2016 Yılı Evde Bakım Maaşı Kişi Başı Gelir Belli Oldu!

Evde bakım maaşı ailesinde engelli olan kişilere verilen, devlet tarafından her ay ödenen paradır.

2016 Yılı Evde Bakım Maaşı Kişi Başı Gelir Belli Oldu!
 2016 Yılı Evde Bakım Maaşı Kişi Başı Gelir Belli Oldu!

Evde bakım maaşı ailesinde engelli olan kişilere verilen, devlet tarafından her ay ödenen paradır. İsminde maaş olsa da bakım parası bir emeklilik değil devlet tarafından yapılan sosyal yardımdır. Aylık olarak bu maaş engelli kişinin kendisine değil ona bakan kişiye ödenir.

2016 yılı asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte evde bakım aylığı almak için kişi başı gelirde netleşmiş oldu. Bildiğiniz gibi yapılan değişiklikle birlikte bakım maaşlarında kişi başı gelir asgari ücrete, alınacak maaş ise memur maaşlarına endekslenmişti.

Buna göre; 2016 yılı itibariyle kişi başı gelir 784,97 TL olacaktır.

Bu arada şimdiye kadar asgari ücret için ilk altı ay ve ikinci altı ay olmak üzere iki farklı ücret verilirdi. Şimdi ise tüm yıl boyunca tek rakam geçerli. Zira CSGB resmi internet sitesine bakıldığında 01.01.2016 - 31.12.2016 arası asgari ücret için tek rakam 1,300 TL olarak yazılmış.

Kişi Başı Geliri Neye Göre Hesaplandı?

Kanun gereği bakım maaşı alınabilmesi için hane içindeki gelirin Asgari Ücretin 2/3 geçmemesi gerekmektedir. 2016 yılı için asgari ücret 1,300 TL olarak belirlenmiştir fakat burada önemli bir ayrıntı var. Oda bakım maaşında kişi başı gelir hesaplanırken asgari ücretten AGİ (asgari geçim indirimi) çıkartılarak hesaplamanın yapılması gerekmektedir.

Buna göre asgari ücret 1,300 – AGİ 123 TL. 1,300 – 123 = 1,177 TL

Yani hesaplama yaparken 1,300 TL Üzerinden değil 1,177 TL üzerinden yapılması gerekmektedir. Buna göre 2016 yılı için bakım aylığı kişi başı gelir sınırı 784 TL olarak çıkıyor.

Daha önce bakım maaşına başvurup ta gelir durumu nedeniyle başvurusu red edilenler bu yeni rakamı dikkate alarak şartlarının uyması durumunda SHÇ (sosyal hizmetler müdürlüğü) yeniden başvuru yapabilirler.

Engelli akrabaya Maaşını Kimler Alabilr

1- Ağır engelli kişinin yüzde 50 ve üzeri engelli olduğuna ilişkin sağlık kurulu raporunun olması gerekir. Günlük yasam aktivitelerıni yerine getirmek için ağır engellinin başkasının yardımına muhtaç olması icap etmektedir.
2- Engelliye bakan akrabayla, engellinin aynı evde ikamet etmeleri gerekir. Bakıma muhtaç engelliye bakacak, engellinin evinde oturan bir akrabası yoksa, farklı adresteki akraba da bakım hizmeti verebilir. Akraba, bakıma muhtaç özürlünün esi, annesi, babası, çocukları, torunları; annesinin ve babasının anne ve babası; kardeşi; kardeşinin çocukları; amcası, halası, dayısı, teyzesi ile kardeşinin, amcasının, halasının, dayısının, teyzesinin eşlerinden ve çocuklarından her birini ifade eder. (Engellinin 1. derece yakınları.) 3- Engellinin kendi ve bakmakla yüküm olduğu kişilerin toplam aylık gelirinin toplam kişi sayısına bölünmesi neticesinde birey başına düşen gelirin bir aylık net asgari ücretin üçte ikisinin altmda olması icap etmektedir. 2016 yılı için aylık gelirin 784,38 TL altında olması gerekmektedir.
4- Bakıma muhtaç özürlüye akrabaları tarafmdan ikametgâhında bakım hizmetinin verilmesi durumunda, bakım hizmetini veren kişinin, il veya ilçe sosyal hizmetler müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.
5- Bakıma ihtiyacı olan engellinin evde bakımına destek için (10.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar aylık sosyal yardım yapılır. 2016 yılının ilk altı ayında, aylık 880.69 TL.
Kaynak - 2828 sayüı Sosyal Hizmetler Kanunu, Ek madde 7 - Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tesbiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER