Azeri doğalgazı Türkiye Üzerinden Avrupa’ya gidecek

Güney Gaz Koridoru Projesi Danışma Kurulu'nun ilk toplantısı yarın Bakü'de yapılacak.

Azeri doğalgazı Türkiye Üzerinden Avrupa’ya gidecek
Azeri doğalgazı Türkiye Üzerinden Avrupa’ya gidecek

Güney Gaz Koridoru Projesi Danışma Kurulu'nun ilk toplantısı yarın Bakü'de yapılacak. Toplantıya projeye katılan Gürcistan, Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya’nın üst düzey temsilcileri davet edildi.

Güney Gaz Koridoru Projesi, Azerbaycan’daki Şahdeniz yatağından çıkarılan doğalgazın Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasını öngörüyor.

Yarın Bakü'de yapacak olan Güney Gaz Koridoru Projesi Danışma Kurulu toplantısına Yunanistan, Gürcistan ve Bulgaristan Enerji Bakanları, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroş Şefçoviç’un katılacağı belirtildi.

Avrupa Komisyonu Basın Servisi’nden yapılan açıklamaya göre Azerbaycan ve AB’nin ortak  girişimi olan Bakü Toplantısı’nın yapılması geçen yıl Bakü’de Güney Gaz Koridoru’nun temel atma töreninin düzenlenmesinin ardından karara bağlanmıştı.

Hem Avrupa'nın enerji güvenliği, hem de bölgesel işbirliğini genişlendirilmesi  bakımından  projesinin çok önemli olduğunu belirten Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, projeyle birlikte Avrupa’nın enerji haritasını büyük ölçüde değiştireceğini kaydetmişti.

"ENERJİ GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ"


Münih’te düzenlenen 51. Güvenlik Konferansı’na katılan Azerbaycan lideri yarın Bakü’de yapılacak Danışma Toplantısını değerlendirerek şunları ifade etmişti:

"Bürokratik zorluklarla karşılaşıp zaman kaybetmemek için Avrupa’lı kuruluşların desteğine ihtiyacımız var, çalışmalarımızı koordine etmeliyiz. Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan’ın katıldığı ilk projelerin gerçekleştirilmesinde çalışmalar hızlı bir şekilde yürütülüyordu. Bu projede de aynı hız ve güven kazanmamız lazım. Bu proje, gerçekleştirilmesine katılan bütün ülkelerin ulusal güvenliğine hizmet eden çok önemli bir girişim olarak değerlendirilmeli. Büyük doğal gaz rezervlerine sahip olduğumuzu göz önünde bulundurarak  Güney Gaz Koridoru’na katılmayan ama Nabucco Projesi'nin önemli parçası olan ülkelerin katılımını sağlayabiliriz. TAP  Projesine katılmayan Bulgaristan’ı aramıza aldık, çünkü bu ülke Yunanistan  ve Türkiye ile temaslarında önemli rol oynayabilir."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, “Şahdeniz  yatağının işlenmesi ve iki boru hattı inşasıyla birlikte Güney Gaz Koridoru projesinin toplam yatırım tutarı 45 milyar dolar olacak. Projenin devreye girmesi aşamalı olarak 2018 ila 2020 yıllarında gerçekleşecek” dedi.



Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2015, 17:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER