YSK'nın Seçim Yasakları 20 Mart'ta Başlıyor

Yüksek Seçim Kurulu'nun, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlere ilişkin yasakları yarın başlıyor.

YSK'nın Seçim Yasakları 20 Mart'ta  Başlıyor
YSK'nın Seçim Yasakları 20 Mart'ta  Başlıyor

Yüksek Seçim Kurulu'nun, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlere ilişkin yasakları yarın başlıyor.

 Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlere ilişkin yasakları 20.03.2014 Perşembe günü, yani yarın başlıyor.

YSK'nın oy verme gününden önceki on gün içinde 20-29 Mart 2014 tarihleri arasında uygulamaya koyduğu esas ve yasaklar şöyle:

YAZILI, SÖZLÜ, GÖRSEL BASIN VE YAYIN, ANKET YASAĞI

Yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımının yapılması yasak.

ANKETLER, FİNANSÖRÜ VE KURULUŞ İSMİ İLE YAYINLANACAK

Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı ve araştırmanın kim tarafından finanse edildiği açıklanacak.

TÜRK BAYRAĞI VE DİNİ İBARELER KULLANILAMAYACAK

Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk bayrağı ve dini ibareler bulundurulamayacak.

Siyasi partiler ve adayların, yapacakları propagandalarda Türkçe kullanmaları esastır.

Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, oy verme gününden önceki otuzuncu gün olan 28 Şubat 2014 Cuma gününden itibaren kendilerini tanıtıcı poster, parti bayrağı, ilan, pankart veya afiş gibi malzemeleri asmak veya yapıştırmak amacıyla, o seçim çevresi içerisinde belediyelerce doğrudan kullanılan ve ilçe seçim kurullarınca belirlenen sabit ilan ve reklam yerlerinden süresi, sayısı ve ücreti eşit olmak şartıyla yararlanabilecekler.

-Vatandaşların oy verme gününden önceki otuzuncu gün olan 28 Şubat 2014 Cuma gününden propaganda süresinin bitim günü olan 29 Mart 2014 Cumartesi günü saat 18.00'e kadar konutlarına, iş yerlerine veya taşıtlarına, siyasi partilere ya da adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemeleri asabilecekler veya yapıştırabilecekler, bu ilan ve reklamlar her türlü vergi ve harçtan muaf olacak. Konut veya işyeri olarak kullanılmayan binalar ile iskana açılmamış ya da inşaat halindeki yapılara, siyasi partilere ve adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemeler asılamayacak ve yapıştırılamayacak.

TOPLU TAŞIMADA PROPAGANDA VE YAYIN YASAĞI

Seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2014 Çarşamba gününden oy verme gününü takip eden güne kadar şehir içi veya şehir dışında, toplu taşıma amacıyla kamu hizmetlerinde kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarında yer alan reklam yerleri ve araçlarında, siyasi propaganda içeren her türlü yayın yapılmasının yasak. Toplu taşıma araçlarına tahsis edilmiş üstü kapalı duraklar ile yolcuların inip bindiği kapalı alanlarda da aynı yasak uygulanacak.

TÖRENLER, NUTUKLAR VE DEMEÇLER YASAK

20 Mart 2014 tarihinden itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri, umumi menfaatlere Hadim cemiyetler ve Bankacılık Kanunu'na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla (açılış ve temel atma dahil) törenler tertiplenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak.

SEÇİM GEZİLERİ, MAKAM OTOMOBİLLERİ İLE YAPILMAYACAK

20 Mart 2014 tarihinden itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde Başbakan ve bakanlarla, milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacaklar. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenler yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek.

PROPAGANDA GEZİLERİNE MEMURLAR KATILMAYACAK

20 Mart 2014 tarihinden itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memurun katılamayacak".

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2014, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109