Tekerlekli Sandalye Mahkumu Engellilere Özgürlükte Yeni Umut

omurilik felçlileriyle konuşarak onların ihtiyaçlarını tespit etti ve bir robot geliştirdi.

Tekerlekli Sandalye Mahkumu Engellilere Özgürlükte Yeni Umut
Tekerlekli Sandalye Mahkumu Engellilere Yeni Umut

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Teknopark'ta genç mucit Necati Hacıkadiroğlu, tekerlekli sandalyeye mahkum engellilerin hayatını değiştirecek bir robot geliştirdi.

Genç mucit Necati Hacıkadiroğlu, omurilik felçlileriyle konuşarak onların ihtiyaçlarını tespit etti ve bir robot geliştirdi.

Almanya'dan patent koruması da alındı


Üniversite yıllarından beri robotlar üzerine çalışan 31 yaşındaki Necati Hacıkadiroğlu ve 15 kişilik ekibi, 20 omurilik felçlisi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarından görüş aldıktan sonra GOSB Teknopark'ta yürüme engelliler için bir robot geliştirdi. 12 yaşın üstündekilerin kullanabileceği cihazın Almanya'dan patent koruması da alındı. "Tek RMC" adı verilen cihaz, küçük bir tekerlekli sandalyenin bile 3'te 1'i kadar yer kaplıyor. Bu da ev, ofis, market gibi iç mekanlarda kolay hareket etme olanağı sağlıyor.

Uzaktan kumandayla cihazı yanına çağırabiliyor
36 santimetre genişliğinde ve 62 santimetre uzunluğundaki cihaz, 80 kilogram ağırlığında. Hasta, uzaktan kumandayla cihazı yanına çağırabiliyor. 14.4 km durmadan gidebilen cihaza tekerlekli sandalyelerden farklı olarak arkadan biniliyor. Hasta tam dik olarak ayakta durabiliyor. Tek RMC adlı cihazı kullananlar, ütü, temizlik, market işlerini yapabiliyor, işine, okuluna gidebiliyor, günlük hayatını rahatlıkla sürdürebiliyor. Robot, felçlinin yataktan kalkmasını ve yeniden yatana kadar tüm gereksinimlerini kendi başına karşılamasını sağlıyor.

Öncelikli ihtiyaçları karşılamaya yönelik robotik mobilizasyon cihazı geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Hacıkadiroğlu, "Tek RMC, bugüne kadar omurilik felçlilerine yönelik geliştirilmiş, bilinen en küçük boyutlara sahip tekerlekli ayakta taşıma cihazı. Bu, gelişmiş tekerlekli sandalye değil, tamamen yeni bir buluş" dedi.

Rahatlıkla oturup kalkabiliyor

Yaptığı buluşu anlatan Hacıkadiroğlu, "Tek RMC ile ayaktayken oturur pozisyona geçebiliyor. Eğilebiliyor, her yöne ilerleyebiliyor. Ayağa kalkabiliyor, üst ya da alt raflardaki objelere uzanabiliyor. Ayakta bulaşık yıkıyor, yemek, ütü, temizlik yapabiliyor. Kullanıcısının ağırlığını dengeleyen amortisör mekanizması ile oturduğu yerden rahatlıkla kalkabiliyor, lavabo ve tuvaleti kolaylıkla kullanabiliyor. Hastanın egzersiz yapmasına da olanak tanıyor. Felçli isterse robotu okuluna, markete götürebiliyor" diye konuştu.

Kocaeli Üniversitesi'nde atçılık işletmeciliği okurken 5 yıl önce attan düşerek felç olan ve Tek RMC" adlı cihazı deneyen Yusuf Aktürkoğlu (27) ise, "Robot benim gibiler için bir özgürlük. Evde tek başına da olsam işlerimi kendim yapabiliyor, ihtiyaçlarımı görebiliyorum. Bağımsızlık duygusu yaşatıyor" dedi.


Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2018, 12:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER