Babacan Kredi Borçlularını Rahatlattı

Babacan Kredi Borçlularını Rahatlattı

Babacan Kredi Borçlularını Rahatlattı
Babacan Kredi Borçlularını Rahatlattı
Tüketici kredisi alanlara bankalar zam mesajı yağdırırken, Bakan Babacan, 'Faiz hangi döneme tahakkuk ettiyse, o dönemden vergi alınır' dedi.
Bireysel kredilerdeki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin yüzde 10'dan yüzde 15 yükseltilmesiyle bankalar zammı müşterilerinin kredi taksitlerine yansıtmaya başladı. Zam haberi bankalar tarafından cep telefonlarından mesaj olarak gönderilirken, bu mesajla şaşkına dönen tüketiciler duruma bir hayli tepkili.

Kredi zamları konusuna, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan açıklık getirdi. KKDF'deki artırımı bazı bankaların geçmişte yapılan kredilere yansıtmaya başladığının hatırlatılması üzerine Babacan, KKDF'nin özellikle tüketici kredisi üzerindeki faizden alınan vergi olduğunu söyledi. Babacan "O faiz hangi dönemde tahakkuk ettiyse, o tahakkuk eden faiz döneminin üzerinden alınması gereken vergidir. Ama uygulamayla ilgili sorun var mıdır, yok mudur şu ana kadar bana bir şikayet gelmedi" dedi.

'SÖZLEŞME YENİLEMEYE BANKAYA GİTMEYİN'

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, tüketicileri bankaya gitmemeleri konusunda uyardı. Kaya, şunları kaydetti: "KKDF oranı sadece yeni kredi talep edenler için uygulanabilir. Sözleşme yenileme çağrısı yapılan tüketicilere, 'sözleşmenizi asla yenilemeyin' çağrısında bulunuyoruz. Bankalar, altında imza olmadan bu farkı tahsil edemez. Tüketici Hakem Heyetleri ya da Tüketici Mahkemesi'ne başvurun."

VERGİ İNDİRİMİ OLABİLİR

Babacan, katıldığı 'Değişim Sürecinde Türkiye-Türk Hükümetiyle 18. Yuvarlak Masa Toplantısı'nda KKDF'nin yanı sıra vergi indirimi başta olmak üzere önemli açıklamalarda bulundu: Babacan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Ne zaman ki vergi yapımız daha dengeli bir hale ulaşır, tüketimle ilgili vergilerde kademe kademe düşüşe gidilebilir.

Geçen yıl otomobilde vergi indirimi yaptık. Bu yıl otomotivde vergi oranı geçen yılın belki 2 misli. Ama satış sayısı geçen yıldan çok daha fazla.

Büyük bankalarla ilgili çalışmada; hiçbir bankamızı kısa vadede zora sokacak adımlar kesinlikle olmaz.

Halkbank ile Vakıfbank'ın halka açık kısmını artıracağız; Ziraat Bankası'nın da ilk halka arzı olacak.

Borç yapılandırmasında toplam tahsilatla ilgili rakamlar havada uçuşuyor. Çalışma henüz bitmedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER