Bayram alışverişinde TSE damgası arayın, 19 bin gıdacıda belge yok

Bayram alışverişinde TSE damgası arayın, 19 bin gıdacıda belge yok

Bayram alışverişinde TSE damgası arayın, 19 bin gıdacıda belge yok
Bayram alışverişinde TSE damgası arayın, 19 bin gıdacıda belge yok

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, bayram alışverişinde şeker, çikolata, lokum, kahve ve kolonya alırken dikkat edilmesi gereken unsurlara ilişkin vatandaşları uyardı.

“Tüketicilerin piyasadan gıda maddeleri satın alırken, dikkat edecekleri en önemli husus ambalaj üzerinde TSE markasının bulunmasıdır” diyen Büyükhelvacıgil, Türkiye’de gıda sektöründe üretim yapan yaklaşık 20 bin gıda firması bulunduğunu, enstitünün bu firmalardan 1000 tanesinin 3 bin 500 ürününe TSE belgesi verdiğini açıkladı. Enstitü tarafından gıda sektörüne yönelik hazırlanmış 963 adet Türk Standardı’nın yürürlükte bulunduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, şunları söyledi: “Makarna, bulgur, yumurta, süt, et, pastırma, meyve ve sebze ürünleri, tereyağı, salça, konserve, fındık, tarhana, tahin helvası, dondurulmuş hamsi, kaşar peyniri, zeytin, marmelat, yoğurt, reçel, dondurma, simit, kahve ve çay, standardı olan gıda ürünlerinden bazıları. İçtiğimiz suyun bile standardı var.”

Kolonya berrak şeker parlak olmalı

TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’e göre, kolonyanın görünüşü berrak olmalı, içinde tortu, bulanıklık bulunmamalı. Limon kolonyasına hiç bir boya maddesi katılamaz. Limon kolonyası en az 70 derece, diğer kolonyalar en az 60 derece alkol ihtiva etmeli. Şeker ise parlak görünmeli. Yapıldığı veya çeşni olarak kullanılan meyve veya maddenin rengi belirgin olmalı. Şekerin kıvamı sert olmalı, yüzeyde ıslanma oluşmamalı. Tadı ve kokusu, çeşni veya meyveyle uyumlu olmalı.

Kahvede ambalaj 2.5 kg’yi geçmemeli

ÖĞÜTÜLMÜŞ kahveler, kendine özgü renk, tat ve kokuda, akıcı olmayan toz şeklinde olmalı. İçerisinde topaklar, yabancı maddeler, gözle görülebilir küfler bulunmamalı. Öğütülmüş kahve ambalajlı olarak piyasaya arz edilmeli, malzemesi insan sağlığına zarar vermeyen ve öğütülmüş kahvenin niteliğini bozmayacak şekilde olmalı. Ambalajların ağzı rutubet almayacak, tat ve koku kaybına neden olmayacak şekilde kapatılmalı. Öğütülmüş kahve ambalajının kütlesi net en çok 2.5 kilogramı geçmemeli.

Çikolota 24 saat sonra da kırılabilmeli

ÇİKOLATA üzerinde parmak izi, böcek ve benzeri parça ve kalıntısı, küf bulunmamalı. Çikolata uygun muhafaza şartlarında 24 saat bekletildiğinde kırılabilir vasıfta olmalı, kırık yüzey homojen bir yapıda olmalı. Yağdan kaynaklanan sabunumsu, acımsı, yabancı tat ve koku olmamalı. Kakao yağı dışında bitkisel yağ içeren mamullerde bu durum, etiket üzerinde belirtilmeli. İçinde çikolata bulunan ambalajlar, rutubetsiz, 16-20 derecenin altında ve güneşsiz yerlerde muhafaza edilmeli, yağmur altında bırakılmamalı.

Parmakla bastırılan lokum eski şekline döner

LOKUMUN görünüşü, lokumun tipine özgü ve verildiği şekli korumuş olmalı. Lokumun dokusu, elastik yapıda olmalı, parmakla bastırıldıktan sonra eski şeklini alabilmeli, ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilmeli. Lokumun tat ve kokusu tipine özgü olmalı, yabancı tat ve koku ihtiva etmemeli, çiğ nişasta lezzetinde olmamalı. Lokum, lokumun özelliklerini koruyacak nitelikte kağıt, selofan, alüminyum, plastik veya bunların birleşimlerinden yapılmış malzemelerle ambalajlanır. Uygun muhafaza sıcaklığı kaymaklı lokum için 10 derecenin altında, diğerleri için ise 15- 20 derece arasında olmalı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109