2012 de “Ev Kadınları İcra Satışlarının Takipçisi Oldu“

Ev kadınlarının son dönemde birikimleri ile icra ihalelerini takip ederek taşınır ve taşınmaz malları almaya yöneldiği ifade edildi.

2012 de “Ev Kadınları İcra Satışlarının Takipçisi Oldu“


Türkiye’deki bütün icra dairelerinin Basın İlan Kurumu aracılığı ile gazetelere verdiği icra ilanlarını takip ederek, sitesinde yayınlayan ‘www.icralik.com’, icra ihale katılımcılarının profillerinin yanı sıra, her gün icra yoluyla taşınır veya taşımaz malları satılanlar ile ilgili araştırma yaptı. Sitenin kurucusu Can Emrah Özoral, yaptıkları araştırmaya göre göre açılan icra ihalelerine son dönemde ev kadınlarının da büyük ilgi gösterdiğini ihalelere girenlerin yüzde 20’sinin birikimlerini 'Ucuz mal' alarak değerlendirmek isteyen ev kadınlarının oluşturduğunu söyledi. İstanbul'daki borçlarından ötürü icra yoluyla satışa çıkarılan gayrimenkullere ilişkin araştırmaya ilişkin ortaya çıkan sonuçlar şöyle sıralandı:

* İstanbul’da ihaleye çıkan konutlar Türkiye genelinde icradan satışa çıkan konutların yüzde 25’ini oluşturuyor.

* İstanbul’da aylık ortalama 1200 konut icradan satılıyor.

* İstanbul’da icradan daire alımında en çok rağbet gören ilçeler; Şişli, Beşiktaş ve Kadıköy.

* İcra yoluyla en fazla satılan konutlar gelişmekte olan bölgelerde yer alıyor.

* İstanbul’da icra yolunla konut satışında ilk sırada Büyükçekmece, Ümraniye, Ataşehir, Başakşehir ilçeleri geliyor.

* İcrada evlerin ortalama satış fiyatı, piyasa fiyatının yüzde 25- 30’u altında gerçekleşiyor.

* İcralıklar ilk ihalede piyasa bedelinin yüzde 52, ikinci ihalede yüzde 68 oranının altından satışa çıkıyor.

HER GÜN 1500-3 BİN KİŞİ İCRALIK

İcra ilanlarının derlenmesi sonucu Türkiye’de her gün 1500 ila 3 bin kişinin icralık olduğu, bunların yarısının ihale söz konusu olmadan taşınır veya taşınamaz mal tutarlarının borçlarına karşılık gelmediği ifade edildi. icralik.com kurucusu Can Emrah Özoral, kalan yüzde 50’lik bölümü ise karşılanamayan borçların oluşturduğunu ve icra yoluyla satış için ihaleler açıldığını söyledi. Özoral, bu durumda her gün ortalama 750-1500 kişinin gayrimenkul veya menkulünün icra ihaleleri ile satışa çıkarıldığı, mülklerin yüzde 40’ının ilk ihalede yüzde 60’ının ise ikinci ihalede mülküne alıcı bulduğunu anlattı.

İCRA KABUSU, BAZILARI İÇİN UMUT

İcraya verilenlerin sayısının giderek artmasına karşılık ev almak, arabasını yenilemek, işini büyütmek isteyenlerin bu hayallerine yüzde 60 daha ucuza sahip olmak icra ihalelerini takip eder hale geldiği belirtildi.

Ev kadınlarının bir bölümünün geçmişte pazar harçlıklarından biriktirdikleriyle altın alıp, televizyonlarını yeniledikleri ifade edilirken günümüzde takip ettikleri icra ihalelerine katılmaya yöneldiği ifade edildi. Kadınlarının bu ihalelere katılımının yüzde 20 gibi küçümsenemeyecek bir orana ulaştığı kaydedildi. Geçen yıl ‘icralik.com’ üzerinden icra ihalelerine katılanlardan yüzde 43’ünün özel sektör, yüzde 23’ünün kamu çalışanları, yüzde 20’sinin ev kadınları, yüzde 14’ünün öğrenci veya diğer meslek gruplarından oldukları ifade edildi.
Etiketler : ev kadinlari icra satislarinin takipcisi oldu 

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2012, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER