1000 yerli ‘göçük’ ustası iş başında!

Önceki gün İstanbul’da meydana gelen dolu yağışı araçlarda hasara yol açtı.

1000 yerli ‘göçük’ ustası iş başında!
1000 yerli ‘göçük’ ustası iş başında!

Önceki gün İstanbul’da meydana gelen dolu yağışı araçlarda hasara yol açtı. 10 bin kaskolu, 20 bin kaskosuz aracın hasar gördüğü tahmin ediliyor ve 150 milyon liralık hasar kaydı bekleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda da dolu yağışı araç sahipleri açısından kayba neden olmuştu. Bu süreçte oto bakım sektörü şiddetli yağışlara hazırlandı. 2017 yılında İstanbul’da yaşanan dolu yağışının ardından göçük ustalarının yurtdışından geldiğini hatırlatan sektör temsilcileri, “O günden bu yana 1000’e yakın yerli göçük ustası yetiştirdik. Onlar talebi karşılıyor, hatta biz yurt dışına gönderiyoruz” dedi.

Doluya özel poliçe 

Tüm Oto Servisleri Federasyonu (TOSEF) Başkanı Ünal Ünaldı, İstanbul’daki doludan çok fazla aracın etkilendiğini dile getirerek, “Şu an hasar gören kaskolu araç sayısının 10 binleri bulacağını tahmin ediyoruz. Şimdiye kadar 500 araç kabul ettik. 20 bin de kaskosuz araç bekliyoruz. İstanbul için kaskolu araç oranı yüzde 33 seviyesinde. Araç başına 5 bin liralık hasar olduğunu hesaplarsak 50 milyon lirası kasko kapsamında, 100 milyon lirası da kaskosuz kapsamda olmak üzere toplam 150 milyon liralık hasar kaydı bekliyoruz” dedi.

Kaskonun hasar ödemelerinin tamamını karşıladığını söyleyen Ünaldı, şunları anlattı: “Bir yıl boyunca kaza yapmazsanız poliçe yenilenirken yüzde 30 - 70 arası hasarsızlık indirimi veriliyor. 2017 yılındaki dolu yağışından sonra talep edildi, sigorta şirketleri de hasarsızlık indirimini ayrı tuttular.”

Boyasız göçük düzeltme yöntemiyle birlikte arabanın değerinin de düşmediğini belirten Ünaldı, “Ortalama bir araç için bunun maliyeti 5 bin lira. Kasko yaptırmayan müşteriler için yalnızca dolu hasarını poliçe olarak satan sigorta şirketleri de bulunuyor” dedi.

Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Başkanı Serkan Bakırtaş ise “2017’de İstanbul’daki dolu yağışının ardından yurtdışından göçük ustaları gelmişti. Biz de o tarihten itibaren 1000’e yakın yerli göçük ustası yetiştirdik. Onlar talebi karşılıyor. Hatta biz yurtdışında dolu olan yerlere ustaları ekipleriyle birlikte gönderiyoruz” diye konuştu.

‘Kaskolu araç sayısı artmalı’ 

Kaskolu araç sayısının artması gerektiğine dikkat çeken Sigorta Acenteleri Derneği (SAB) Başkanı Reşit Çakas ise, “Poliçelerde doğal afetlere yönelik teminat var. Artık kaskoyu araç sahipleri gider kalemi olarak ele almalı” dedi.

TOBFED Genel Başkan Yardımcısı Engin Atakan da, Üsküdar, Çengelköy, Kadıköy, Ataşehir bölgelerinde araç hasarlarının yoğun olduğunu belirtti.
İstanbul'da önceki gün bazı ilçelerde etkili olan dolu yağışı nedeniyle çok sayıda otomobilde hasar oluştu. Araç sahipleri otomobillerindeki hasarları tamir ettirmek için oto sanayi sitelerine gitti.
Özellikle boyasız göçük düzeltme dükkanlarında yoğun talep yaşandı. Kadıköy, Üsküdar ve Ataşehir'de ceviz büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle Bostancı ve Ümraniye Oto Sanayi siteleri doldu taştı.
Ustalar talepleri karşılamaya çalıştıklarını belirterek, hasar boyutların 2017 yılındaki doluya kıyasla daha az olduğunu belirtti. Göçük düzeltme işleminin fiyatı ise bin liradan başlıyor, hasar durumuna göre üst sınır belirleniyor.

"2017 DOLUSUNDA DAHA YOĞUN BİR TALEP VARDI" 

Bostancı Oto Sanayi Sitesinde göçük ustası olan Ercan Aydın, "Ciddi bir dolu hasarı yoğunluğumuz var, talebi karşılamaya çalışıyoruz. Biz araçlara boyasız onarım uyguluyoruz.
2017 dolusunda daha yoğun bir talep vardı. 2017'ye göre alışılmış bir durum var insanlarımız daha sakin, duyarlı bir şekilde yaklaşmaya çalışıyor.
Kasko veya anlaşmalı servislerden yaptırılabilir. Mini onarımla hasar karşılanabilir. Mağduriyetler giderilebilir. Bizde şu an yaklaşık 100'e yakın araç sırada" dedi.

ONARIM FİYATLARI BİN LİRADAN BAŞLIYOR 

Bostancı Oto Sanayi Sitesinde göçük ustası olan Hüseyin Özer ise, "20'nin üzerinde araç geldi. Talep çok yoğun. Kadıköy, Ümraniye, Üsküdar tarafında şiddetli bir dolu yağışı oldu. Araçlar çok hasar görmüş. Bunu biz boyasız bir şekilde düzeltiyoruz.
Bunu böyle düzeltemeseydik, maddi anlamda insanlara çok zarar verecekti. Şu an insanlar bunun için verdikleri paraları sokağa attıklarını düşünüyorlar ama arabaları orijinal, boyasız şekilde eski durumuna dönüşüyor. Ustalarımız da çok az olduğu için talep ve yoğunluk çok yüksek oluyor. Yaklaşık bin tane dolu hasarı olan aracım var. Bu hasarların hepsini biz tek tek düzeltmeye çalışıyoruz.
Kaskodan yapıldığı zaman, kasko bozuluyor, TRAMER'e yansıyor. Ekspertize gittiği zaman çıkıyor. Ama kaskoya yansıtmazsa, iyi bir ustaya yaptırırsa hiç kimse anlamaz arabanın başına dolu hasarı geldiğini. Taban fiyatım bin lira, hasar durumuna göre 8-10 bin liraya kadar çıkıyor" şeklinde konuştu.

Ümraniye Oto Sanayi Sitesi'de de tablo farklı değil. Dolu yağışı nedeniyle hasar gören araçlar sanayideki göçük ustalarına geliyor. Usta Yılmaz Aksakal, dolu hasarı nedeniyle yoğunluk yaşadıklarını belirterek, "Dolu yağışından dolayı ciddi bir yoğunluk oluşmuş durumda.
Şu ana kadar 25 aracımız var mevcut. Ama telefonla bize ulaşan müşterilerimizin hasar durumlarını bilmediğimiz için gelmesini beklediğimiz müşterilerimiz de var. 2017 yılında yağan doluyla hemen hemen aynı yoğunlukta olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER