ve fırınların bir numaralı tercihi bu kömür.
 
YABANCILAR PEŞİNDE

Necati Öztürk'ün ürettiği fındık kömürü yabancı girişimcilerin de büyük ilgisini çekiyor. Bu kömür için devreye girmişler ve şimdi fındık kömürü Avrupa'ya da satılacak.
 
UYKUYA YATAN KÖMÜR

Necati Öztürk bu kömürün bu kadar meşhur olmasını 'aşk ateşi' benzetmesi yaparak şöyle açıklıyor;

"Normal kömür kısa sürede etkisini yitiriyor. Fındık kabuğundan yaptığımız bu kömür ise sönmek yerine uykuya yatıyor. Kullanmak istediğinizde yellemeniz yeterli oluyor. Hemen harekete geçiyor ve kor oluşuyor. Normal kömür gibi koku ve is de yapmıyor. Temiz bir ateşi var ve zehirli maddeler içermiyor. Aşk ateşi dememizin sebebi ise aradan yıllar geçse bile gerçek aşkta olduğu gibi en küçük esintide canlanıyor olması."
 
BOSTANCI'DA ÇOK MEŞHUR

Fındık kömürü fırınların yanı sıra ocakbaşı işletmelerinin de bir numaralı gözdesi. Kömürdeki gibi koku yapmadığı ve uzun süre yandığı için işletmeler fındık kabuğu kömürü kullanıyor.
 
Fındık kömürünü bulan Necati Öztürk'ün işlettiği Bostancı Çınaraltı restorant bu yönüyle de meşhur olmuş. Türkiye'deki ocakbaşı restorantlar tarafından kopyalanan Çınaraltı Restorant, günün 24 saati ağzına kadar dolu.
 
Kendin pişir kendin ye tarzı hizmet veren Çınaraltı'nda müşteriler açık büfe gibi tasarlanan kısımda etlerini seçip masalarına oturuyorlar. Her masanın ortasında bir mangal bulunuyor ve fındık kömürü burada yakılıyor. Uykuya yatan ateş hiç sönmediği için bir yellenmeyle hemen harekete geçiyor.
 
ÇATISI AÇILIYOR

Müşterilerin kendi etlerini kendilerinin pişirdiği bu mekan genç ve çalışan kesimin uğrak noktası. Bostancı'nın en meşhur mekanlarından biri olmasını ise hem bu fındık ateşine hem de vale hizmeti vermesine rağmen hayli hesaplı olan fiyatlarına borçlu. Çınaraltı'nda bir kişi ortalama 50 TL hesap ödüyor. Bir çok şey ise müşteriye ikram olarak sunuluyor. Çınaraltı'nın en ilginç yönü ise çatısının tamamen açılabilmesi.

Fabrika Adresi
Samsun Karayolu Üzeri Sakarlı Sapağı Hürriyet Cad. No:1
Terme/Samsun/İstanbul

www.findikkabugukomuru.com

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2013, 23:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER