Türklere Yönelik Irkçı Saldırının Yıldönümü

Almanya’da Türklere yönelik ırkçılığın unutulmayan izlerinden biri olan Mölln vahşetinin gelecek hafta 20. yıldönümü, 23 Kasım 1992’de Mölln'de Arslan ailesinin oturduğu evin Neonazilerce yakılması ve olayda Samsun kökenli aileden üç kişinin öldürülmesi yapılacak törenle anılacak.

Türklere Yönelik Irkçı Saldırının Yıldönümü

İki Almanya’nın birleşmesinin ardından tırmanan Türk düşmanı saldırıların ilki hala akıllarda..Bunca geçen yıl sonrasında Almanya’da, ülkenin özellikle doğusundaki eyaletlerinde aşırı sağ tehdit hem günlük yaşamda hem de politik alanda hissediliyor ve ülkede başta Türkiye kökenli göçmenleri huzursuz ediyor. Bu bağlamda geçtiğimiz yıl ortaya çıkan Neonazi cinayetleri konuyu daha da güncel kalıyor.

Sosyal Demokrat Parti SPD’ye yakın Friedrich-Ebert Vakfı’nın yaptığı bir araştırmanın sonuçları yabancı düşmanı saldırıların günlük yaşamın bir parçası haline geldiği Almanya’da ırkçı ve yabancı düşmanı görüşlerin toplumun merkezine de kaydığını saptadı.

2006 yılından beri iki yıllık aralıklarla yapılan araştırmaya göre, Alman toplumunda kendini aşırı sağcı görüşe sahip olanların oranı 2010 yılında yüzde 8,2 iken geçen yıl yüzde 9’a çıkmış durumda. Eski Doğu Almanya’nın bulunduğu bölgede ise bu oran yüzde 15,8. Almanların yüzde 25’i kendini yabancı düşmanı olarak tanımlıyor, Doğu Almanya’da oran yüzde 39. 'Yahudilere düşmanım' diyenlerin oranı yüzde 11, İslam düşmanlığı ise yüzde 60’lık bir kesimde görülüyor.

Araştırmayı yapan uzmanlar aşırı sağcı görüşlere paralel sağ populist eğilimlerin gelir ve eğitim durumu daha iyi olanlar arasında artmasını orta ve uzun vadeli olarak toplumdaki dengeleri değiştirebilecek bir süreç olarak tanımlıyor. Irkçı ve yabancı düşmanı görüşlerin doğu eyaletlerindeki oranı ise gençler arasında yüksek işsizlik, düşük eğitim seviyesi ve genel olarak yabancılara ön yargılı bakış açısı gibi noktalarla açıklanırken, Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Hacı Halil Uslucan, birçok Almanın Türklerin girişimci yapısını kıskandığını ve bunun da önyargılara neden olduğunu savunuyor.
 
Araştırma kapsamında açıklanan verilere göre Almanya’da ortama her 26 dakikada bir aşırı sağcı suç işleniyor.

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2012, 15:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER