“Ekonominin çarkları yeniden tam güç dönmeye başladı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yusufeli Barajı ve farklı açılışların Töreni'ne video konferans yöntemiyle katılarak katılımcılara hitap etti.

“Ekonominin çarkları yeniden tam güç dönmeye başladı”
 “Ekonominin çarkları yeniden tam güç dönmeye başladı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yusufeli Barajı ve farklı açılışların Töreni'ne video konferans yöntemiyle katılarak katılımcılara hitap etti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yusufeli Barajı 3 Milyonuncu Beton Dökümü, Bayburt Demirözü Sulaması, Rize Merkez ve Güneysu İlçeleri ve Taşlıdere Vadisi Islahı 5. Kısım Hizmete Alma Töreni'nde yaptığı konuşmada, “Ekonominin çarkları yeniden tam güç dönmeye başladı. Maske-mesafe-temizlik kurallarına uygun şekilde, hayatı hızla her alanda normal ritmine kavuşturuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yusufeli Barajı 3 Milyonuncu Beton Dökümü, Bayburt Demirözü Sulaması, Rize Merkez ve Güneysu İlçeleri ve Taşlıdere Vadisi Islahı 5. Kısım Hizmete Alma Töreni'ne video konferans yöntemiyle katılarak katılımcılara hitap etti.


“TÜRKİYE’Yİ, HİZMET SİYASETİNDE YARIŞILAN BİR İKLİME TAŞIDIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün pek çok sevinci birlikte yaşadıklarını belirterek, “Rabbime, ülkeme ve milletime bu tür eserler kazandırmayı nasip ettiği için binlerce kez hamt ediyorum” dedi.

Türkiye'yi, kavgada, dövüşte, polemikte, küçük hesaplarda değil hizmet siyasetinde yarışılan bir iklime taşımış olmayı en önemli başarı gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu büyük değişimi kavrayamadığı için hâlâ hizmet, eser, proje siyasetiyle değil milletin ortak değerlerini istismarla ayakta kalmaya çalışanları tebessümle seyrediyoruz. Bunların da kem aletle kemalat olmayacağı gerçeğini bir an önce görmelerini diliyoruz” diye konuştu.

“Dünya koronavirüs salgınının pençesinde kıvranırken biz, her biri kendi alanında çığır açacak eserlerin yükselişinin sevincini yaşıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale'de 2 bin 23 metre orta açıklığıyla dünyanın en büyüklerinden biri olacak köprünün 18 Mart Zaferi'ni temsil eden 318 metrelik kulesinin son bloğunun yerleştirildiğini aktararak, GAP'ın en büyük projelerinden yeni ismi Profesör Doktor Veysel Eroğlu olan Ilısu Barajı'nı tamamlamanın da kendilerine nasip olduğunu söyledi.

“BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİNE ULAŞMAYA DÜNDEN DAHA YAKIN VE DAHA KARARLIYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgınla mücadele döneminde açılan hastaneleri, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nı, dün açılışı yapılan millet bahçelerini gibi hizmetleri anımsatarak, “Görüldüğü gibi salgın dönemini sağlıkta, gıda ve temizlik ürünleri tedarikinde, kamu düzeninde başarıyla yöneten Türkiye, kutlu yürüyüşüne de asla ara vermemiştir” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, planlanan normalleşme takvimini sağlık ve ülkenin önceliklerinden taviz vermeden dengeli bir şekilde adım adım hayata geçirdiklerini belirterek, “Ekonominin çarkları yeniden tam güç dönmeye başladı. Maske-mesafe-temizlik kurallarına uygun şekilde, hayatı hızla her alanda normal ritmine kavuşturuyoruz. Onun için de işte cumartesi pazar günlerini de şu anda artık kısıtlama noktasında serbest olarak ilan ettik ve vatandaşlarımızın rahatlıkla artık sokağa çıkabilmelerinin yolunu da açtık. Ama maske, mesafe, temizlik buna çok dikkat edeceğiz” dedi.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyadaki normalleşme adımlarına uygun şekilde ihracatta, turizmde, ticarette çok güçlü gelişmeler beklediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son aylarda salgına karşı alınan tedbirler nedeniyle yaşadığımız kayıpları telafi etmenin çok ötesinde hedeflere sahibiz. Geleceğimize ümitle bakmamız için pek çok sebebimiz var. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaşmaya dünden daha yakın ve daha kararlıyız. Bizim büyüklüğümüz nüfusumuzun çokluğundan, ekonomimizin rakamlarından, silahlarımızın menzilinden, şehirlerimizin şatafatından ibaret asla değildir ve olmayacaktır. Türkiye, sanayisi, teknolojisi, tarımı, ticareti, hizmet altyapısı yanında asıl insani duruşuyla büyük bir devlet olduğunu salgın sürecinde tüm dünyaya göstermiştir, göstermeyi de sürdürecektir. En önemli gücümüz olan birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıktığımız müddetçe Allah'ın izniyle bizi yolumuzdan alıkoyacak hiçbir engel görmüyoruz.”

“TÜRKİYE’NİN KALKINMA MÜCADELESİNDE BARAJLARIN SEMBOLİK BİR ÖNEMİ VARDIR”

Barajların Türkiye'nin kalkınma mücadelesinde sembolik bir önemi olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarım arazileri susuzluktan çatlarken, şehirlerde yaşayan insanlar susuzluktan kavrulurken, yağış dönemlerinde seller önüne gelen her şeyi alıp götürürken, velhasıl Türkiye'nin bileklerine geri kalmıştık prangası vurulmuşken, biz kendi insanımızın değerlerine savaş açanlarla uğraşıyorduk. Baraj inşası işte bu geri kalmışlıktan, özellikle kurtuluş mücadelesinin âdeta sembolüydü” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2003 yılına kadar toplam 276 baraja sahip Türkiye’ye 18 yılda 585 yeni baraj ilave ettiklerini anlatarak, 18 yılda 576 hidroelektrik santralin de ülkeye kazandırıldığını aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine bu dönemde 329 gölet ile 247 içme suyu tesisini hizmete aldıklarını kaydetti.

Türkiye’nin su potansiyelinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak büyük bir yatırım seferberliğini hayata geçirdiklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin en büyük bölgesel kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bünyesindeki projelerin çok önemli bir bölümünün kendi iktidarları döneminde inşa edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “GAP kapsamında sulanan arazi büyüklüğünü yüzde 19'dan yüzde 53'e çıkartarak Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki mümbit toprakların verimliliğini artırdık. Bugün de bir başka iftihar projesi, Yusufeli Barajı'nın 3 milyonuncu metreküp beton dökümüne şahitlik ediyoruz” şeklinde konuştu.

“YUSUFELİ BARAJI EKONOMİMİZE YILDA 1,5 MİLYAR LİRA KATKI SAĞLAYACAK”

Toplamda 4 milyon metreküp betonla inşa edilecek Yusufeli Barajı'nın dörtte üçünün tamamlandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çoruh Nehri ve yan kollarının, su bakımından çok hareketli bir havza olduğunu ve bu havzada 2 bin 500 megavat kurulu güce sahip 50 elektrik üretim tesisinin faaliyet gösterdiğini anlattı.

Çoruh Nehri üzerinde gerdanlık gibi dizili Muratlı, Borçka, Deriner gibi her biri devasa büyüklükteki baraj ve elektrik santrallerinin ülkeye hizmet verdiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Önümüzdeki yılın Nisan ayında tamamlamayı planladığımız 540 megavat kurulu güce sahip olacak Yusufeli Barajı bu gerdanlığın âdeta imamesi durumundadır. Barajımız toplamda 275 metreyi bulacak gövdesiyle 100 katlı bir binanın yüksekliğine eşdeğerdir. Yusufeli Barajının tutacağı suların kontrollü salınımıyla havza üzerindeki diğer barajların elektrik üretimi de yüzde 10 artacaktır. Tamamen kendi mühendislerimizin ürünü olan bu eser ekonomimize yılda 1,5 milyar lira katkı sağlamanın yanında Çoruh Vadisini taşkınlardan da koruyacaktır. Barajla birlikte yollar, köprüler, menfezler, tüneller ve elbette yeni Yusufeli ilçemiz de inşa edildi, inşası devam ediyor. Bir başka ifadeyle, burada âdeta yepyeni bir hayat alanı kuruluyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dağların arasında böyle bir eserin Türk mühendis, mimar, işçi ve firmalarınca yapılmış olmasının gerçekten çok büyük bir övünç kaynağı olduğunu dile getirerek barajın yapımında emeği geçen kurum, kuruluş ve kişileri tebrik etti.

Taşlıdere Vadisi Islahı Projesi'nin Rize'ye hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar Rize’de 58 ıslah projesiyle dokuz meskûn mahal ve bin dekar tarım alanının daha taşkın riskinden korunmuş olduğunun altını çizdi.

Bayburt Demirözü Sulama Projesinin ise 18 yerleşim yerindeki 113 bin dekara yakın arazinin verimini artıracağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki projenin de hayata geçirilmesinde emeği geçenleri tebrik ederek Türkiye'ye eser kazandırmak mücadelesinde kendilerine destek olan herkese şükranlarını sundu.

Konuşmasının ardından Rize, Yusufeli ve Bayburt'taki tören alanlarına video konferans yöntemiyle bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile diğer yetkililerden projeler hakkında bilgi aldı.

Bakanların ve yetkililerin sunumunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin inşaatına 2017'de başladıklarını ve şu an sulamaya hazır hâle geldiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Şu anda sulamaya hazır hâle geldi. Buranın yatırım tutarı 239 milyon Türk lirası. yani böyle önemli. Rast gele bir yatırım değil. Bayburt 16, Gümüşhane iki adet toplam 18 adet yerleşim yerine ait 12 bin 600 dekar arazi modern sulama sistemiyle sulanacaktır. Projeli durumda bitki deseninde ağırlıklı olarak hayvancılığa yönelik yem bitkisi olma özelliği taşıyan yonca, hububat, silajlık mısır ve macar fiği burada bulunmakta. Sulu tarımla birlikte gelir getirecek şeker pancarı, fasulye, bakliyat ürünleriyle, meyvecilik ve sebze üretimi de burada gelişecektir. Proje ile 11 bin 260 kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlanacaktır. Proje çiftçilerimize yılda 85 milyon lira ilave zirai gelir artışı da ayrıca sağlanacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra tören alanındaki protokole talimat vererek eserin hizmete alınan kısımlarının açılışını gerçekleştirdi.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109