Rahim ağzı kanserinde, Türk hekimlerin başarısı

Rahim ağzı kanserinde, Türk hekimlerin başarısı

Rahim ağzı kanserinde, Türk hekimlerin başarısı
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı doktorları, bu yıl ilk kez katıldıkları "21. Avrupa Obstetrik ve Jinekoloji Kongresi"nden (EBCOG) ödülle döndü.

İZMİR (AA)- Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı doktorları, bu yıl ilk kez katıldıkları "21. Avrupa Obstetrik ve Jinekoloji Kongresi"nden (EBCOG) ödülle döndü.

Belçika'da, bu ay içinde toplanan gerçekleştirilen kongrede, DEÜ'lü doktorların sunduğu rahim ağzı kanserine ilişkin çalışma, 450 tebliğ arasında ödüle lâyık görülen çalışma oldu.

Prof. Dr. Uğur Saygılı, Uzman Doktor Bahadır Saatli, asistan doktorlar Şafak Olgan ve Funda Göde, Türkiye'yi ve üniversitelerini Avrupa'da başarıyla temsil etmenin mutluluğunu yaşıyor.

Belçika'daki kongreyi ve çalışmalarını değerlendiren Şafak Olgan, kongreye 30'dan fazla ülkeden, binin üzerinde kişinin katıldığını belirterek, kongre kapsamında 450'nin üzerinde bilimsel yayının başvuruda bulunduğunu aktardı.

Olgan, "Bizim rahim ağzı kanserine ilişkin çalışmamız bütün yayınlar içerisinde kongrenin en değerli ödülü olan EBCOG ödülüne layık görüldü" dedi.

Rahim ağzı kanserinin tüm dünyada kadınlar açısından önemli bir problem olduğunu ifade eden Olgan, şu görüşleri dile getirdi: "Hasta takibinde, ameliyat sonrası hangi hastanın durumunun iyi gideceği, hangisinin iyi gitmeyeceği açıkçası çok belli değil. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Bizim çalışmamızda da bu amaçlandı. Hastaların durumunu öngörmede yeni bir faktör tanımlamaya çalıştık. Bugüne kadar ilk kez tanımlanmış bir faktör. Bu açıdan yayınımız yurt dışında da anlamlı bulundu. Aldığımız ödül elbette bizi çok mutlu etti." Prof. Dr. Uğur Saygılı da çalışma hakkında bilgi verdi.

Rahim ağzı kanserinin önemli bir sağlık problemi olduğuna değinen Saygılı, her konuda olduğu gibi bu konuda da çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Saygılı, şöyle devam etti: "Amacımız mümkün olduğunca tümör hakkında bilgi edinmek ve buna yönelik tanı ve tedavide birtakım yaklaşımlarda avantajlı duruma geçmek. Bu amaçla bir çalışma planladık ve rutinde yapılan çalışmaların tersinden bir düşü nceyle tümörlü dokuyu değil, tümör olmayan doku kısmını ölçerek 'acaba yeni bir yaklaşımda bulunabilir miyiz', düşüncesiyle böyle bir çalışma planladık. Bahadır, Şafak ve benim üçlü çalışmamızdan sonra, çalışmayı Bahadır ve Şafak götürdüler, başarıyla sonuçlandırdılar. İyi bir çalışma olduğu için yurt dışında da takdim edelim istedik."

EBCOG bünyesinde yapılan ve asistan doktorların katıldığı ENTOG'da (European Network of Trainees in Obstetrics and Gynecology) Türkiye'yi başarıyla temsil eden Funda Göde de kongrenin bu ayağının Türkiye'de yapılması yönünde karar alındığını, ancak EBCOG Türkiye'de gerçekleştirilemediği için mümkün olmadığını aktardı.

Göde, "Amacımız EBCOG ve ENTOG kongrelerinin Türkiye'de yapılması üzerinde çalışmalarımızı devam ettirmek ve Türkiye'yi orada en iyi şekilde temsil etmek" dedi.

DEÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Gülekli de aldıkları başarının kendilerini çok memnun ettiğini dile getirdi.

"İmkan tanındığında genç doktorlarımızın neler yapabildiğini görüyoruz. Bu çok önemli" diyen Gülekli, başarılı çalışmalarının bu ödülle taçlandırıldığını kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER