Bedelli Askerlik, 2B ve deprem dönüşümü Hazine'nin kasasını dolduracak

Bütçede 'sosyal pansuman...' Atılacak adımlarla 'kasa' dolacak. Bedelli askerlikten 1.5 milyar euro, 2B arazileri için atılacak adımdan ise 26 milyar lira gelir hedefleniyor. Bunlara ek olarak yabancılara satılacak konutlardan yıllık 5 milyar dolar, deprem dönüşümüyle ise yılda 40 milyar, 10 yılda ise 400 milyar dolarlık para dönüşü gerçekleşecek Bedelli, 2B ve deprem dönüşümü Hazine'nin kasasını dolduracak

Bedelli Askerlik, 2B ve deprem dönüşümü Hazine'nin kasasını dolduracak

Bütçede 'sosyal pansuman...' Atılacak adımlarla 'kasa' dolacak. Bedelli askerlikten 1.5 milyar euro, 2B arazileri için atılacak adımdan ise 26 milyar lira gelir hedefleniyor. Bunlara ek olarak yabancılara satılacak konutlardan yıllık 5 milyar dolar, deprem dönüşümüyle ise yılda 40 milyar, 10 yılda ise 400 milyar dolarlık para dönüşü gerçekleşecek

Bedelli, 2B ve deprem dönüşümü Hazine'nin kasasını dolduracak

Hükümetin sosyal ve kentsel dönüşüm amacıyla atacağı adımlar Hazine'ye ilaç olacak. İşte ekonomi yönetiminin de yüzünü güldürecek o adımlardan öne çıkanlar:  2B arazilerinin satışıyla ilgili düzenleme de bir kez daha raftan indi. Bu hafta son detayları ele alınarak şekillenecek düzenlemenin kısa sürede Meclis'e gönderilmesi ve yıl sonuna kadar komisyonlarda değerlendirilmesi planlanıyor.  Yaklaşık 174 bin hektarlık arazilerin satışından toplam 26 millyar TL'lik paranın devletin kasasına girmesi bekleniyor.

FARK 5 MİLYAR DOLAR
2B düzenlemesiyle birlikte yabancıların Türkiye'den konut ve arazi alma imkanlarının da artırılacağı belirtiliyor. Yabancılara mülk satışında 'mütekabiliyet' esasının belli ölçülerde kaldırılacağı kaydedildi. Bu adımla birlikte 1 milyon mülkün satışının da önünün açılacağı hesaplanıyor. Yıllık beklenti ise 5 milyar dolarlık gelir.

BEDELLİDEN 1.5 MİLYAR EURO
HÜKÜMET bedelli askerlikle ilgili taslağa Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte son şeklini vermeye çalışıyor. Birbiri ardına yapılan açıklamalar, düzenlemenin yıl sonuna kadar Meclis'ten geçeceğinin işareti olarak görülüyor. Belirlenecek yaş sınırına göre, düzenleme 100 bin ila en fazla 200 bin arasında kişiyi ilgilendiriyor. Tahminlere göre bedelli askerlik uygulamasından Hazine'ye gelecek miktarın 1.5 milyar euroya yaklaşabileceği kaydediliyor. Bu paranın öncelikle şehit aileleri ve depremzedeler için kullanılması üzerinde duruluyor.

Özelleştirmeden 10.7 milyar $ hedefleniyor
2012 yılında elektrik dağıtım bölgelerine ilişkin özelleştirmelerin tamamlanması ve EÜAŞ'a ait üretim santrallarından bir kısmının da özelleştirilmesi planlanıyor. Köprü ve otoyollarla ilgili özelleştirme de 2012'ye kalmıştı. Bu çalışmalar karşılığında hedeflenen gelir ise 10.7 milyar TL olarak belirlendi. Yargıya da taşınan bazı özelleştirmelerin bu hedefi nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek.

Dönüşümün bedeli 40 milyar TL
HÜKÜMET, özellikle Van depremlerinin ardından 'kentsel dönüşüm'le ilgili düzenlemelere hız verdi. Başbakan Erdoğan'ın 'Seçim kaybetme pahasına uygulamaya koyacağız' dediği; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da gerektiğinde 'yıkım kararı' vermesini sağlayacak şekilde düzenlenen tasarının yıl sonuna kadar Meclis gündemine yansıması planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün toplam maliyetinin 400 milyar doları bulabileceğini belirtmişti. Bu, yıllık 40 milyar dolarlık dönüşüm anlamına geliyor. Hazine de bundan payını alacak. Onlarca sektörde on binlerce kişi, bu çalışmayla iş sahibi olacak.    (AKŞAM)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER