Rumenlerin Türkçe ve Türk Kültürüne İlgisi Katlanarak Artıyor

Romanya’da 2011'den bu yana faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Türkçe kurslarına ilgi yeni tip korona virüs salgınına rağmen artarak sürüyor.

Rumenlerin Türkçe ve Türk Kültürüne İlgisi Katlanarak Artıyor
 Rumenlerin Türkçe ve Türk Kültürüne İlgisi Katlanarak Artıyor
Romanya’da 2011'den bu yana faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Türkçe kurslarına ilgi yeni tip korona virüs salgınına rağmen artarak sürüyor.

Bükreş YEE tarafından önceki dönemde kamu görevlilerine, yabancı diplomatlara ve Türkiye ve Romanya arasındaki “İkili Askerî Eğitim ve İşbirliği Anlaşması” kapsamında Romanya Savunma Bakanlığı personeline verilen Türkçe kurslarına da büyük ilgi görülmüştü.

Mart ayı başında da yine Bükreş Yunus Emre Enstitüsünün girişimi ve T.C. Bükreş Büyükelçiliği himayelerinde Bakanlıklara yapılan çağrı üzerine 550 kamu görevlisi Yunus Emre Enstitüsünün ücretsiz çevrimiçi Türkçe kurslarına kayıt yaptırarak Türkçe öğrenmeye başladı.

Türkçe kursları hakkında bilgi veren Bükreş YEE Müdürü Mustafa Yıldız, küresel salgının 2020 yılı Mart ayında başlamasından kısa süre sonra 15 Nisan’da kursların çevrim içi ortama taşınması için gerekli altyapının kurulduğunu söyledi. Kursların çevrim içi hale gelmesinin çok daha geniş kitlelere hitap etmenin yolunu açtığını ifade eden Yıldız, Türkçe kurslarının Romanya’da YEE’nin bulunmadığı şehirlerden, hatta Türkiye’de ikamet eden Rumenler ve Moldovalılardan ilgi olduğunu, daha fazla kişiye ulaşmak için kamu çalışanlarına yönelik Türkçe kursu projelerinin T.C. Bükreş Büyükelçiliğinin desteğiyle 550 kişiyle başladığını sözlerine ekledi. Yıldız, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilen “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” münasebetiyle de bir Türkçe seferberliğine başlamış olduk” diye konuştu.

T.C. Bükreş Büyükelçisi Sayın Füsun Aramaz, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle “Yunus Emre Yılı” ve “Türkçe Yılı” olarak ilan edilen “Bizim Yunus – 2021” yılının aynı zamanda Türkiye-Romanya arasındaki Stratejik Ortaklık Anlaşmasının imzalanmasının onuncu yıl dönümü olduğunu kaydetti. Büyükelçi Aramaz, bu bağlamda Romanya’da Türkiye’nin, Türkçenin ve Türk kültürünün tanıtılması için diğer kurumların yanında YEE’nin de ortaklığıyla planlanan muhtelif projelerden birinin kamu personeline yönelik Türkçe kursları olduğunu, bunun başarıyla hayata geçirilmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü başından beri hızlı bir şekilde uyum sağladığı küresel salgın koşullarında faaliyetlerini internet üzerinden ve sosyal medyadan devam ettiriyor. Düzenlediği Türkçe kursları ve kültürel yarışmalarıyla Türkçeyi, Türk kültürünü, sanatını ve tarihini dost ve kardeş Romanya’da tanıtmaya devam ediyor.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER