Ezeli rekabette Çin öne geçti

Ezeli rekabette Çin öne geçti

Ezeli rekabette Çin öne geçti
Ezeli rekabette Çin öne geçti
          
2009'da en hızlı bilgisayar olarak lanse edilen Jaguar bir yıl geçmeden üvnanını bir Çinliye kaptırdı.
    

Dünyanın en hızlı yapay zekası olan Çin'in Tianhe-1A adlı süper bilgisayarı saniyede 2 buçuk trilyonu aşkın hesap gerçekleştirebiliyor. İlgili KonularÇin Tianhe-1A, en hızlı bilgisayar ünvanını ABD'nin Tenessee eyaletinde yer alan Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'ndaki XT5 Jaguar adlı bilgisayarın elinden aldı.

Her iki yılda bir yayımlanan ve dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayarının sıralandığı liste, Çin'in bu çıkışıyla önemli bir değişikliğe uğruyor. Listeyi hazırlayan uzmanlardan biri olan Tennessee Üniversitesi'nden Profesör Jack Dongarra, Çin'in en hızlı süper bilgisayara sahip olduğu iddiasının doğrulandığını açıkladı.

Tianhe-1A, buzdolabı büyüklüğünde 100 kadar dolaptan oluşuyor ve toplam ağırlığı 155 tonun üzerinde. Tianjin kentinde kurulu olan Tianhe-1A, Çin'in petrol şirketinin işlemlerine ve hava tahminlerine hizmet veriyor. JAGUAR'IN PABUCU DAMA ATILDI Cray firmasının "Jaguar" ismindeki süper PC'sinde 224.162 adet Opteron işlemci çekirdeği çalışıyor.

Toplamda ise 1,75 Peta-Flop işlem gücü ortaya çıkıyor. Hatta teorik olarak 2,4 Peta-Flop ile çalışması da mümkün ki, bu durumda Jaguar şimdiye kadar ulaşılamayan 2 Peta-Flop sınırını geçen ilk bilgisayar olabilir. Böylece performansı, şimdiye kadar birinci sırada bulunan PC'den yüzde 70 daha fazla oluyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER