Sektör İş Makinaları
Yayınlama Tarihi 10 Aralık 2016
Telefon 0533 544 09 21
Resmi Web Sitesi http://www.kaplanvinc.com/
 KAPLAN VİNÇ, İNŞAAT HİZMETLERİ, İSTANBUL

Yenisahra Mah. Fatih Cad. No. 79 ATAŞEHİR

Tel. : Yılmaz KAPLAN 0533 544 09 21
Tel. :  Selim CANSIZ 0535 744 55 44

www.kaplanvinc.com





PREKAST NEDİR?

prekastPrekast, üstün mukavemet sağlayan bir beton uygulamasıdır. Başta ABD ve Avrupa olmak üzere 70’li yılların başında kullanılmaya başlanmıştır. Basit bir beton karışımı olmanın yanı sıra içeriğinden uygulanma tekniğine kadar farklı bir yapısal malzemedir. Herhangi bir betona göre dayanıklılığı daha yüksektir. Mimari uygulamalarda da tasarım açısından çok büyük olanaklar sağlamaktadır. Dünyada “Glass Fiber Reinforced Concrete, GFRC” olarak bilinen prekast, fiber beton kaplama ya da çimento panelleriyle birlikte birçok farklı mimari uygulamada kullanılmaktadır. Mevcut duvar uygulamalarına ek olarak yalıtımlı kaplama veya komple duvar sistemi çözümleri ile binalarınıza hem estetik görünüm, ısı ve ses izolasyonu, hem de deprem güvenliği sağlamaktadır.


PREKAST NEDİR, NERELERDE KULLANILIR

PREKAST NEDİR
İnce agrega-çimento karışımı özel granolometrideki harmanın çelik hasır veya cam elyafı teçhizatlı olarak daha az hacim ve daha az ağırlık verecek şekilde, düz veya tekstürel görünümlü olarak gerekli oranlarda akışkanlık, priz çabuklaştırıcı ve mukavemet arttırıcı kimyasallar ilavesiyle özel kalıplara dökülmesi, buhar küründen geçirilmesi, şantiyeye nakli ve prekast iç teçhizatlarina bağlı montaj demirleri vasıtasıyla bina karkas teçhizatlarına kaynaklanarak veya mekanik-kimyasal dübeller kullanılarak tutturulması ve derz ara dolgularının yapılarak teslimi işlemidir.
Uygulama alanları
1.Tarihi yapıların restorasyonu
2.Tarihi sit alanlarının içerisinde bulunan yapıların veya yeni yapılaşmalarının cephe uygulamaları
3.Sanayi yapıların cephe kaplamaları
4.Çarşı merkezlerinde iş yerlerin cephe dekorasyonu
5.Sahil kesimlerindeki turizme açık alanlardaki otellerin cephe dekorasyonu
6.Kamu kuruluşlarının, hastane okul ve önemli yapıların cephe kaplamaları
7.Uluslar arası ticarete ve turizme açık yerlerde ( limanlar, havaalanlari, terminaller ) gibi mekanların cephe kaplamaları
8.Toplu yaşam alanlarının özelikle refah düzeyi yüksek kesimlerin oluşturdukları site ve villalarda cephe dekorasyonu
Fiber Donatlı Beton Yapı Elemanları
Tüm dünyada (GRC glass Reinforced Cement Composites /GFRC Glass Fibre Reinforced Cement Composites) olarak bilinen ve teknik özelliklleri ile 70’li yillarin başından bu yana dünyada örnekleri uygulanan Cam Fiber Donatili (Takviyeli) Beton yapı elemanları 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren ülkemizde de özellikle nitelikli yapılarda olmak üzere oldukça yaygın şekilde kullanılmaya başlamıştır.
Cam /Fiber donatılı beton ürünler alkalı rezistans cam fiberininin beton harcı ile karıştırılarak elde edilen harcın / malzemenin kalıplanması yoluyla üretimi yapılmaktadir.
İnşaat sektöründe; özellikle teknoloji ağırlıklı üretilen prestij yapılarında ve çağdaş yapı teknolojisinin kullanıldığı yapılar ile tarihi yapı yenilemelerinde diğer malzemelere göre sağladığı avantajlar bağlamında daha fazla kullanılmaya başlamıştır.
Cam elyafı donatılı betondan ürünlerde demir çelik donatı bulunmamaktadır. Çimento harcında kullanılan uygun polimerler yardımıyla dağılımı homojen hale getirilen cam elyafı fiber donatılı görevi görmektedir. Geleneksel üretimde kullanılan demir donatılı betondan elde edilen statik değerleri karşılamasının yani sıra ürünün hafifliği en önemli özelliğini ve avantajini oluşturmaktadır.
Cam elyafı donatılı beton prekast yapı elemanları; alkaliye dayanıklı özel cam elyafı fiber ile güçlendirilmiş kimyasal katkı ile yapısı güçlendirilmiş çimento ve kum karışımından oluşan betondur.
Üretimde kullanılan portland çimentosunun niteliği ve karışımda yüksek miktarda çimento kullanılması su, ses, ısı gibi dış etkenlere karşı ürünü daha dayanıklı kılmaktadır.
Yüksek kalite ve performansa sahip olan beton prekast yapı elemanları
• Her türlü mimari forma uygulanabilme özelliği
• Bina cephesi giydirilmesinde kullanılabılme özelliği
• Kaba inşaat sırasında oluşan hataların giderilmesi amaçlı kullanma olanağı
• Betondan daha dayanıklı & hafif oluşu
• Doğa koşullarından etkilenmeyişi (atmosfer koşulları, ısı, yağış, radyasyon,vb.) ısı ve ses geçirgenliği düşük oluşu
• Su yalıtımlı oluşu
• Kırılmama ve kolay hasar almama
• Montaj sürati ve kolaylığı

PREKAST KULLANIMININ SAĞLADIĞI AVANTAJAR

Lif katkı malzemesi alkaliye dayanıklı cam elyaf olan malzeme, istenilen form ve yüzey dokusu saglaması ile büyük bir dizayn esnekliği sunmaktadır.
Ürün, ideal üretim koşullarında oluşturulur. Deprem yönetmeliklerine karşı malzeme katkılandırılmıştır. 
Bazı ürünler dışarıda dökme, özellikle ılıman iklimlerde olsa da, birçok tesisleri iklimi tam olarak kontrol edildiği kapalı çalışır.

Fore kazık önü Panelton kaplama

Prekast panel.
 veya diğer adıyla panelton kaplama Alt ve üst geçitlerde, fore kazık uygulamalarına estetik görünüm kazandırmak amacıyla fore kazık önü kaplamalarında kullanılan yapısal elamanlara verilen addır.
Estetik görünümü ile geçitlerin güzelleşmesini sağlayan bu elemanların uygulamasının kolay olması ise bunları avantajlı hale getirmektedir.
Prekast panel Panelton sisteminin Proje ve tasarım çalışmaları dışında bütün imalat aşamaları sahada gerçekleşmektedir.

Fore kazık önü prekast panel kaplama

KAPLAN VİNÇ, İNŞAAT HİZMETLERİ

Panelton
Alt ve üst geçitlerde fore kazık uygulamalarına estetik görünüm kazandırmak amacıyla fore kazık önü kaplamalarında kullanılan yapısal elemanlardır. Estetik görünümü ile geçitlerimizin güzelleşmesini sağlayan bu elemanların uygulama kolaylığı sistemin en önemli avantajlarından biridir. Proje ve tasarım çalışmaları dışında bütün imalat aşamaları sahada gerçekleştirilen panelton sisteminin uygulama safhaları aşağıdadır:

Proje
Yol üst yapısı ve zemin özelliklerine bağlı olarak hesaplamalar ve analizler sonucunda uygulama projeleri hazırlanır.

Prekast Panel İmalatı
Uygulama projelerine bağlı olarak belirlenen prekast paneller imalat sahasında özel kalıplar içinde imal edilerek stoklanır.

Prekast Panel Montajı
Montaj için hazır hale gelen paneller uygulama projelerinde belirtilen özelliklere göre sahada montajı yapılır

Fore Kazık ve Ankrajlı Duvar

Fore kazıklı ankrajlı bir istinat yapısında düşey yöndeki elemanlar fore kazıklar ile oluşurken, zemin ve yeraltı suyu şartları, çevre yükler, deformasyon kriterleri vb faktörlere bağlı olarak yatayda değişken sayı ve boyutlarda göğüsleme kirişleri ve öngermeli ankrajlar ile desteklenmiş bir yapıdır.
Fore kazıklar iksa sisteminin inşasına önce düşey elemanlar olarak inşa edildikten sonra, kademeler halinde kazı yapılarak projesinde öngörülen seviyelerde kiriş ve ankrajlar inşa edilir. Fore kazıkların konumlarının başlangıçta doğru yerleştirilmesi amacıyla kılavuz duvarlar kullanılabilir.
Düşey elemanlar olan fore kazıkların inşası tamamlandıktan sonra fore kazıklar en üst seviyede bir başlık kirişi ile birbirine bağlanır. Başlık kirişi boyutları da proje gerekleri ve kullanılan fore kazık çapına göre değişken olabilir. Başlık kirişi inşası öncesinde fore kazık başları proje kotuna göre kırılarak temizlenir ve fore kazık donatısının başlık kirişi donatısı ile bağlanması amacıyla donatılar düzenlenir.
Başlık kirişinin tamamlanmasından sonra kazı kademeler halinde yapılarak öngermeli ankrajlar, ve bunların bağlanacağı göğüsleme kirişleri inşa edilerek yukarıdan aşağıya doğru iksa sistemi kazıya paralel olarak teşkil edilir.
Fore kazıklar farklı kapasite ve boyutta makine ve ekipmanlar kullanılarak inşa edilebilir. Delgi esnasında zemin şartlarına, kazık boyuna ve kullanılan ekipman kapasitesine bağlı olarak muhafaza (kılıf) borusu kullanılarak veya bentonit çamuru kullanılarak yapılabilir.

Fore kazıklar;

delgi,
donatının yerleştirilmesi ve
beton dökülmesi
Donatının yerleştirilmesi sonrasında betonlama tremi boruları kullanılarak kazığın alt ucundan yüzeye doğru yapılır.

Tipik olarak iksa sistemlerinde kullanılan fore kazık çapları 65 cm ila 150 cm çap arasında standart delgi ekipmanları ile yapılır.
Çevre şartlarına bağlı olarak öngermeli ankrajların uygulanamayacağı durumlarda, düşey fore kazık elemanları kazı içerisinden kademeler halinde göğüsleme kirişlerine dayanan destek boruları veya kirişleri (strut) ile de desteklenebilir.

Harpuşta
Genellikle duvar yada çatı parapeti üst kısımlarında kullanılan üzerinde su ve karın birikmemesi için bir tarafa yada ortadan iki tarafa eğimli olan, damlalık çıkıntılı elemanlardır. Özellikle bina çatı parapetlerinde çok kullanılırlar. Yalıtımın yaygınlaşmasıyla beraber bir çok çeşidi çıkmış olan harpuşta, son günlerde sıklıkla binalarda dekoratif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Harpuşta beton, prekast, XPS köpük, EPS köpük olarak farklı malzemeler ile üretilmektedir. Şu anda binalarda en çok EPS ve XPS malzemesinden üretilen harpuştalar kullanılmaktadır. Şekilleri U ve L şeklinde çatıdaki parapetin üzerini kapatacak şekilde olur. Aynı zamanda çatı parapeti üzerindeki mermer imalatı uygulaması içinde bir alternatiftir.

 PREKAST, TEKNİK ÖZELLİKLER


*
PREKAST YANMAZ

* PREKASTA1 - A2 değerlerinde yanmaz özelliğine sahiptir.

*
PREKASTİSTENİLDİĞİNDE BOYANABİLİR

* PREKAST GRC Kabuk (Dış Yüzey) imalatımızda istenilen renkte üretilebilir. Ayrıca istenildiğinde dış cephe boyası ile boyanabilme özelliğine sahiptir.

*
PREKAST DARBEYE DAYANIKLI

Alkaliye dayanıklı cam elyaf, özel silis kumu ve betona üstün vasıflar kazandıran kimyasallar karışımından oluşan beton türüdür. Bu ürün özel olarak hazırlanmış kalıplara makine ile püskürtülerek uygulanmaktadır.  
    
*PREKAST BETON CEPHELERİN FAYDALARI

Prekast Cepheler şık, estetik, seçilen ürünlere göre ekonomik ve betona farklı bir içerik kazandırılarak cephelerde kullanılması maksatıyla uzun ömürlüdür.Yıllarca cephelerde kalan prekast betonun determe olsa bile tekrar rütuşlanıp, zımparalanıp kaliteli bir boya ile boyanması mümkündür.

*PREKAST SU GEÇİRMEZ

Prekast beton su ve diğer sıvılara karşı yüksek dirence sahip bir malzemedir.

*
PREKAST ÇOK İYİ DERECEDE ISI VE SES YALITIMI

* PREKAST Isı yalıtımı, ses yalıtımı, akustik düzenleme ve yangın yalıtımı maksadıyla kullanılmaktadır. Isı iletkenlik beyan değeri λ ≤ 0,040 w/mK'dır.


*
PREKAST SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER İÇERMEZ
 
Fiber Donatılı prekast Beton Cephe Sistemleri üretiminde kullanılan fiber katkılı ve kimyasalların birleşmesi ile betona farklı fiber yatay ve düşey bantlarda sınırsız motiflerle oynama imkanının olması ile beraber prekast beton kalınlıkları 1,2 mm ve 1,6 mm arasında değişiklik göstermektedir.Yanmaz özelliğe sahip olması, ısı yalıtım sorununun beton içerisindeki kullanılacak isteğe bağlı ısı yalıtım malzemeleri ile çözülmesi  özelliklerindendir.


Prekast montajı nasıl yapılır?


Binalarımızın dış cephesini kaplatmak için seçtiğimiz prekast diğer adıyla fiber takviyeli beton malzemesi, son yıllarda gittikçe inşaat firmaları ve müteahhitler tarafından daha da tercih edilir bir hale gelmiştir. Prekast cephedeki önemli detaylardan bir tanesi de prekast montajı konusudur. Prekast malzemelerin montajı ne kadar düzgün yapılırsa, bina o kadar düzgün ve kusursuz görünür.

Çelik Karkas Sistemi
GRC (glassfiber reinforced concrete) da denilen malzemenin montajında, öncelikle malzemenin içerisine yerleştirilen karkas sistemi hayati önem arzetmektedir. Montajda yapılacak ufak bir dikkatsizlik, malzemenin hem yerinden çıkmasına sebebiyet verebileceği gibi, hem de yamuk ve kötü bir görüntü vermesine yol açabilir.

Her projeye göre değişiklik gösterebilen aynı veya farklı ölçülerdeki galvanizli profillerden üretilen çelik karkas sistemi, projeye ve binaya uygun şekilde üretilip prekast malzemenin içine oturtulur. Prekast malzeme üzerine petler atılarak, karkasın prekast panellerin içine sabitlemesi yapılır. Prekast montajı sırasında ve sonrasında prekast malzemenin ilk olarak karkasa tutunduğu noktalar bu petlerdir.

Çelik Ankraj Sistemi
Prekast montajında çoğunluklu olarak çelik ankraj sistemleri kullanılır. Genelde L şeklinde olan bu çelik ankrajlar, binanın kirişlerine, özel dubeller ile sabitlenerek prekast malzemenin binaya sağlam ve sallanmayacak şekilde montajlanmasını sağlar. Ayrıca ankrajların üzerinde bulunan vida boşlukları ile prekast paneller sağa ve sola, öne ve geri, yukarı ve aşağı yönlerde oynayabilecek şekilde hareket edebilir ve prekast montajı sırasında 3 boyutlu olarak yerleştirilmelerine olanak verir.

Halfen Kanalları
Cam elyaf takviyeli beton malzemelerin montajında dikkat edilecek bir diğer önemli husus da, halfen kanalları denilen malzemeler ile ankrajların birleşimidir. Özellikle halfen kanallarının prekast montajı ile sabitlendiği noktalarda, özellikle paslanmaz halfen kanallarının kullanılması çok önemlidir. Halfen kanallarının ankraja bağlantısında, halfen kanalları için özel olarak üretilmiş T cıvatalar kullanılır. Bu cıvataların halfen kanalının tırtıklı iç yüzeyine tam oturan yine tırtıklı yüzeyi bulunur ve bu da prekast malzemenin daha da sabitlenmesini sağlar.

Prekast montajı konusunda göz önünde bulundurulacak bir diğer faktör de montaj uygulaması yapan ekibin kalitesi, tecrübesi ve bilgisidir. İşini bilen ve yaptığı işe hakim bir montaj ustasının tamamladığı projeler ile tecrübesiz ekiplerin yaptığı binalar arasındaki fark çok rahat belli olabilir.


​PREKAST (Fiber donatılı prekast yapı sistemleri)

GRC (Glassfibre Reinforced Cement)

GRC inşaat malzemeleri konusunda en benzersiz buluşlardan biri olarak kabul edilmektedir. Dünyada yarım asra yakın bir süredir başarı ile kullanılan GRC, çimento oranının yüksekliği ve düşük geçirgenliğiyle dış etkilere karşı maksimum dayanıklılık sağlar. GRC cam fiberinin beton harcı ile düşük su oranı ile karıştırılması yoluyla elde edilen, sprey sistemi ile döküm olanağı sağladığı gibi Her türlü formda kalıplanan bir malzemedir. İnşaat sektörüne getirdiği teknik ve estetik kolaylıklar nedeniyle benzerlerine karşı büyük bir üstünlük sağlamıştır.

PREKAST, Sınırsız doku, şekil olanağı vardır.

PREKAST, İstenilen renge boyanabilir.

PREKAST, İstenilen renkte üretilebilir

PREKAST, Üstün yangın dayanımına sahiptir (A1)

PREKAST, Akustik değerleri oldukça yüksektir.

PREKAST, Mekanik taş kaplamalara kıyasla ½ ağırlığa sahiptir

PREKAST, Don, Nem ve yüksek sıcaklığa karşı maksimum dirence sahiptir

PREKAST, Doğal hammadde içeriği sayesinde doğa ile tam uyum içindedir.

PREKAST, Demir donatılı betona kıyasla çok daha üstün fiziksel değerlere sahiptir.


(Glass Fibre Reinforced Cement)
GRC inşaat malzemeleri konusunda en benzersiz buluşlardan biri olarak kabul edilmektedir. Dünyada yarım asra yakın bir süredir başarı ile kullanılan GRC, çimento oranının yüksekliği ve düşük geçirgenliğiyle dış etkilere karşı maksimum dayanıklılık sağlar.

CAM ELYAFI DONATILI PREKAST BETON NEDİR?
GRC alkaliye dayanıklı cam elyafının çimento, özel silis kumu ve betona üstün vasıflar kazandıran kimyasal maddelerin karıştırılarak özel kalıplara püskürtülmesiyle oluşan süper betondur.

Su/çimento oranı 0,32 olan GRC harcı, alkaliye dayanıklı özel cam elyafı ile birleşerek, gerilme, basınç, dönme ve çarpma dirençleri normal betona göre çok yüksek olan mükemmel beton karışımını oluşturur. Karışımın içinde bulunan alkaliye dayanıklı elyaf lifleri donatı görevi yaptığından, malzemenin içine herhangi bir demir ya da çelik donatı konmamaktadır. Tüm bu özelliklerinden dolayı GRC betonlar, 1-1,5 cm et kalınlığında, her türlü formda Prekast üretimine imkan tanıyarak, tasarımcılara sonsuz yaratıcılık imkanı sunmakta, hafif olması sebebiyle hızlı üretim, montaj ve nakliye tasarrufu sağlamaktadır.

FİBER DONATILI BETONUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

7 günlük priz sonunda Cam Elyaf Donatılı Beton kabuk aşağıdaki değerleri taşır: 
 
Basma Mukavemeti : 50 – 80 Mpa

Gerilme Mukavemeti: (UTS): 8 – 11 Mpa

Dönme Mukavemeti: (MOR) : 20 – 30 Mpa

Çarpma Mukavemeti: : 10 – 25 kj/m²

Elastik Dönme Sınırı: (LOP) : 7 – 11 Mpa

Yoğunluk: : 1,9 – 2,1 kg/dm3

Su / Çimento Oranı: : 0,32 – 0,36

Yangın Dayanımı: : A1-A2

Isı İletkenliği: : 0,5 – 1 W/mk

Su Emme: : 3 – 10 %

Su Buhar Difüzyonu: : 50 – 200

SU GEÇİRGENLİĞİ
GRC betonlar, üretim teknolojisi gereği, % 0,32 – 0,36 oranında su/çimento oranına sahiptir. Bu özellik betonun porozitesinin çok düşük olmasını sağlayarak su geçirgenliğinin düşmesine olanak sağlar. GRC bu özelliği sayesinde diğer birçok konvansiyonel tipte üretilmiş prekastlardan daha üstün bir üründür.

HAFİFLİK
GRC Prekast elemanların panel türünde olanları 1–1,2cm kalınlıklarında, dekoratif elemanlar ise 1,4 – 1,5 cm kalınlıklarda üretilmektedir, dolayısıyla GRC Prekast elemanlar konvansiyonel prekastlara göre çok daha hafif olmaktadır. Genel olarak 1,2 cm kalınlığındaki 1 m² GRC yaklaşık olarak 22 kg ağırlığındadır. GRC Prekast elemanlar binaya uygulandığında, bina üzerine gereksiz yere aşırı yükler yüklenmemiş olur. Aynı zamanda nakliye ve montaj açısından da kolaylık sağlanmış olur.

ÜRETİM BOYUTLARI
GRC cephe panelleri 4 x 6 mt ebatlarına kadar üretilebilmektedir. Dekoratif cephe profillerinde ise maksimum üretim uzunluğu 3,5 mt'dir. Üretim boyutlar genel olarak proje bazında değerlendirilmektedir.

DONMA VE ÇÖZÜLME DAYANIMI
Donma – çözülme döngüsünün yoğun yaşandığı soğuk iklimlerde bile GRC Prekast elemanlar başarıyla uygulanmaktadır. Donma çözünme döngüsünün yıllık ortalama 65 olduğu Kanada'nın Toronto kentinde, 30 sene önce uygulanmış olan GRC cephe panelleri günümüzde hala orijinal durumunu korumaktadır.

YANGIN DAYANIMI
GRC Prekast elemanlar, yanıcı olmadığı gibi yüksek sıcaklıklarda bile beton yapısı bozulmadan kalabilmektedir. DIN 4102 normuna göre, GRC Prekast elemanlar A-1 sınıfı malzemelerdir.

ULTRAVİOLE IŞINLARA DAYANIMI
Beyaz çimentonun doğal renginde üretilen GRC Prekast elemanlarda UV ışınlarına maruz kalma sonucunda herhangi bir bozulma oluşmamaktadır. Renklendirilmiş beton elemanlarda ise, çok koyu renkler kullanılmadığı sürece, uzun yıllar renk kaybı oluşmamaktadır.

KİMYASALLARA KARŞI DİRENÇ
GRC Prekast elemanların hava koşullarından dolayı oluşabilecek asitlere karşı dayanımı, konvansiyonel betonlara göre çok daha yüksektir.

Prekast ya da uluslararası literatürde bilinen adıyla GRC (Glassfiber reinforced concrete) cam elyafı takviyeli özel üretim bir yapı/bitirme/dekorasyon malzemesidir.GRC üretimi özel kum ve beyaz çimento karışımı özel granülometrideki harmanın alkaliye dayanıklı ithal cam elyafı ve polimerler katkılı olarak özel kalıplara püskürtülmesi suretiyle yapılır. GRC dayanıklılık ve mukavemet açısından son derece uzun bir ömre sahiptir. Cephede kullanılması durumunda yüksek kompasite ve minimum poroziteli olduğundan su geçirmez. Çelik donatı yerine cam elyafı kullanıldığından kesitler incelmekte, binaya minimum yük binmektedir. Malzemenin hafifliği aynı zamanda montaj kolaylığını da beraberinde getirmektedir.Doğal rengiyle üretilen elemanlar, montaj-kullanım öncesi ya da sonrasında dilenen renge boyanabilir.Tasarım sonucu ortaya çıkan bir ürün olmasından dolayı çok çeşitli form ve ebatlarda, isteğe bağlı profillerle, cephe kaplamasından farklı olarak dekoratif malzeme niteliğinde de üretilebilir

Prekast-GRC elemanlar:

    Tasarım ürünleridir, çeşitli formlarda üretilebilir
    Hafiftir
    Uzun ömürlüdür
    Suya karşı dirençlidir
    Su geçirmez
    Büyük ebatlarda üretilebilir
    Yanıcı değildir
    Yüksek ısılara karşı dirençlidir.

TEKNİK ÖZELLİKLER
Tüm dünyada (GRC glass Reinforced Cement Composites /GFRC Glass Fibre Reinforced Cement Composites) olarak bilinen ve teknik özelliklileri ile 70'li yılların basından bu yana dünyada örnekleri uygulanan Cam Fiber Donatılı (Takviyeli) Beton yapı elemanları 1980'li yılların ikinci yarısından itibaren ülkemizde de özellikle nitelikli yapılarda olmak üzere oldukça yaygın şekilde kullanılmaya başlamıştır

Cam /Fiber donatılı beton ürünler alkali rezistans cam fiberininin beton harcı ile karıştırılarak elde edilen harcın / malzemenin kalıplanması yoluyla üretimi yapılmaktadır.

Cam donatılı betondan mamul ürünlerde demir çelik donatı bulunmamaktadır. Çimento harcında kullanılan uygun polimerler yardımıyla dağîlimi homojen hale getirilen cam fiberler donatı görevi görmektedir. Bu bağlamda geleneksel üretimde kullanılan demir donatılı betonda elde edilen statik değerleri karşılamasının yani sıra ürünün hafifliği en önemli özelliğini ve avantajını oluşturmaktadır.

Cam donatılı beton Prekast yapı elemanları; alkaliye dayanıklı özel cam elyafı fiber ile güçlendirilmiş kimyasal katkı ile yapısı güçlendirilmiş çimento ve kum karışımından oluşan betondur.

Üretimde kullanılan portland çimentosunun niteliği ve karışımda yüksek miktarda çimento kullanılması su, ses, isi gibi diş etkenlere karsı ürünü daha dayanıklı kılmaktadır.

Üretim tekniğinde kullanılan kimyasal katkı betona gerek doku homojenliğini sağlamakta gerek üretim süratini etkilemektedir. Ayrıca gerek brüt beton gerek diğer geleneksel üretim sistemlerinde oluşa gelen yüzey ondülasyonlari ve deformasyonlar ile gözenekli yapı dezavantajına karsı cam fiber donatılı Prekast yapı elemanlarının üretiminde kalıp kullanılması nedeni ile istenilen form verilebildiği gibi yüzey dokusu itibarıyla da istenen dokuyu elde etme esnekliğine sahip bir üretim yapılabilmektedir.

Üretim sırasında özel katkı kullanmak koşulu ile CFDB'nin dayanıklılığının arttırılması ve mekanik özelliklerinin daha iyi koşullara taşınması sağlanmıştır. Bu bağlamda sağlanan avantaj kullanılan kimyasal katkılar yoluyla katılaşma şartlarının süresinin veya prosesinin kısaltılması ve daha nitelikli sonuç alınması, ürün niteliğinde özellikle gözenek ve istenen dokunun elde edilmesi bağlamında daha iyi sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Mekanik dayanıklılığı geleneksel yapı malzemelerine göre yüksek performansa sahiptir. Isı yalıtımında yüksek performansa sahiptir. Su yalıtımında / doygun yapı ve geçirgenliğin olmayışı avantajını sunmaktadır. Aşınma değerleri açısından geleneksel yapı malzemelerinden üstün performans özelliği gösterir. Akustik değerler geleneksel yapı malzemelerine göre yüksek performansa sahiptir. Yangına karsı dayanıklılık özelliğine sahiptir. Üretim ortalama kalınlığı yaklaşık 10 mm ila 20 mm. Ki büyük ebatlardaki parçalarda dahi kolay tasıma ve montaj avantajını sunmaktadır. Hijyen ve çevresel değerlerle ilişkiler ve çevresel etki açısından zararlı veya sağlık açısından toksit maddeyi barındırmamaktadır. Yüksek kalite ve performansa sahip beton Prekast yapı elemanları, Her türlü mimari forma uygulanabilme özelliği. Bina cephesi giydirilmesinde kullanılabilme özelliği. Kaba inşaat sırasında oluşan hataların giderilmesi amaçlı kullanma olanağı,

Betondan daha dayanıklı & hafif olusu; (özgül ağırlık: 2)Doğa koşullarından etkilenmeyişi (atmosfer koşulları, isi, yağış, radyasyon, vb.), Isı ve Ses geçirgenliği düşük olusu. Su yalıtımlı olusu. Kırılmama ve kolay hasar almama. Montaj sürati ve kolaylığı. İnşaat sektörüne getirdiği teknik ve estetik kolaylıklar nedeniyle büyük bir üstünlük sağlamıştır.


ADANA, KAPLAN VİNÇ
ADIYAMAN, KAPLAN VİNÇ
AFYONKARAHİSAR, KAPLAN VİNÇ
AĞRI, KAPLAN VİNÇ
AMASYA, KAPLAN VİNÇ
ANKARA, KAPLAN VİNÇ
ANTALYA, KAPLAN VİNÇ
ARTVİN, KAPLAN VİNÇ
AYDIN, KAPLAN VİNÇ
BALIKESİR, KAPLAN VİNÇ
BİLECİK, KAPLAN VİNÇ
BİNGÖL, KAPLAN VİNÇ
BİTLİS, KAPLAN VİNÇ
BOLU, KAPLAN VİNÇ
BURDUR, KAPLAN VİNÇ
BURSA, KAPLAN VİNÇ
ÇANAKKALE, KAPLAN VİNÇ
ÇANKIRI, KAPLAN VİNÇ
ÇORUM, KAPLAN VİNÇ
DENİZLİ, KAPLAN VİNÇ
DİYARBAKIR, KAPLAN VİNÇ
EDİRNE, KAPLAN VİNÇ
ELAZIĞ, KAPLAN VİNÇ
ERZİNCAN, KAPLAN VİNÇ
ERZURUM, KAPLAN VİNÇ
ESKİŞEHİR, KAPLAN VİNÇ
GAZİANTEP, KAPLAN VİNÇ
GİRESUN, KAPLAN VİNÇ
GÜMÜŞHANE, KAPLAN VİNÇ
HAKKARİ, KAPLAN VİNÇ
HATAY, KAPLAN VİNÇ
ISPARTA, KAPLAN VİNÇ
MERSİN, KAPLAN VİNÇ
İSTANBUL, KAPLAN VİNÇ
İZMİR, KAPLAN VİNÇ
KARS, KAPLAN VİNÇ
KASTAMONU, KAPLAN VİNÇ
KAYSERİ, KAPLAN VİNÇ
KIRKLARELİ, KAPLAN VİNÇ
KIRŞEHİR, KAPLAN VİNÇ
KOCAELİ, KAPLAN VİNÇ
KONYA, KAPLAN VİNÇ
KÜTAHYA, KAPLAN VİNÇ
MALATYA, KAPLAN VİNÇ
MANİSA, KAPLAN VİNÇ
KAHRAMANMARAŞ, KAPLAN VİNÇ
MARDİN, KAPLAN VİNÇ
MUĞLA, KAPLAN VİNÇ
MUŞ, KAPLAN VİNÇ
NEVŞEHİR, KAPLAN VİNÇ
NİĞDE, KAPLAN VİNÇ
ORDU, KAPLAN VİNÇ
RİZE, KAPLAN VİNÇ
SAKARYA, KAPLAN VİNÇ
SAMSUN, KAPLAN VİNÇ
SİİRT, KAPLAN VİNÇ
SİNOP, KAPLAN VİNÇ
SİVAS, KAPLAN VİNÇ
TEKİRDAĞ, KAPLAN VİNÇ
TOKAT, KAPLAN VİNÇ
TRABZON, KAPLAN VİNÇ
TUNCELİ, KAPLAN VİNÇ
ŞANLIURFA, KAPLAN VİNÇ
UŞAK, KAPLAN VİNÇ
VAN, KAPLAN VİNÇ
YOZGAT, KAPLAN VİNÇ
ZONGULDAK, KAPLAN VİNÇ
AKSARAY, KAPLAN VİNÇ
BAYBURT, KAPLAN VİNÇ
KARAMAN, KAPLAN VİNÇ
KIRIKKALE, KAPLAN VİNÇ
BATMAN, KAPLAN VİNÇ
ŞIRNAK, KAPLAN VİNÇ
BARTIN, KAPLAN VİNÇ
ARDAHAN, KAPLAN VİNÇ
IĞDIR, KAPLAN VİNÇ
YALOVA, KAPLAN VİNÇ
KARABÜK, KAPLAN VİNÇ
KİLİS, KAPLAN VİNÇ
OSMANİYE, KAPLAN VİNÇ