Rusya, yeni kuşak radarı kullanıma açtı

Rusya’nın güneyinde Krasnodar bölgesinin Armavir kentinde “Voronej” tipi yeni kuşak radar hizmete girdi.

Rusya, yeni kuşak radarı kullanıma açtı
Rusya, yeni kuşak radarı kullanıma açtı

Rusya’nın güneyinde Krasnodar bölgesinin Armavir kentinde “Voronej” tipi yeni kuşak radar hizmete girdi.

Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin başkent Moskova’daki Merkez Komutanlığı ofisinden radarın açılışını şahsen yöneten Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni istasyonun, en öncelikli yönler olan ülkenin güney ve güneybatısında güvenlik garantisini güçlendireceğini söyledi. Ayrıca, Akdeniz’de Rusya donanmasının daimi varlığının yeniden başlatıldığı da teyit edildi.

Armavir’de hizmete giren yeni radyoteknik merkez, güney yönlerinde füze saldırıları hakkında uyarı sistemlerinin olanaklarını genişletecek. Menziline ve balistik füzeleri tespit etme yeteneğine göre bu radarın, bir önceki kuşak istasyonlarından üstün olduğunu belirten Putin, yeni istasyonun hava ve uzay sahasını izleme yeteneğini artıracağını da sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı, “Radar, kelimenin tam anlamıyla ufuk ötesini görmeye fırsat sağlıyor. En belirsiz hedefi bile saniyeler içinde tespit edebiliyor, sınırlarımızdan yüzlerce ve binlerce kilometre ötesinde fırlatılan her sınıftan füzeleri tespit edebiliyor.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın güney sınırlarını koruma görevlerini daha önce Ukrayna ve Azerbaycan’daki radarlar yerine getiriyordu. Ancak son zamanlarda bu merkezlerden bilgi kabulü durduruldu. Krasnodar bölgesinde yeni istasyonun açılması, bu alanda oluşan boşluğu kapattı. Bu arada Rusya’da 2018 yılına doğru ek 7 radar istasyonu hizmete açılacak.

Rusya Donanmasının, Akdeniz’deki daimi varlığını yeniden başlatılması da ülkenin güney sınırlarının güçlendirildiğinin ve dünya güvenliğinin artırıldığının bir kanıtı olduğunu belirten Putin, bunun asla güç gösterisi olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti:

“Eskiden de gemilerimiz bu bölgede daimi rejimde bulunuyordu. Bu stratejik öneme sahip bir bölge. Bizim de burada, Rusya Federasyonu’nun ulusal güvenliğini sağlamakla ilgili çıkarlarımız var. Akdeniz’de Rusya gemilerinin sürekli varlığını bu bağlamda sağlıyoruz.”

Rusya Donanması’nın Akdeniz Operasyonel Birliği, 1 Haziran’dan itibaren göreve başladı. Hâlihazırda 16 su üstü gemiden ve 3 helikopterden oluşuyor. Gemi sayısı duruma göre değişebilecek.

turkish.ruvr.ru

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2013, 19:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER