Elektriği üret devlete sat!

Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren mevzuatla, vatandaş lisans almadan kendi elektriğini üretebilecek. Bunu devlete satabilecek.

Elektriği üret devlete sat!
Elektriği üret devlete sat!

Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren mevzuatla, vatandaş lisans almadan kendi elektriğini üretebilecek. Bunu devlete satabilecek.

    Vatandaş, ürettiği elektriği devlete satabilecek. Ev, işyeri, site gibi alanlarda kendi elektriğini üretmek isteyenlere güzel haber Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK), geldi. EPDK lisanssız üretim için gerekli mevzuat çalışmasını tamamladı. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren mevzuatla, isteyen herkes lisans almadan kendi elektriğini üretebilecek. Fazla elektriği ise alım garantisi kapsamında devlete satabilecek.

Yönetmelikle, lisanssız elektrik üretiminde 500 kilovat olan sınır, 1 megavata (MW) çıkarıldı. Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik çerçevesinde elektrik dağıtım şirketleri lisanssız üretim başvurularını kabul etmeye başladı.

Kanun gereği ileride potansiyele göre alınacak kararı ile elektrik üretimi 5 megavata kadar çıkartılabilecek.

Halkın tüketici konumdan üretici konuma geçtiğini bildiren Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği kayıtlarına göre, lisanssız elektrik tüketimi için 980 başvurudan 659’unun olumlu sonuçlandı. Başvuruların hızla artması bekleniyor.

6 SORUDA ELEKTRİK ÜRETİMİ

SORU 1 : Kimler lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir?

Elektrik abonesi olan herkes (her gerçek veya tüzel kişi) lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir. Bu kişilerin kendi uhdelerinde en az bir tüketim tesisi, yani aboneliği bulunması gerekir. Aboneliği olmayan kişiler, lisanssız elektrik üretim tesisi kuramaz.

SORU 2 :
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak kurulacak lisanssız elektrik üretim tesisleri için kurulu güç sınırı var mıdır?

Evet, vardır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri azami 1 MW gücünde kurulabilir.

SORU 3 : Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak lisanssız elektrik üretim tesisi kurulması halinde üretilen ihtiyaç fazlası elektrik kime satılabilir? Satışa ilişkin sınır var mıdır?

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak kurulacak elektrik üretim tesislerinden üretilen elektriğin ihtiyaç fazlası kısmı tesisin kurulduğu bölgede görevli perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketi aracılığıyla YEK Destekleme Mekanizması kapsamında değerlendirilmektedir. Bir satış kısıtı yoktur.

SORU 4 :
Üretim tesisi kurmak için nereye başvuru yapmak gerekir?

Lisanssız elektrik üretim tesisi hidrolik kaynaklara dayalı olarak kurulmak isteniyorsa tesisin kurulacağı yer il özel idaresine, diğer kaynaklar kullanılacaksa tesisin kurulacağı yer dağıtım şirketine yapılacaktır.

SORU 5 :
Bir kişi birden fazla dağıtım bölgesinde ayrı ayrı üretim tesisleri kurabilir mi?

Bir gerçek ya da tüzel kişinin birden fazla dağıtım bölgesinde aboneliği olabilir. Bu çerçevede ilgili kişi her dağıtım bölgesinde her bir aboneliği için lisans almadan elektrik üretim tesisi kurabilir.

SORU 6 :
Lisanssız üretim tesisi kuran kişi tüketim tesisinde üç zamanlı abone ise mahsuplaşma hangi zaman dilimi için yapılacak?

Bu durumda günlük yerine üç zamanın her biri için ayrı hesap yapılacaktır. Yani bir gün için, bir hesap değil üç hesap yapılacaktır.

Konuyla ilgili daha fazla detaya "//www.epdk.gov.tr/index.php/elektrik-piyasasi/lisanssiz-uretim" adresinden ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2013, 00:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER