Çöp'e 'teşvik piyangosu' vurdu

Çöp'e 'teşvik piyangosu' vurdu

Çöp'e 'teşvik piyangosu' vurdu
Çöp'e 'teşvik piyangosu' vurdu


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yerli ve yabancı yatırımcıların dört gözle beklediği "Yenilenebilir Enerji Yasa Tasarısı Taslağı"nı, sektörün de görüşlerini alarak tamamladı. HABERTÜRK'ün ele geçirdiği yeni tasarı taslağına göre, yenilenebilir enerji kaynakları arasında piyango ‘çöp'e çıktı.

Taslağa göre, çöp gazı  dahil biyokütleye dayalı üretim tesislerinden üretilecek elektrik için kilovatsaat başına 14 Euro/sent alım garantisi verilecek.


İŞTE ALIM GARANTİLERİ
-Hidroelektrik üretim tesisleri 5.5 sent,
-Rüzgara dayalı üretim tesisleri: 5.5 sent,
-Jeotermal enerjisine dayalı tesisler 8 sent,
-Güneş enerjisine dayalı tesisler 10 sent
-Biyokütleye dahayı üretim tesisleri( çöp gazı dahil) 14 sent

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı ‘Yenilenebilir Enerji Yasa Tasarısı Taslağı'nda piyango ‘çöp'e çıktı. Taslakta, çöp gazı dahil biyokütleye dayalı üretim tesislerinden üretilecek elektrik için kilovatsaat başına 14 Euro/sent alım garantisi öngörüldü.

Enerji Bakanlığı, yerli ve yabancı yatırımcıların dört gözle beklediği "Yenilenebilir Enerji Yasa Tasarısı Taslağı"nı, sektörün de görüşlerini alarak tamamladı. HABERTÜRK'ün ele geçirdiği yeni tasarı taslağına göre yenilenebilir enerji kaynakları için öngörülen alım hidroelektrik ve rüzgara dayalı üretim tesisleri için 5.5 sent olarak belirlendi. Jeotermal enerjisine dayalı tesisler için 8, biyokütleye dayalı üretim tesisleri için ise çöp gazı dahil olmak üzere 14 sentlik alım garantisi öngörüldü.

Enerji Bakanlığı, güneş enerjisine dayalı üretimde kelimenin tam anlamıyla sürpriz yaptı. Bu alana yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, kilovatsaat başına 25-30 sent düzeyinde alım garantisi beklerken, tasarıdan yalnızca 10 sent çıktı.

OTOPRODÜKTÖRLERE ÜRETİM LİSANSI
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte mevcut olan ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten tüm otoprodüktör lisansları, ilgili şirketlerin başvurusu üzerine 3 ay içinde üretim lisansına çevrilecek. Bu yasa kapsamındaki yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten ve bu maddeye tabi olmak istemeyen tüzel kişiler, lisansları uyarınca serbest piyasada satış yapabilecek.

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, orman ya da Hazine'nin özel mülkiyetinde veya devletin tasarrufunda bulunan taşınmazlara yenilenebilir enerji üretim tesisi kurmak isteyenlere, bedeli karşılığında bu konuda gerekli izni verecek.



Olcay Aydilek / HT EKonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER