D Vitamini içeren yiyecekler

D Vitamini hücre büyümesi, Kemik gelişimi,Kalsyumemilimi,Bağışıklık sistemi ve İltihaplı hastalıklarla mücadelede çok önemlidir.D vitamini içeren yiyecekler nelerdir.

D Vitamini içeren yiyecekler

 D Vitamini içeren yiyecekler

D Vitamini hücre büyümesi, Kemik gelişimi,Kalsyumemilimi,Bağışıklık sistemi ve İltihaplı hastalıklarla mücadelede çok önemlidir.D vitamini içeren yiyecekler nelerdir.

D vitamini zengini besinlerD vitamininin eksikliği pek çok hastalığa sebep oluyor,
D Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

D vitamini besinler yoluyla da alınabilir. Balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bulunur. D vitamini içeren besinlerde D vitamini etkin halde bulunmaz, önce karaciğer sonra böbrek tarafından iki aşamada aktif hale dönüşür. Ancak beslenmeyle D vitamini gereksinimini karşılamak oldukça zordur.

Bir tane yumurta 20 IU, bir bardak süt 100 IU, bir tatlı kaşığı balık yağı 400 IU D vitamini içerir. Saat 10 ila 15 arasındaki bölümde 10 dakika kadar güneşlenmek 3000 IU civarında ciltten D vitamini sentezini sağlar.

D vitamini, D2 vitamini şeklinde bitkilerde de bulmakla birlikte, sadece hayvansal besinlerden alınan D3 vitamini vücutta depolanmaktadır.

D Vitaminin Faydaları

• Kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar. Kalsiyum ve fosforun emilimi için gereklidir. Sinir sistemi, bağışıklık ve bazı hormonlarin düzenlenmesinde görev alır.

• D vitamini kalsiyumu kemiklerde tutar. Yeteri kadar D vitamini yoksa vücut alınan kalsiyumdan gerektiği kadar faydalanamaz.

• Solunum yolu hücrelerinden sentezlenen koruyucu bazı maddelerin üretimini artırır, akciğer ve solunum yolu organlarını enfeksiyonlara karşı korumaya yardım eder.

• D vitamini eksikliği kemik ve kas güçsüzlügüne sebep olur.

• Bebeklerde ve çocuklarda D vitamini eksikliği ; Bebekler ve 5 yaşaltı çocuklar için D vitamini oldukça önemlidir. Eksiklik durumunda vücut kalsiyumu kullanamaz ve raşitzm meydana gelir.

• Raşitizm kemiklerin yapı taşı olan kalsiyumun bağırsaklardan emilimi için gerekli olan D vitamininin eksikliğinden kaynaklanır. Bu hastalıkta kemiklerinde yeteri kadar kalsiyum bulunmayan çocukların bacakları eğrilir ve büyümeleri gecikir.

• Güçlü kemik yapısı için yaşlı insanların kalsiyum ile birlikte D vitamini almaları da önerilmektedir.

• Menopoza bağlı osteoporozda kalça ve omurga kırıklarını engellemek için sadece kalsiyum almak yeterli değildir. Kalsiyumun emilimi için D vitamini de gereklidir. D vitamini kalsiyumun emilimini %65 oranında artırmaktadır.

• D vitamini eksikliğinde kemiklerde ağrılar, yorgunluk, ilerleyen dönemlerde PTH hormonu, kemik erimesi düzeyinde artış meydana gelir.

• Oxford Üniversitesinde görevli profesör George Ebers gebelik sırasında ve çocuklukta D vitamini yetersizliğinin, kişinin küçük yaşta Multiple Skleroz hastalığına yakalanma ihtimalini artırabileceğini belirtmektedir.

• Finlandiya’daki Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nün , 12 bin kişi üzerinde yaptığı çalışmaya göre, çocukken alınan D vitaminini, yetişkin yaşta ‘tip 1′diyabet hastalığına yakalanma riskini %80 oranında azaltmaktadır.

• Multiple Skleroz (MS) hastalığı merkezi sinir sistemini etkileyerek beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonları üzerindeki kontrol yeteneğini bozmaktadır.

• İngiliz Tıp Dergisinde açıklanan araştırmaya göre D vitamini kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaktadır.

• Son dönemde yapılan araştırmalar D vitamininin kalbin pompalama gücünü ve kalp hücresinin yapısını olumlu olarak etkilediğini göstermektedir.

• Finlandiyalı bilim adamlarınca yapılan ve Archives of Neurology dergisinde yayınlanan araştırma sonucuna göre kanındaki D vitamini düzeyi yüksek olanların düşük olanlara göre Parkinson’a yakalanma riskleri %65 daha az olmaktadır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER