İçerenköy, Küçükbakkalköy İmar Plan yargı kararı ile iptal edildi.

İtiraz edilerek yargıya taşınan İçerenköy, Küçükbakkalköy ve Yakın Çevresi 1/ 5000 ölçekli Nazım İmar Plan yargı kararı ile iptal edildi.

İçerenköy, Küçükbakkalköy İmar Plan yargı kararı ile iptal edildi.

İtiraz edilerek yargıya taşınan İçerenköy, Küçükbakkalköy ve Yakın Çevresi 1/ 5000 ölçekli Nazım İmar Plan yargı kararı ile iptal edildi.

Yargıya taşınan ve iptal edilen İçerenköy, Küçükbakkalköy ve Yakın Çevresi 1/ 5000 ölçekli N.İmar Planının durumunu araştırdık. 

1/ 1000 ölçekli Uygulama İmar Plan bekleyen İçerenköy ve Küçülkbakkalköy’de daha önce onaylanan ve itiraz edildiği için yargı süreci işleyen İçerenköy, Küçükbakkalköy ve Yakın Çevresi 1/ 5000 ölçekli Nazım İmar Plan ile ilgili yargıdan gelen iptal kararını Recep Kenan tarafından www.itvhaber.com adına gerçekleştirilen söyleşide Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan değerlendirdi.
1/1000 ölçek uygulama imar planı beleyen İçerenköy ve Küçükbakkalköy sakinleri, 1/5000 ölçek Nazım İmar Planı’nın yargı kararı ile iptali ile şaşkınlık yaşadılar. Beklenmedik biçimde gelen bu yargı kararı sonrasi bölgenin imar planı hakkında süreci ve olası gelişmeleri araştırdık.
YENİDEN DÜZENLENİP İBB MECLİSİ’NE GELECEK
Sadık Semih Kayhan, yargıdan dönem İçerenköy, Küçükbakkalköy ve Yakın Çevresi 1/ 5000 ölçekli Nazım İmar Plan’nın İBB Meclis İmar Komisyonunda yeniden değerlendirilip gerekli düzenleme yapılarak tekrar onay için Meclise gönderileceğini kaydetti. Kayhan, bölgenin 1/ 1000 ölçekli Uygulama İmar Planının da bu kapsamda düzenleneceğine işaret etti.
DEPREM VAR: VATANDAŞ METREKAREDE ISRAR ETMEMELİ
Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yetkilerinin sınırlı olduğunun altını çizen Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Recep Kenan aracılığıyla www.itvhaber.com ’a verdiği röportajda, “Büyükşehir belediyeleri kentsel dönüşüm için gerekli yetkiye sahip değiller. Deprem tehlikesi varken vatandaşın da alacağı konutun metrekaresinde ısrar etmemesi lazım.” Dedi.
KARARLARI ALINIRKEN ELLERİNİ VİCDANLARINA KOYMALARI LAZIM
İçerenköy planın yeşil alan yetersizliği gerekçesi ile iptal edildiğini kaydeden Sadık Semih Kayhan, “İçerenköy planları çıktıktan sonra bir meclis üyesi yargıya taşıyor. İptal gerekçesinde yine yeterli yeşil alan olmadığı gerekçesi yer alıyor. Yargı mensuplarının ve bilirkişilerin bu kararları alınırken ellerini vicdanlarına koymaları lazım. İstanbul’u tanımaları gerekiyor. İptal gerekçesinde yine kişi başı 10 metrekare yeşil alan olmadığı gerekçesi yer alıyor. Yani yeşil alan iptal gerekçesi… Mekansal plan standartlarına uyulmadığı gerekçesi. İçerenköy’deki sosyal donatı alanlarının yetersizliği.” Dedi.
İSTANBUL’DA YEŞİL ALANI ORANINI %100 TUTTURAN PLAN YOK
10 metrekare olarak belirlenen yeşil alan standardının, İstanbul ortalaması 4 metre kare olduğuna işaret eden Sadık Semih Kayhan, yerleşim olan bölgede 10 metrekare yeşil alan ortalamasının tutturmanın güçlüğüne dikkat çekerek; “Mekansal plan standartlarına kişi başı yeşil alan 10 metrekare olarak belirlenmiş. Şu anda İstanbul’daki kişi başı ortalama yeşil alan miktarı 4 metrekarenin altında. İstanbul’da planda yeşil alanı oranını %100 tutturan bir plan yok demektir. İstanbul’un dışındaki mahallelerde belki bulursunuz. İstanbul’da bu plan standardını tutturmanız mümkün değil. Çünkü siz boş alana plan yapmıyorsunuz.  Yerleşik yalana plan yapıyorsunuz.” Şeklinde açıklaması yaptı. 
ARSANIN YEŞİLANDA KALMASI BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMİYOR, YAPI HAKKI KOMŞU ADADA
Sadık Kayhan www.itvhaber.com ’a yaptığı açıklamada, “İçerenköy’de toplulaştırma alanları içerisinde yüzde yirmi beşe kadar yeşil alan ayırma şartı getirdiler. Sanırım burada bir hesap hatası yapıyorlar. Yenisahra’da olduğu gibi vatandaş arsasını yeşil alanda olduğuna itiraz ediyor. Ama vatandaşın arsasının yeşil anda kalması herhangi bir şeyi değiştirmiyor. Çünkü alanın büyüklüğü kadar imar hakkını komşu adada kullanıyor. İlla -benim arsamın bulunduğu yerde istiyorum- derse sıkıntı. Yoksa komşu adada yapı hakkını kullanıyor. 1 metrekare bile kaybı yok.” İfadelerine yer verdi. 
VATANDAŞIN İYİ NİYETLİ OLMASI LAZIM
“Vatandaşın burada iyi niyetli olması lazım.” Şeklinde açıklamasını sürdüren Kayhan, planın birleşmeyi, toplulaşmayı teşvik ettiğinin vurgulayarak, “Bir araya gelerek kedi oluşturacakları adaların daha küçük metrekarelerde toplulaştırma sağlayacak. Yapılan çalışmada, yeni hazırlanan 1/5000 ölçek planda daha küçük adalarında toplulaşmanın daha hızlı sağlanacağını düşünüyoruz. Ada başı yüzde 25 yeşil alan öngörülüyor. Terklerle birlikte kişi başı 10 metrekareye yakın yeşil alan ortalamasının tutturulacağını düşünüyoruz. İstanbul ortalamasının çok üzerinde bir yeşil alan ortalaması olacak.” Dedi.  
YAPILACAK DÜZENLEMEYLE PLAN YENİDEN BÜYÜKŞEHİR’E GELECEK
Sadık Semih Kayhan açıklamasında bilirkişi ve yargı mensuplarının vicdanları ile karar vermeleri gerektiğinin altını çizerek, düşüncelerini; “Hem yargı karar verenlerin, hem bilirkişilerin İstanbul gerçeğini görerek, gelip yerinde görerek uygulamanın mümkün olup olmadığı karar vermeleri gerekir. Şu anda içerenköy’ün 1/5000’lik planı komisyonda. Yargıdan gelen planın üzerinde değişiklik yapılacak. Önümüzdeki günlerde randevu alarak AK Partili ve Cumhuriyet Halk Partili komisyon üyeleri ile de görüşeceğiz. Orada küçük bazı değişikliklerle aynı planı geçirerek Büyükşehir’den geçireceğiz. Yapmak istediğimiz mümkün olduğu kadar mekansal plan yönetmeliğine uygun plan yapmak. Ama dediğim gibi mümkün olduğu kadar… İçerenköy, Mustafa Kemal, Aşık Veysel gibi mahallelere gelsinler görsünler %100 yönetmeliğe uygun plan yapmak mümkün mü karar versinler.” İfadeleri ile aktardı.

Kaynak/Recep Kenan/itvhaber.com

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2020, 18:01

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER