Gelir Testinde 4 Grup Kodlaması

Gelir testi sonucunda vatandaşlar G0, G1, G2 ve G3 olarak dört grupta kodlandı.Türkiye’deki tüm vatandaşların sağlık güvencesi için zorunlu tutulan gelir testi için 3.2 milyon kişi başvurdu

Gelir Testinde 4 Grup Kodlaması
Testte geliri düşük çıkan yeşil kartlı 2.3 milyon kişi için Hazine, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ayda 80 milyon 785 bin lira prim ödeyecek. SGK’dan alınan bilgiye göre 2 milyon civarında kişinin daha gelir testi yaptırması gerekiyor.

Asgari ücrete göre gelirleri belirlenen ve G0, G1, G2 ve G3 olarak kodlanan dört grupta, geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında olanlar, yani yeşil kartlılar, prim ödemeyecek.

SGK yetkililerine göre başvuru sayısının düşük olmasının sebeplerinden biri, vizesi hâlâ dolmayan yeşil kartlılar.

Türkiye’de ikameti bulunan fakat yurtdışında yaşayan vatandaşlara da mektup gönderilerek gelir tespiti için başvuruları istendi.

Rakamın öngörülenin altında kalmasının bir nedeni de sigorta güvencesini anne babasından kazandığı için başvuru yapmayan gençler ve çocukların bulunması. SGK, daha önce gelir testi yaptırmayanların, en yüksek prim olan 212 liradan ödeme yapması gerekeceğini duyurmuştu.

Yetkililer, 1 Haziran 2012’ye kadar gelir testi için başvuru yapanların başvurusunun kabul edileceğini, gecikme zammını ödeyerek, gelire göre primlerini ödeyebileceğini kaydetti.

Başvuru Haziran'da Bitiyor
SGK yetkilisinden alınan bilgiye göre, gelir testi 1 Haziran 2012’ye kadar yaptırılabilecek.

Bugünden itibaren 3 ay içinde testi yaptıranlar, gelirlerine göre prim ödemeye devam edecek. Ancak yüzde 1 civarında olan gecikme zamları uygulanacak.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2012, 07:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER