ATAŞEHİR'E KUŞBAKIŞI HELİKOPTERDEN GÖRÜNTÜ

2008 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Güneyinde Maltepe, batısında Kadıköy, kuzeybatısında Üsküdar, kuzeyinde Ümraniye, kuzeydoğusunda Çekmeköy ve doğusunda Sancaktepe ilçelerine komşudur.

ATAŞEHİR'E KUŞBAKIŞI HELİKOPTERDEN GÖRÜNTÜ
www.atasehirliyiz.net/atasehir_kusbakisi_helikopter_goruntu.asp

HELİKOPTER GÖRÜNTÜSÜ İÇİN TIKLA

Nüfus: 345,588
Yüzölçümü: 25,84 km2
Mahalle: 17

2008 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Güneyinde Maltepe, batısında Kadıköy, kuzeybatısında Üsküdar, kuzeyinde Ümraniye, kuzeydoğusunda Çekmeköy ve doğusunda Sancaktepe ilçelerine komşudur. İlçe 25,84 kilometrekaredir, nüfusu 345.588'dir ve sınırları dahilinde toplam 17 mahalle vardır.

5747 Sayılı, Büyükşehir Belediyesi Sınırları içerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 6 Mart 2008'de TBMM'de kabul edildi. Kanunun 'İlçe kurulması' başlığı altındaki 1. maddesinin 18. bendinde, Ataşehir İlçesi şöyle tanımlanıyor: "Ekli (16) sayılı listede adları yazılı mahalleler ile mahalle kısımları merkez olmak ve aynı adla bir belediye kurulmak üzere İstanbul İli'nde Ataşehir İlçesi kurulmuştur."

16 Sayılı listeyle Ataşehir'e bağlanan mahalleler şöyle sıralanıyor:

- Üsküdar İlçe Belediyesi'ne bağlı; - Fetih Mahallesi- Esatpaşa mahallesi - Örnek mahallesi

- Kadıköy İlçe Belediyesi'ne bağlı; - Yenisahra Mahallesi - İÇERENKÖY Mahallesi - İnönü Mahallesi - Kayışdağı Mahallesi - Barbaros Mahallesi - Küçükbakkalköy Mahallesi - Atatürk Mahallesi'nin O4 ve E80 Karayolu'nun güneyinde kalan kısmı

- Ümraniye İlçe Belediyesi'ne bağlı; - Yeni Çamlıca Mahallesi - Mustafa Kemal Mahallesi'nin O4 Karayolu'nun güneyinde kalan kısmı - Namık Kemal Mahallesi'nin O4 Karayolu'nun güneyinde kalan kısmı - Samandıra ilk kademe belediyesine bağlı Ferhatpaşa Mahallesi'nin E80 Karayolu'nun ve E80-D100 bağlantı yolunun güneyinde kalan kısmı.

Ataşehir'in Tem Otoyolu'nun kuzeyinde kalan kısmı, kanunun 2. maddesine göre, Ümraniye İlçesi'ne bağlanırken, bu bölgede bulunan Kadıköy Belediyesi Hayvan Barınağı da Ümraniye sınırlarına katıldı. Boğaziçi Köprüsü'ne giden O4 bağlantı yolu Ataşehir İlçesi'nin kuzey sınırını oluştururken, Barbaros Mahallesi sınırlarında kalan finans merkezi onaylı arazi, bu karayolunun kuzeyinde bırakılan tek alan oldu. Kayışdağı ile E80 Otoyolu arasında kalan ve Kartal İlçesi Samandıra Belediyesi sınırlarında bulunan Ferhatpaşa Mahallesi'nin E80 ve D100 bağlantı yolu güneyinde kalan kısmı, Ataşehir'e bağlanırken, Ümraniye İlçe Belediyesi sınırları içindeki Mustafa Kemal Mahallesi'nin O4 Karayolu altında kalan kısmı da (yaklaşık dörtte üçü) Ataşehir'e bağlandı.

Yine, Namık Kemal Mahallesi'nin O4'ün altında küçük bir kısmı da Ataşehir'e bağlanan bölgeler arasında. Göztepe Libadiye Caddesi, Ataşehir'in batıdan sınırını çizerken, Üsküdar'a bağlı Fetih, Örnek ve Esatpaşa mahalleleri de Ataşehir'e bağlandı. ATAŞEHiR İLÇESİ 5747 Sayılı, Büyükşehir Belediyesi Sınırları İÇERisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 6 Mart 2008'de TBMM'deKabuledildi.

Kanunun "İlçe kurulması" başlığı altındaki 1. maddesinin 18. bendinde, Ataşehir İlçesi şöyle tanımlanıyor: "Ekli (16) sayılı listede adları yazılı mahalleler ile mahalle kısımları merkez olmak ve aynı adla bir belediye kurulmak üzere İstanbul İli'nde Ataşehir İlçesi kurulmuştur." Kentsel dönüşüm çerçevesinde büyük yerleşim merkezleri, alışveriş, kültür-sanat, sanayi ve ticaret merkezleri; Yapılaşması açısından çok büyük önem taşır, çok modern iş merkezleri ve ikametgah olarak kullanılan siteler çoğunluktadır. Özellikle adını da oradan aldığı Ataşehir semti Atatürk Mahallesi (Ağaoğlu My World-Kent Plus vs. ) birçok modern siteleriyle ilçeyi Avrupa görüntüsüne kavuşturmuştur.

Ayrıca Hükümet Konağımızın da sınırları içerisinde olduğu Küçükbakkalköy mahallesinin imara açılması ile mahalle eski görüntüsünden sıyrılarak adet kabuk değiştirmeye başlamıştır. İlçenin E-5 Karayoluna yakın olması ve vatandaşlarımıza İstanbul gibi büyük bir şehirde ulaşım kolaylığı sağlamaktadır.

Tarihi ve Coğrafi Yapısı Ataşehir İlçesi'nin Tarihi İstanbul'dan bile eskilere dayanmaktadır.

İstanbul Çevresindeki ilk insan yerleşimleri ancak M.Ö.5000-3000 yılları arasında ortaya çıkmışken, İÇERENKÖY'de taş devrine ait ilk el baltalarına rastlanmıştır. 1331 Mayısında, Orhan Gazi; Kartal-Cevizlik'te Bizans Kralı III. Andronicus'u yendi. Üsküdar'a yürüdü. Komutanlarından Konuralp da ; Aydos Kalesini, Kayışdağının batı eteklerindeki Ayazma Köyünün , şimdiki İÇERENKÖY'ü alarak Üsküdar'da Orhan Beyle birleşti. O zaman burada çok geniş bağlar, bir kilise bir hamam, bir sarnıç vardı. Bizanslılar ve rahipler buranın Türkler eline geçtiğine çok üzüldü. Özellikle kadınlar hamam sularının kendilerini güzelleştirdiğine inanırlardı. Geniş ölçüde yapılan şarapçılık, sebzecilik, meyvecilik bir çok rahibin geçimini sağlardı. Bu bölgede , Osmanlı Türklerine geçince , Anadolu'dan getirilen halk; Başta Merdivenköy olmak üzere yerleştirildi. Geyikli Babanın öğrencilerinden Gözcü Baba , Eren Baba , Kartla Baba , Ali Gazi, Sarı Gazi gibi savaşçı din adamları ve bunlara bağlı yüzlerce kişi Hıristiyan köylerine yerleştirildi. Bu savaşçılar korsan baskınlarından korunmak için Rumlarla birleşiyorlardı.

1335 yılında Tekkebağ Köyü böyle kurulmuştu. Köyün tek derdi su kıtlığıydı. Bu bölge Eren Baba ile Ali Gazinin yönetimindeydi. 1465 ten sonra bölge adı olarak Erenköy, Tapuya geçti.1639 yılından sonra , Kayışdağı suyu künklerle Erenköye getirilince , Karaman Çiftliği ve Tekkebağ halkı Erenköye göçetti . 164 yılında Tersana Kahyası Mustafa Ağa camiyi yaptırdı. 1860 da Kadıköy'ün yedi mahallesinden biri oldu. 1872 de bölgenin batısında tren yolu ve istasyon yapılınca Hat komutanı, Ulaştırma Yüzbaşı Ali Beyin önerisiyle Erenköy adı şimdiki yerine verildi. İÇERENKÖY Camisi (Mehmet Çavuş Camii) ilk defa 1665 tarihinde yapılmış daha sonra 1924'de yeniden yapılmıştır. Asıl Erenköy içerlek kaldığından ve Erenlerin bir kısmı daha içerilerde yerleştiği için semt bu adı alarak mahallemiz İÇERENKÖY oldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109