Düşen Petrol Fiyatları Siyaseti Etkiliyor

Düşen petrol fiyatları petrol ihraç eden ülkeler ve müşterileri arasındaki dengeleri değiştiriyor.

 Düşen Petrol Fiyatları Siyaseti Etkiliyor

 Düşen Petrol Fiyatları Siyaseti Etkiliyor

Düşen petrol fiyatları petrol ihraç eden ülkeler ve müşterileri arasındaki dengeleri değiştiriyor. Uzmanlara göre, süreç Suudi Arabistan, İran, Amerika ve diğer petrol üreticileri için büyük bir belirsizliğe yolaçtı. Birçokları üretici ülkelerin fiyatlar konusunda kumar oynadığını söylüyor

Amerika’da benzin fiyatları, düşen ham petrol fiyatları sayesinde son yılların en düşük seviyesine indi.

Ham petrol fiyatları Avrupa ve Asya’da düşen talep kadar Amerika’dan gelen arzın artması nedeniyle büyük düşüş yaşadı.

Ellice Danışmanlık  firması uzmanı James Berkeley, Amerika’nın Sesi’ne Skype aracılığıyla düşük talep ve yüksek arzın üreticiler için büyük değişiklik anlamına geldiğini belirtti:

“Bazı büyük üreticilerin petrolle poker oynadığı, blöf yaptığı açık.”

Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı OPEC geçmişte fiyatlar düştüğünde üretimi azaltarak fiyatları tekrar yükseltme yoluna gidiyordu. Ancak bu kez OPEC ülkeleri anlaşmayı başaramadı.

Suudi Arabistan gibi kilit ülkeler ucuz petrol üretebiliyor ve büyük finans rezervine sahip.

La Salle Üniversitesi’nden Profesör Edward Turzanski Suudiler’in düşük petrol fiyatlarına rakipleri İran’dan daha uzun süre dayanabileceklerini düşündüğünü söylüyor:

“Suudiler ülke içinde ‘Bu soruna dayanabiliriz çünkü İran çok daha fazla etkilenecek’ diyorlar.”

Ancak düşük fiyatlar ekonomileri petrole dayanan Venezüela ve Rusya’yı da vurdu.

Uzmanlar Moskova ve Caracas’ta hükümetlerin halka şimdi sahip olduklarından çok daha büyük bütçe gerektiren sözler verdiğine dikkat çekiyor. Bu da geri kalan bütçeyi nereye harcayacakları konusunda zor kararlar vermeleri ve siyasi güç kaybetmeleri anlamına gelebilir.

Düşük petrol fiyatları aynı zamanda Amerikalı üreticilerin karlarını da eritiyor. Ancak Amerika Petrol Enstitüsü Başkanı Jack Gerard, yeni teknolojilerle Amerikan petrol sahalarında artan verimliliğin kendilerini kurtaracağını ve bunun da Amerika’nın gücünü arttıracağını savunuyor:

“Amerika’nın kontrolu Rusya, Ortadoğu ülkeleri ve diğer ülkelerden alması ve dünyanın petrol ve doğalgaz gücü haline gelmesi çok önemli bir değişim.”

Profesör Berkeley’ye göre, Amerika’nın artan üretiminin jeopolitik etkileri oluyor:

“Bence bu önümüzdeki 3-5 yılın en büyü jeopolitik ve ekonomik konusu olacak.”

Berkeley’ye göre, petrol fiyatları, enerji üretimi ve ekonomik kalkınmayla ilgili çekişmenin gün geçtikçe daha da zorlaşacağını tahmin etmek hiç de zor değil.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2014, 19:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER