Mavera Çankırılılar ile Buluştu

Türk edebiyat tarihinin köklü yapıtlarından ‘’Mavera’’ dergisinin tarihsel süreci, Çankırı Belediyesi ve TDED Çankırı Şubesi ile ortaklaşa düzenlenen ’’ Günümüzden Mavera’ya’’ isimli panelde anlatıldı

 Mavera Çankırılılar ile Buluştu

 Mavera Çankırılılar ile Buluştu


  Türk edebiyat tarihinin köklü yapıtlarından ‘’Mavera’’ dergisinin tarihsel süreci, Çankırı Belediyesi ve TDED Çankırı Şubesi ile ortaklaşa düzenlenen ’’ Günümüzden Mavera’ya’’ isimli panelde anlatıldı. Etkinliğe, derginin kurucularından ünlü yazar Rasim Özdenören,  yazar Mehmet Atilla Maraş, şair Hayriye Ünal konuşmacı olarak katılırken, panel yöneticiliğini TDED Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir İlbak yaptı. 
  Açılış konuşmasını yapan Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Mavera’nın aşk ile doğan bir dergi olduğunu belirterek, ‘’Mavera bir pınardı. Allah’a hamt olsun ki bizlere de o pınardan bir damla dahi olsa tatma imkânı verdi. O pınardan yudumlayanlar bugün çok önemli makamlara geldiler. Sadece Türkiye’ye değil dünyaya yön veriyorlar’’ diye konuştu. Dinç, dergiye emek verenlere teşekkür ederek, Çankırı’da böyle bir etkinliği görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.
 Konuşmanın ardından panele geçilirken, panelin açılış konuşmasını Üzeyir İlbak yaptı. İlbak Mavera dergisinin tarihsel sürecini ve yazarların edebi yönlerini anlattı. Derginin ilk sayılarından yazı ve şiirler okuyan İlbak, geçmişte mavera dergisinden ilham alan kişilerin bugün insanlığa hizmet ettiklerini söyledi.
 Yazar Mehmet Atilla Maraş da Mavera dergisinin düşünce dünyasının merkezine İslam’ı yerleştiren edebiyat insanlarının ürünü olduğunu söyledi. Derginin çeşitli sayılarından yazılar okuyan Maraş, Mavera dergisinin İslam Medeniyetinin zenginliklerini yaşatmayı amaçladığını belirtti. Şair Hayriye Ünal de dergide şiir yazan şairlerin yaşamlarını anlatarak, şiirlerden örnekler okudu.
 Panelin kapanış bölümünün konuşmasını ise Rasim Özdenören yaptı. Derginin kurucularından olan yazar Özdenören, derginin ilk yıllarını ve yazarların edebi yönlerini anlatı. Derginin, kurucuların memur maaşı ile hayata başladığını söyleyen Özdenören, dergide edebiyat tarihine geçmiş isimlerin eserlerini yayınladıklarını belirtti. Derginin çıkışı ile ve yayın hayatı süresinde geçirdiği evreleri aktaran Özdenören, bu sürede yaşadığı anılarını dinleyiciler ile paylaştı. 
 Panelin sonunda katılımcılara plaket takdimi yapılırken, tuz lamba hediye edildi.

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2013, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER