DÜNYA YETİMLER GÜNÜ

15 RAMAZAN DÜNYA YETİMLER GÜNÜ YETİM VAKFI BASIN BİLDİRİSİ.

DÜNYA YETİMLER GÜNÜ
DÜNYA YETİMLER GÜNÜ

 15 RAMAZAN DÜNYA YETİMLER GÜNÜ YETİM VAKFI BASIN BİLDİRİSİ.
Bugün 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 2013 yılı Aralık ayı itibariyle Ramazan ayının 15. gününü Dünya Yetimler Günü olarak belirlediğini ilan etti. İlk olarak 2014’te gündeme alınan Dünya Yetimler Günü, bu sene sekizinci kez tüm İslam dünyasında yetim çocuklara yönelik farkındalığın artırılması ve yetim üreten savaş, yoksulluk, hastalık ve insan eliyle gerçekleşen diğer afetlerin en aza indirilmesi amacıyla idrak edilecek.

Dünya Yetimler Günü bugün sayıları yüz milyonlarla ifade edilen yetim yavrularımızın günü. Ana-babası olduğu halde onların sevgi ve şefkatinden mahrum kalan “sosyal yetimler” de eklendiğinde sayıları milyar ile ifade edilen kutsal emanetlerimiz, yetim çocuklarımızın günü bugün!

Neredeyse tüm devletlerin kabul ve taahhüt ettiği Çocuk Hakları Bildirgesi’nin üzerinden 30 yılı aşkın bir süre geçti. Bu sözleşme ile üye ülkeler, çocukların yaşama haklarının olduğunu, eğitim ve sağlık hizmetlerinden adil bir şekilde yararlanma haklarının olduğunu, çocuklar arasında din, dil, ırk ve mensubiyet ayrımı gözetmeksizin eşit şartlarda imkânlardan yararlanabileceklerini kabul ve taahhüt etmektedir.

Gelinen noktada dünyanın imkânlarının adil bir şekilde bölüşülmesine razı gelmeyen büyükler, çocukların hayallerinin üzerine kara bir bulut gibi çöktüler ve onlara güneşi unutturdular. Yoksulluk, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle her gün 22 bin çocuk ölürken, dünya merhamet yetimi oldu adeta!

Savaşlar, yoksulluklar, insan eliyle gerçekleşen afetler, yetersiz beslenme, salgın hastalıklar ve tıbbi yetersizlikler sebebiyle çocuklar fiziksel ve psikolojik gelişimini tamamlayamamakta ve hakları bir bir yok edilmektedir.

Kimisi yaşama hakkından mahrum bırakılırken gönülden ırak farklı coğrafyalarda, kimisi yetim kaldı savaşların ve yoksullukların olduğu coğrafyalarda... Kimisi çocuk yaşta asker yapıldı boyuna denk silahlar ellerinde, kimisi ise erken yaşta istismara uğradı çocuk anne oldu! Kimisine de “sen öl organların yaşasın merhametsiz zenginlerin bünyesinde” dendi ve kısık seslerin haykırışını duymadı dünya; belki de kulaklarını tıkadı çığlıklara.

Bugün sayıları yüz milyonları aşan yetimlerimiz savunmasız, korumasız ve karamsar bir pencereden dünyanın sisli manzarasını seyretmekte.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER