Dolar 1.20'ye kadar düşer!"

Dolar 1.20'ye kadar düşer!" IIF Başkan Vekili ve Başekonomisti Philip Suttle "Türkiye'nin cari açık riski var" dedi

Dolar 1.20'ye kadar düşer!"

Dolar 1.20'ye kadar düşer!"

IIF Başkan Vekili ve Başekonomisti Philip Suttle "Türkiye'nin cari açık riski var" dedi

Institute of International Finance (IIF) Başkan Vekili ve Başekonomisti Philip Suttle, son  dönemde gelişmekte olan ülkelere artan kısa vadeli sermaye yatırımlarına dikkat çekerek, doların yakın bir gelecekte 1.20 liraya kadar düşmesinin şaşırtıcı olmayacağını  söyledi.

Garanti Masters Özel Bankacılık tarafından düzenlenen “Global toparlanma arayışı” konferansında konuşan Suttle, “Geçen yıl dolar 1.67 TL seviyesindeydi. Sabah baktığımda 1.39 TL. ABD Merkez Bankası FED’in genişleyici yöndeki olası para  politikaları sonucu gelişmekte olan ülkelere para girişi olacak. Bunun sonucunda  Türkiye’de de dolar 1.20 TL’ye giderse hiç şaşırmayın” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN CARİ AÇIK RİSKİ VAR’
Suttle global toparlanma sürecinde gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değerlenme baskısı altında kalmaya devam edeceğini belirterek, Türkiye’ye giren
sıcak paranın da çok fazla olması nedeniyle cari açığın bir risk oluşturabileceğini söyledi. Türkiye’nin 2010 yılında yüzde 8.5 büyümesini öngördüklerini kaydeden Suttle, 2011’de  bu oranın yüzde 5 olmasını ve önümüzdeki 2-3 yıl içinde de Türkiye’nin bu oranda büyümesini beklediklerini ifade etti.

Suttle ayrıca, fiyat artışlarının Türkiye için bir risk olabileceğinin altını çizerek, bu riskin tüketici fiyatlarındaki artıştan değil, varlık  fiyatlarındaki artıştan kaynaklanabileceğini de sözlerine ekledi.

‘Ülkeler koordineli çalışmazsa ticaret savaşları başlar’
IFF Başkan Vekili Hung Tran, birçok ülkenin bono faizleri konusunda aldığı önlemlerin  birbiriyle koordineli olmadığını belirterek, ''Koordinasyon eksikliği, yakın gelecekte ticari  savaşlara neden olabilecek büyük sorunlara yol açabilir'' dedi. Koordinasyon sorunu ile  ilgili G-20 ülkelerinin bakanlarına bir mektup yazdıklarını belirten Tran, ülkelerin kurunu  değersiz kılarak komşularını aç bırakma politikasından dönmesi gerektiğini kaydetti.  Tran, ''Koordinasyon eksikliği, yakın gelecekte ticari savaşlara neden olabilecek büyük  sorunlara yol açabilir. Reform sürecinde global uyum sağlanması şart'' diye konuştu.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109