Ekonomik güven endeksi %5,4 azaldı

Ekonomik güven endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre %5,4 oranında azalarak 83,12 değerinden 78,66 değerine düştü.

Ekonomik güven endeksi %5,4 azaldı
Ekonomik Güven Endeksi, Haziran 2015

Ekonomik güven endeksi %5,4 azaldı

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye metaveri sayfasından (//www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1102) ulaşılabilir.

Ekonomik güven endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre %5,4 oranında azalarak 83,12 değerinden 78,66 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş; reel kesim (imalat sanayi) ve hizmet sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre %2,3 azaldı; Mayıs ayında 103,90 olan endeks Haziran ayında 101,50 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksi, Haziran ayında %1,4 oranında azalarak 100,41 değerinden 99,04 değerine düştü.

Tüketici güven endeksi, bir önceki aya göre %3,4 arttı; Mayıs ayında 64,29 olan endeks Haziran ayında 66,45 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,6 oranında artarak 103,51 değerinden 104,12 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksi %1,6 oranında artarak 84,73 değerine yükseldi.




Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 30 Temmuz 2015’tir.
                                                                                                                                                    
AÇIKLAMALAR

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında sektör ağırlıkları beş güven göstergesine doğrudan uygulanmamakta; her bir sektörün ağırlığı o sektöre ait güven endeksinin normalleştirilmiş alt endekslerine uygulanmaktadır. Normalleştirme, farklı ölçeklerdeki verilerin karşılaştırılabilir hale getirilmesidir.

Tüketici sektörünün ağırlığı tüketici güven endeksinin dört alt endeksine, imalat sanayi sektörünün ağırlığı reel kesim güven endeksinin sekiz alt endeksine, hizmet sektörünün ağırlığı hizmet sektörü güven endeksinin üç alt endeksine, perakende ticaret sektörünün ağırlığı perakende ticaret sektörü güven endeksinin üç alt endeksine ve inşaat sektörünün ağırlığı ise inşaat sektörü güven endeksinin iki alt endeksine uygulanmaktadır.

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanmaktadır.

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.


Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2015, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109