Cumhuriyet Bayramı Çankırı'da Coşkuyla Kutlandı

Cumhuriyetimizin Kuruluşu’nun 92. Yıldönümü Çankırı'da Coşkuyla Kutlandı

Cumhuriyet Bayramı Çankırı'da Coşkuyla Kutlandı
Cumhuriyet Bayramı Çankırı'da Coşkuyla Kutlandı

Cumhuriyetimizin Kuruluşu’nun 92. Yıldönümü Çankırı'da Coşkuyla Kutlandı

Cumhuriyetimizin Kuruluşu’nun 92. Yıldönümü Kutlamaları kapsamında, Çankırı  Valisi Vahdettin Özcan Valilik Makamı’nda tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Belediye Meydanı’nda yapılan Cumhuriyet Bayramı Kutlama Programı Çankırı  Valisi Vahdettin Özcan’ın, Çankırı Garnizon Komutanı İstihbarat Kurmay Albay Yusuf Bayazıt ve Çankırı  Belediye Başkanı İrfan Dinç ile birlikte törene katılan öğrencilerin, askeri birliklerin, resmi ve özel kuruluşlar ile halkın bayramını kutlaması ile başladı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı Mesajı okundu.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Mesajı:

“Bugün, millet olarak istiklalimiz ve istikbalimiz için verdiğimiz son büyük mücadele olan Kurtuluş Savaşımızı zafere ulaştırmamızın ardından ilan ettiğimiz Cumhuriyetimizin 92’nci kuruluş yıldönümüdür.

81 ilimizde ve dünyanın dört bir yanında yaşayan tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.

29 Ekim 1923’te ilan ettiğimiz Cumhuriyetimizin 92’nci kuruluş yıldönümü coşkusunu, millet olarak hep birlikte paylaşıyoruz.

Cumhuriyetimizin 92 yıllık tarihi, milletimizin en zor şartlarda nasıl yeniden ayağa kalkabileceğini gösteren, geleceğimiz için bize umut veren, attığımız her adımda ders almamız gereken bir dönemdir.

600 yıllık bir cihan devletinin enkazı üzerinde yükselen genç Cumhuriyetimizi, Aziz Atatürk’ün veciz bir şekilde ifade ettiği “muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma” mücadelesini, ilk günkü heyecanla, azimle ve şevkle sürdürüyoruz.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sadece kendi vatandaşlarının değil, aynı zamanda bölgemizdeki ve dünyadaki tüm mağdurların, mazlumların, soydaş ve kardeş toplulukların da umut kaynağıdır.

Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize yönelik saldırıların gerisinde, Cumhuriyetimizin işte bu seviyeye ulaşmış olmasından duyulan rahatsızlık vardır.

1919’da çok zor şartlarda başlattığımız Kurtuluş Savaşımızı, 1923’te nasıl yeni devletimizin kuruluşunu ilan ederek taçlandırdıysak, bugün karşılaştığımız sıkıntıları da, inşallah, 2023 hedeflerimize ulaşarak geride bırakacağız.

Milletimizin ortak eseri olan Cumhuriyetimize sahip çıkmak, ülkemizin ve milletimizin geleceği için çalışmak, mücadele etmek, gerektiğinde fedakârlıkta bulunmak, hepimizin müşterek vazifesidir.

78 milyon vatandaşımızın her bir ferdi, bu ülkenin, Cumhuriyetin, aynı haklara sahip, ortak bir geçmişi ve ortak bir geleceği paylaşan, tasada ve kıvançta bir evlatlarıdır.

Milletimizin fertlerini kökeni, inancı, mezhebi, meşrebi, kültürü, kılık-kıyafeti üzerinden ayrıştırmaya kalkan herkes, Cumhuriyetin ruhuna, özüne ihanet içindedir.

Geçtiğimiz yıllarda, devletle milletin, tıpkı 92 yıl önce olduğu gibi, birlik ve beraberlik içinde büyük hedeflere yöneldiği bir dönemi hep birlikte inşa ettik.

Önümüzdeki dönemde, ülkemizin diğer tüm kazanımlarıyla birlikte bu mirasa da, yine hep beraber sahip çıkmalıyız.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılına, hem 2023 hedeflerimize ulaşmış, hem de birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi en üst seviyeye çıkarmış olarak gireceğimize yürekten inanıyorum.
Bu duygularla, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, bu toprakları bir kez daha bizlere vatan kılan tüm gazilerimizi, şehitlerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardından Çankırı  Valisi Vahdettin Özcan tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı.

Çankırı  Valisi Vahdettin Özcan konuşmasın

“Aziz Çankırılı hemşehrilerim, sevgili gençler, kıymetli mesai arkadaşlarım, 

Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 92. yıl dönümünü millet olarak büyük bir coşku, gurur ve heyecanla idrak ediyoruz. Bu önemli günde sizleri sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!

19 Mayıs 1919’da Atatürk'ün Samsun'a çıkarak başlattığı onurlu “Milli Mücadele” süreci nihayetinde zaferle noktalanmış, 29 Ekim 1923 tarihinde de Cumhuriyetimizin ilanı ile taçlandırılmıştır. Ne mutlu ki bizler de bugün bir asra yakın süredir yaşattığımız Cumhuriyetimizin değer ve kazanımlarına sahip çıkıyoruz. 

Elbette bu kazanımlara sahip olmanın bir bedeli var. Bu yönüyle Cumhuriyet rejiminin tesisi aynı zamanda milli tarihimizin kaydettiği, ulusal ve uluslararası anlamda hafızalara kazınan en büyük ve en şanlı bağımsızlık mücadelelerinden biridir. Bu kutlu mücadele; toplum olarak dağılmış, yıkılmış, işgal edilmiş geniş bir coğrafya üzerinde yeniden dirilişin destansı hikâyesi, ecdadımızın ihyâsı, bizler için muhakkak feyz ve ilham kaynağıdır. Hiç şüphe yok ki Mustafa Kemal Atatürk, ulusal kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Samsun’dan yola çıktığında zihninde Cumhuriyet kavramını şekillendirmişti. Bu idealini gerçekleştirmek üzere sıkı bir program hazırlamış, bu bağlamda önemli inkılaplar gerçekleştirilmiş, Yüce Türk milletinin kararlı azmi ve desteğiyle nihayetinde bugünlere gelinmiştir.

Sevgili Çankırılı vatandaşlarım, değerli hazirun,

Cumhuriyet; fikren, zihnen ve vicdanen hür nesilleri yetiştirmeyi hedefleyen, milli irade ve egemenliği prensip edinen müreffeh bir millet projesi olarak gönlümüzde ve vicdanımızda her daim yaşayacak ve yaşatılacaktır.

Cumhuriyetin en büyük erdemi, Türk toplumunu ulus olma bilincine sevk etmesi ve bireyi yurttaş konumuna yükseltmesidir.

Aynı zamanda Cumhuriyet bizlere ulus olma, dünya milletlerinin onurlu bir üyesi olma bilincini kazandırmıştır.

Bugün açıkça görülmektedir ki devlet halkın devletidir, yönetimin kaynağı millet iradesidir.  “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” anlayışı devletimizin ve idaremizin her kademesinde kendini hissettirmektedir.

Öyle ki Türkiye, İslâm dünyasındaki tek laik ve demokratik Cumhuriyet, çağdaş bir ülke, bölgesinde hatırı sayılan güç, bir istikrar abidesi ve gündem belirleyen saygın bir ülkedir. Türkiye Cumhuriyeti; bugün kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet olma yolunda dev adımlarla yürüyen bir dünya devletidir.

Cumhuriyetin çağdaşlaşma projesi ve uygulanan reformlar sayesinde; Türkiye 92 yıl gibi kısa bir sürede, demokratik bir toplum haline gelmeyi başarmıştır. Özellikle son dönemlerde dev eserler inşa edilmiş, ülkemize, halkımıza tarihinin en mamur dönemini yaşama imkânı sunulmuştur. Bizlerin bundan sonraki hedefi insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile taçlanmış, farklılıklarımızı zenginlik olarak gören, aidiyet duygusunun perçinleştiği, insan odaklı, bireylere değer veren, devlet-millet kaynaşmasını sağlamış Cumhuriyet rejimini daha da ilerilere taşımak olmalıdır.

Çok kıymetli Çankırılılar, hanımefendiler, beyefendiler,

Cumhuriyet, dünya ile birlikte düşünebilmek, zamanın ruhunu yakalayabilmek, evrensel uygarlığın ortak dilini konuşabilmektir.

Cumhuriyet, milletimizin doğulusuyla, batılısıyla, kuzeylisiyle, güneylisiyle kadın-erkek, yaşlı-genç demeden, kan ve gözyaşlarıyla yazdığı eşsiz bir destandır. Bu nedenle, aziz milletimiz sevinçte, zor günde her daim ortak kader anlayışına sahip çıkmıştır.

Cumhuriyetin bugün bizleri ulaştırdığı seviye, hepimize heyecan ve ümit vermeli, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeli, milletçe bağımsız yaşama azmimizi kuvvetlendirmelidir.
Türk milleti Cumhuriyetle mutludur.

Ve milletimiz, bugün geldiğimiz noktadan daha ileri ufuklara ancak Cumhuriyetle varabileceğinin bilincindedir.

Bu anlamlı günde, millet olarak hep beraber el ele kenetlenelim. Bölünmez bütünlüğümüze, demokrasimize, Cumhuriyetimizin bizlere kazandırdığı tüm değerlere sahip çıkalım.

İsteğim; birlik ve beraberliktir. Bölünmez bütünlüğümüzün muhafazasıdır. Bir olalım diri olalım.

Bu duygu ve düşüncelerle, fikri hür, vicdanı hür nesillerin yetişmesine vesile olan başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bizlere Cumhuriyetimizi ve bu güzel vatanı armağan eden, ülkemiz ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet dilekleri ile anıyorum. Gazilerimize minnet ve şükran duygularımı sunuyor, Aziz Türk milletinin ve siz kıymetli Çankırılıların Cumhuriyet Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.

Çankırı  Valisi Vahdettin Özcan’ın konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu ve Belediye Mehter Takımı gösterisi sunuldu.

Daha sonra Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce İl genelinde düzenlenen Cumhuriyet Kupası Kros Yarışları’nda dereceye giren sporcuların kupaları Sayın Valimiz Vahdettin Özcan, Milletvekilleri Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Hüseyin Filiz, Garnizon Komutanı İstihbarat Kurmay Albay Yusuf Bayazıt ve Belediye Başkanı İrfan Dinç tarafından verildi.

Bayrak ve Flamalar, Gaziler, Ortaokul ve Lise Öğrenci Grupları, Askeri Birlikler, Spor Kulüpleri ile Meslek Kuruluşlarına bağlı esnaf ve sanatkarların katılımı ile gerçekleştirilen Tören Geçişi’nin ardından kutlama programı sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2015, 12:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER