Çin’den İHA’lara karşı yeni lazer silahı

Jeopolitik Meseleler Akademisi Başkan Yardımcısı Konstantin Sivkov, Çin’in küçük boyutlara sahip insansız hava araçlarını imha etmek için geliştirdiği yeni lazer silahını başarıyla denedi

Çin’den İHA’lara karşı yeni lazer silahı
Çin’den İHA’lara karşı yeni lazer silahı

Jeopolitik Meseleler Akademisi Başkan Yardımcısı Konstantin Sivkov, Çin’in küçük boyutlara sahip insansız hava araçlarını imha etmek için geliştirdiği yeni lazer silahını başarıyla denemesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Çin Hükümeti’nin bu alanda son derece önemli bir çalışmayı yürütmekte olduğunu söyledi.

Az masraf ile yüksek verim elde edilmesine olanak tanıyan lazer silahın gelecek vaat ettiğini belirten Sivkov, balistik füze, tank ve diğer zırhlı araçların lazer silahı ile imha edilmesine yönelik olarak bugüne kadar gerçekleştirilen hiçbir girişimin tam başarı oranı ile denenmediğinin de altını çizdi. Konstantin Sivkov, ABD’nin seyir füzelerini imha etmek için geliştirmeye çalıştığı lazer silahına ilişkin çalışmaları yarıda bıraktığı bir ortamda, Çin’in küçük boyutlu İHA’ları imha etmeye yönelik olarak geliştirdiği silahın bu alandaki en iyi örnek olduğunu ifade ediyor:

‘‘Bu alanda yürütülmekte olan çalışmaların son derece başarılı sonuçlar vermesi olasılıklar dahilindedir. Zaten küçük dronların füze ya da topçu ateşi ile düşürülmesi oldukça verimsiz ve pahalı bir yöntem olmaktadır. Çünkü günümüz koşullarında imal edilen İHA’lar neredeyse bir böcek boyutuna kadar küçültülmüş durumdadır. Böylece söz konusu küçük dronların füze ya da topçu ateşi ile düşürülmesi daha da verimsiz bir hale gelmiştir. Öte yandan, 2 kilometre menzil içinde uçan İHA’ların lazer ışını ile etkisiz hale getirilmesi ise dronların lazer ışınlarına karşı son derece savunmasız olmaları sebebiyle ciddi verim sağlayabilir. Ayrıca lazer ışını ile yapılacak atışların oldukça düşük bir maliyete sahip olacağını da unutmamak gerekiyor’’.

Çin, yeni geliştirdiği lazer silahını toplu katılımların gerçekleştiği kalabalık etkinliklerde güvenliği sağlamak için kullanacağını açıkladı. Çin Fizik Mühendisliği Akademisi’nde yürütülen projenin başkanlığını yapan China Jiuyuan Hi-Tech Equipment Corp şirketinin icra kurulu başkanı I. Jinsong da yaptığı açıklamada, fazla büyük olmayan İHA’ların ucuz ve kolay kullanılabilir oldukları için özellikle teröristlerin elinde korkunç silahlara dönüşebilmekte olduklarını söyledi.

Aslında Çin, söz konusu lazer silahını havadan gelebilecek terör saldırılarına ilişkin tehditte yaşanan sürekli artışın yanı sıra, başka önemli bir güvenlik ihtiyacını daha karşılamak için geliştirdi. Konuya ilişkin olarak görüşlerine başvurduğumuz Konstantin Svkov’a göre, ilgili lazer silahı Çin’in havadan yürütülen yasadışı detaylı haritalama faaliyetlerinden kaynaklanan sıkıntılarını gidermek için de kullanılacak. Sivkov, yabancı bir devletin toprakları üzerinde yürütülen yasadışı detaylı haritalama faaliyetinin, düşman ülkenin en önemli savaş öncesi hazırlık çalışmalarından birini teşkil ettiğini söylüyor:

‘‘Muharebe operasyonlarına verilen haritalama; daha kesin bir ifade ile jeodezik destek, askeri harekatların en önemli hazırlık çalışmalarından birini teşkil etmektedir. Gerekli bilgileri içeren haritalama desteğinden mahrum olarak gerçekleştirilen askeri bir harekatın başarıya ulaşması çok zor olduğu gibi bu harekatta görev alan birliklerin savaş alanındaki yönetimi konusunda da ciddi problemlerin yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Kaliteli ve detaylı bir haritalama desteğinin mevcudiyeti ise askeri operasyonların başarıya ulaşma olasılığını ciddi manada arttırmaktadır’’.

Çin tarafından geliştirilen yeni lazer silahı, 2 km menzil içerisinde 500 metreye kadar olan yüksekliklerde uçan ve saniyede 50 metre azami hıza çıkabilen İHA’ları tespit edildikten sonra 5 saniye içinde başarıyla imha edebiliyor. Projenin yürütüldüğü Çin Fizik Mühendisliği Akademisi’nden yapılan açıklamada, daha yüksek menzile ve güçlere sahip farkı lazer silahları konusunda da çeşitli çalışmaların gerçekleştirilmekte olduğu belirtildi.

Dünya yörüngesindeki düşman ve casus uyduları düşürmek için daha önce iki kez lazer denemesi yapan Çin’de lazer ışını ile çalışan silahlar konusu, Çin Ordusu’nda önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek olan modernizasyon faaliyetlerinin temelini teşkil edecek gibi görünüyor. Çin’in uyduları düşürmek için geliştirdiği lazer silahları, mevcut ulusal güvenlik sisteminin büyük bir kısmı uzaydan gelen bilgi akışına bağlı olan ABD’yi ciddi manada endişeye sevk etmekte. İHA’ları düşüren lazer silahı ise bu dronları yoğun bir şekilde kullanan ABD’nin başını fana halde ağrıtacağa benziyor.



Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2014, 22:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER