10 yıl sonra İstanbul'u ne bekliyor, Örnek proje fikirtepe

10 yıl sonra İstanbul'u ne bekliyor, Örnek proje fikirtepe

10 yıl sonra İstanbul'u ne bekliyor, Örnek proje fikirtepe
Eski semtler yıkılacak, yeni merkezler ve mikro şehirler kurulacak. Peki, İstanbul'u hangi değişiklikler bekliyor?

Anadolu'nun ve hatta doğu'nun büyük göçü, 'taşı toprağı altın' bildiği İstanbul'a yerleşmeye geliyor, resmi kaynaklara göre 10 yıl sonra Türkiye nüfusunun dörtte biri İstanbul'da yaşayacak.

Dolayısıyla şimdi batı'nın kapısı'nı yeniden inşa etme vakti. Eski semtler yıkılacak; yeni merkezler ve mikro şehirler kurulacak; yeni okullar, teknoparklar, hastaneler, ulaşım hatları inşa edilecek.

Son günleri yaşayan şimdiki İstanbul, 10 yıl içinde trilyon doları aşan bir yatırımla türkiye'nin ekonomik dönüşümünü de tetikleyecek.

İşte karşınızda yeni İstanbul! yerinizi ayırtın! Fikirtepe bir yıl öncesine kadar 10o bin kişinin yaşadığı, şehrin merkezindeki varoşlardan biriydi. Doğru düzgün hastanesi, parkı, sosyal donatı alanları olmayan Fikirtepe'de geçen yıl ev almaya kalksanız, 200 metrekare üzerinde kurulu iki katlı bir binayı 200 bin liraya satın alabilirdiniz.

Son bir yılda köprünün altından çok sular aktı... Şimdi 100 metrekarelik bir arsa için milyon dolarlarla ifade edilen rakamlar pazarlık konusu ediliyor. Çünkü Fikirtepe'ye tam anlamıyla piyango vurdu. Sene başında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tüm siyasi parti meclis üyelerinin onayıyla imar değişikliğine gidildi. Fikirtepe, Dumlupınar, Merdivenköy ve Eğitim mahallelerinin bir bölümünü kapsayan 1 milyon 500 bin metrekarelik alan, fiziksel, sosyal çevreyi iyileştirerek yaşam koşullarını iyileştirme amacıyla "Özel Proje Alanı" lejantına alındı.
Plana göre; "mevcut yerleşme dokusu içerisinde düzensiz ve sağlıksız yapılaşmış konut alanları sıhhileştirilecek ve donatı alanları artırılarak kentsel yaşam standartları yükseltilecek".

Parsellerin birleştirilerek daha fazla imar hakkı almaları üzerine kurulu sistem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ifadesiyle "İstanbul'un kurtuluş reçetesi" olacak.Fikirtepe'nin kentsel dönüşüm kapsamına alınacağı söylentileri çıktığından beri bölgede, emlakçı ve inşaat şirketlerinin simsarları tam anlamıyla cirit atıyor.
Alıcılar fiyatlar daha fazla artmadan daha çok bina toplamaya çalışırken satıcılar da en yüksek fiyatı alabilmek için işi sıkı tutuyor.
Öyle ki bölgede ilginç bir örgütlenme şekli geliştirilmiş.
Can Gayrimenkul'un sahibi Yavuz Çan'ın anlattığına göre bölge halkı, ada bazında biraraya gelip parseli böldürmemek için birlikte hareket etmeye başlamış. Örneğin Yavuz Çan'ın da içinde bulunduğu Mandra Caddesi'ndeki altı sokağı içine alan parsele "Yapı Adası" ismini vermişler.

Bölgedeki tüm mülk sahipleri bu oluşumun içinde. Kimi toplantılar için dükkanını tahsis etmiş, kimi inşaat şirketleriyle görüşmeleri organize ediyor, kimi de işin hukuki boyutuyla ilgileniyor. "O parsel içinde yerini satmak isteyen biri çıkarsa parsel bölünmesin diye biraraya gelip satın alıyoruz" diyor Can. Bu inşaat şirketlerinin işini de oldukça kolaylaştırıyor.Daire ya da bina sahipleriyle bire bir uğraşmak yerine pazarlıklarını ada bazında sürdürüyorlar. Yapı Adası için Taşyapı, Teknik Yapı, Ağaoğlu, Sur Yapı, Dap Yapı gibi pek çok inşaat şirketinden teklif gelmiş.
Yavuz Can, "Şu anda elimizde Teknik Yapı'nın sözleşme metni var. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden hocalara incelettiriyoruz" diyor. Teknik Yapı'nın Patronu Nazmi Durbakayım da bölgede dört adayla görüşme halinde olduklarını ve en az ikisiyle sözleşme imzalayacaklarını söylüyor.

İnşaat şirketleri Fikirtepe'de ada toplamak için dolaşırken İstanbul Şehir Planlamacıları Odası, İstanbul Mimarlar Odası ve İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası, 8 Mart'ta askıya çıkan imar kararının iptali için dava açtı.
Gerekçeleri ise bu kadar önemli bir dönüşümün özel sektörün inisiyatifine bırakılamayacağı ve kamu yararının gözetilmediği yönünde.

İstanbul Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, bu dava yüzünden Fikirtepe halkının kendilerine karşı cephe aldığını, "Fikirtepeliler bizi bir kaşık suda boğmak istiyor. Oysa bölge halkının menfaati için böyle bir dava açtık, ilerleyen yıllarda anlayacaklar" sözleriyle anlatıyor. Yavuz Can da, "Bu davayı geri çekmeleri için tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Gerekirse toplu gösteri için meydanlara çıkacağız" diyor.

Dava sonucu ne olur bilinmez ama Büyükşehir Belediyesi Fikirtepe'de 'imar konusu' vererek başlattığı pilot projeyi İstanbul'un genelinde uygulamaya hazırlanıyor. Bu proje, Maltepe Dragos, Kağıthane Cendere Vadisi ve tarihi mirasın korunmasına yönelik de Beyoğlu Perşembe Pazarı'nda devam edecek. Sırada ise Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Zeytinbumu ve Okmeydanı var. Fikirtepe'de başlayacak ve İstanbul'un diğer semtlerinde uygulanacak kentsel dönüşüm projesi, İstanbul için 2023 yılına kadar yapılacakların yanında devede kulak kalıyor. İstanbul seçimlerin de sonuçlanmasıyla tam anlamıyla bir şantiye alanına dönecek.

Kaynak: Canan SORGUN-Ekonomi Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER