ATAK ve ANKA MALE görücüye çıktı

Uluslararası Fuar’da Türk yapımı helikopter ve İnsansız Hava Aracı (İHA) ANKA MALE tanıtıldı.

ATAK ve ANKA MALE görücüye çıktı
ATAK ve ANKA MALE görücüye çıktı

Uluslararası Fuar’da Türk yapımı helikopter ve İnsansız Hava Aracı (İHA) ANKA MALE tanıtıldı.

İngiltere’de düzenlenen “Uluslar arası Havacılık Fuarı”nda Türk Mühendislerinin hazırladığı yerli yapım taarruz ve taktik keşif helikopteri ATAK ve İnsansız Hava Aracı (İHA) ANKA MALE tanıtıldı.

 İngiltere’de düzenlenen fuara katılan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) bu yıl yerli yapım 2 hava aracını görücüye çıkarttı. Fuarda ayrıca ATAK birde uçuş gösterisi gerçekleştirdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), 14-20 Temmuz 2014 tarihleri arasında Londra İngiltere'de düzenlenecek olan Farnborough Havacılık Fuarı 2014 (FIA 2014)'e bu yıl, şale (A32) ve standının (Hol:4, H1) yanı sıra, statik alanda sergilenen T129 ATAK ve ANKA platformları ile katıldı.

Söz konusu fuarda, "T129 ATAK" Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri 14, 15 ve 16 Temmuz 2014 tarihlerinde uçuş gösterisi gerçekleştirdi ayrıca "ANKA" İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemi ile birlikte statik alanda da sergilendi.

Taarruz ve Taktik Keşif görevleri için çok amaçlı olarak tasarlanmış olan yeni nesil T129 ATAK Helikopteri, Agusta Westland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak, milli aviyonik, elektro-optik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmiştir. Ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edilen ve ağırlık-güç oranında sınıfında en iyiyi sergileyen T129 ATAK Helikopteri, dünyanın en etkin taarruz helikopteri olma unvanını da elinde tutmaktadır.

"ANKA" Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE-Medium Altitude Long Endurance) İHA Sistemi, gece ve gündüz, her türlü hava koşulunda, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis ve gerçek zamanlı görüntülü istihbarat görevleri için EO/IR ve SAR faydalı yükleri ve otomatik iniş kalkış dahil bir çok uçuş yeteneği ile donatılmıştır. Dizel motor ve zamandan bağımsız Buzdan Koruma Sistemi kullanılan ANKA, Gelişmiş Yer Kontrol İstasyonu ve yedekli, güvenlik korumalı haberleşme hatları ile operasyon emniyeti ve kolaylığı sağlamaktadır.

TUSAŞ'ın A400M, A320 Ailesi, A350 XWB, A330 ve Boeing 787, JSF/F-35, Sikorsky UH-60, AW139 gibi dünyanın önde gelen uluslararası havacılık projelerinde, tasarım ve üretimi kapsayan uzun dönemli iş ortaklıkları bulunmaktadır.


Taarruz ve Taktik Teşif Helikopteri ATAK'ın  ÖZELLİKLERİ


Helikpter kobra gibi makinalı ve güdümlü füzelerde donatılacak. Bir uçuş birde silah olmak üzere 2 pilot tarafından kullanılacak. CT-800 A4 model 1373 shp gücünde motorlar ile yüksek irtifa ve sıcak hava koşullarına en uygun motor seçilmiştir. 170 KG ağırlığındaki bu motor diğer helikopterlerde bulunanlara göre 20 kilo daha ağır fakat %50 daha fazla güç üretebilmektedir.


İnsansız Hava Aracı (İHA) ANKA MALE'nin ÖZELLİKLERİ

Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE-Medium Altitude Long Endurance), İHA Programı, bir geliştirme projesi olup; üç adet hava aracı prototipi ve tüm yer sistemlerinin belirlenmiş olan ihtiyaçlara göre tasarlanıp, geliştirilmesi ile prototip ve geliştirme testlerinin tamamlanmasını hedeflemektedir. Program, "Kavramsal Tasarım", "Ön Tasarım", "Detay Tasarım ve Geliştirme" ile "Test ve Değerlendirme" safhalarından oluşmaktadır. Geliştirme safhası süresince, tüm sistem bileşenlerinin geliştirme/ara yüz/bütünleştirmelerinin gerçekleştirileceği bir Sistem Entegrasyon Laboratuarı (SEL) oluşturulmuştur.

Oldukça kapsamlı bir sistem geliştirme/bütünleştirme projesi olan ANKA çerçevesinde yer alan tüm alt sistemlerin, yurt içi firmalar tarafından geliştirilmesi planlanmaktadır. Böylece, herhangi bir potansiyel İHA sisteminin, yurt içi imkanlarla geliştirilebilmesine yönelik, yurt içi kabiliyet merkezleri oluşturulması, program vizyonu oluşturmaktadır.

TUSAŞ mühendisleri tarafından tasarlanan ve birçok yerli alt yüklenici firmanın da görev aldığı Türk İnsansız Hava Aracı “ANKA”nın montajı ve üretimi tamamlanarak, 16 Temmuz 2010 tarihinde TUSAŞ tesislerinde düzenlenen törenle hangardan çıkmıştır. Hangardan çıktıktan sonra motoru da çalıştırılan ANKA, kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemi olmayı hedeflemektedir.

30 Aralık 2010 tarihinden bu yana uçuş testlerine devam edilen "ANKA" İnsansız Hava Aracı Sistemi için Ekim 2013'de 10 uçaklık seri üretim sözleşmesi (ANKA-S) imzalanmıştır. ANKA-S Projesi’nde çalışmalar başarı ile devam ettirilmekte olup, Şubat 2014 tarihinde Sistem İhtiyaçları Gözden Geçirme toplantısı başarı ile tamamlanmış, tasarım aktivitelerine hız verilmiştir.

Paralel olarak yürütülmekte olan Blok B konfigürasyonu kapsamında  SAR/ISAR/GMTI radarı entegrasyon faaliyetlerine devam edilmektedir. 2014 ikinci yarısından itibaren bu sistemle testler gerçekleştirilecektir.

ANKA İnsansız Hava Aracı, 2014 yılında ILA Berlin Airshow'da ve Farnborough Airshow'da statik alanda sergilenecektir.
Sistem Tanımı:

Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA Sistemi, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşımaktadır:

    Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV),
    Gündüz (EO-ElectroOptic) / Kızılötesi (IR-InfraRed) / Lazer Mesafe Bulucu (LRF-Laser Range Finder) & Lazer İşaretleyici (LD-Laser Designator) ve Spotter Faydalı Yükü,
    SAR/MTI-ISAR Faydalı Yükü

Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan hava aracı; mono blok gövde, sökülebilir kanat ve V-kuyruk ile katlanabilir iniş takımı, yedeklemeli kontrol yüzeyleri, ekipman bölmeleri, servis kapakları gibi bileşenlerden oluşmaktadır. Yapıda kompozit ya da gereken yerlerde metal bileşenler, omurga, çerçeve, sehpalar yer almaktadır. Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile takatlandırılan platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer almaktadır.

Bunların yanı sıra, uçuş kontrol bilgisayarına bağlı çeşitli uçuş algılayıcıları (pilot-statik sensör, EGI (entegre GPS/INS), hareket/sıcaklık/basınç algılayıcılar, vs.), hareketlendiriciler, haberleşme ve tanıtma sistemleri, görev kontrol, kayıt ve izleme sistemleri, ara yüz üniteleri, kontrol üniteleri gibi aviyonik birimler bulunmaktadır.

Teknik Özellikler:

ANKA sistemi temel performans parametreleri aşağıda açıklanmaktadır:

    Servis irtifası: 30,000ft (ASL)
    Havada Kalış Süresi: 24 saat
    Normal Seyir Hızı: >75 kts
    Çevre şartları: 15kts yan rüzgar, 20 kts baş rüzgarı, sıcaklık, nem, yağmur ve buzlanma limitleri, MIL-HDBK-310 ile tanımlanmıştır.


Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2014, 16:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER