isa kırım: Yerel seçimler Öncesi Nimetullah Topu ile Özel Söyleşi

Yerel seçimler Öncesi Nimetullah Topu ile Özel Söyleşi

Yerel seçimlere sayılı günler kala partilerin çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. AK Parti Belediye Başkan Adayı Nimetullah Topu ile gecikmeli de olsa uzun ve dobra bir söyleşi gerçekleştirdik.

Ak Parti Belediye Başkan Adayı Nimetullah Topu İstanbulum Gazetesinden Derya Arslan, Son Haber’den İsa Kırım ve Gazete Ataşehir’den Oktay Eroğlu’na seçimler ve Ataşehir ile ilgili konuştu.

Ataşehir’de seçimin AKP ve CHP arasında geçeceğini vurgulayan Nimetullah Topu, CHP’nin aday olarak mevcut Belediye Başkanı Battal İlgezdi’yi göstermesinin, kendisi ve partisi için bir avantaj olduğunu ifade etti.

Gündemdeki 17 Aralık süreci ve ardından yaşanan olayların, kendisi ve partisine olumsuz bir geri dönüş yaratmayacağını belirten Topu, parti seçmenlerinin bu kara propagandadan etkilenmeyeceğine vurgu yaparak, yapılan son anketlerde bir olumsuzluk olmadığını dile getirdi.

“Belediye işi ciddiye almadı”
Ataşehir’in başlıca sorunlarından imar ve mülkiyet konusunda, Ataşehir Belediyesi’nden çok Büyükşehir Belediyesi’nin mücadele ettiğini söyleyen Topu, Ataşehir Belediyesi’nin bu konularda ciddiyetsiz tutum sergilediğini belirtti.
“Ataşehir’e yakışır vizyon getireceğiz”

Seçim süreciniz nasıl ilerliyor?
Seçimlere bir ay gibi kısa bir zaman kaldı. Beş yıllık ilçe başkanlığı görevinden sonra belediye başkanlığına talip oldum. Rakibimiz de mevcut belediye başkanı. Dolayısı ile yarış iki parti arasında olacak. Teşkilat ve kadromuzun heyecanı ile bu seçimi alacağımıza inanıyoruz. Rakibimizin belediyeyi yöneten kadro olmasının avantajları ve dezavantajları var. Özellikle beş yıldır Ataşehir’de yapılmayan hizmetlerin, halkın taleplerinin yerine gelme oranının düşük olması bizim avantajımız diye düşünüyoruz. Bu durumda, mevcut belediye başkanının devam etmesi bizim için bir dezavantaj değil aksine avantaj. Beş yıl boyunca iyi muhalefet etmiş bir kadroyuz. Bu anlamda kamuoyuna taşıdığımız ve zaman zaman taşıyacağımız yetersizlikleri, şaibeli durumları da halkımız zaten biliyor. 1 Mart’ta resmi kampanya sürecinin başlaması ile seçim atmosferinin daha çok hissedebileceğini söyleyebilirim.

Diğer aday adayı arkadaşlarınız ile birlikte çalışacağınızı söylediniz. Birkaç kişi dışında diğerlerini yanınızda göremiyoruz. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

HATALARIMIZI ANALİZ ETTİK
2009 yerel seçimlerinde çok az bir farkla seçimi kaybettik. O dönemki seçim kampanyasını, eksiklerimizi, hatalarımızı çok iyi analiz ettik. 2010 referandumu ve 2011 genel seçimleri de şu anki mevcut kadromuzun hem seçim başarıları hem de seçim tecrübesidir. Dolayısı ile Ataşehir’i tanıyan, bilen ve Ataşehir’in de tanıdığı bir kadromuz var. Bu anlamda önümüzdeki 30 günün tempolu bir seçim dönemi olacağına, bu sürecin sonunda da kazanan taraf AK Parti olacağına inanıyoruz. Ataşehir’in gerçekten ak belediyeciliğe ihtiyacı var. AK Partili bir belediye ile Ataşehir’in sorunlarının önemli bir kısmının çözüleceğini ve Ataşehir’e ismine yakışır bir vizyon getireceğimizi iddia ediyoruz.

13 aday adayımız vardı. Bunlardan bir kısmı, Ataşehir siyaseti ile bağı olan arkadaşlarımız değildi. Bu arkadaşlarımız adaylık noktasında bir değerlendirme olmayınca, kendi siyaset yaptığı bölgelerde çalışmalarına devam ediyor. Ataşehir ile bağı olan arkadaşlarımızın hepsi ile görüşüyoruz. Önümüzdeki günlerde yapacağımız proje sunumumuza onları da davet edeceğiz. Saha çalışmalarımızda da rol alacaklar. Burada yanınızda görmek kavramı biraz subjektif bir kavram. Beraberiz, beraber yaptığımız etkinlikler de var. Aday adayı arkadaşlarımızı, 1 Mart tarihinde başlayacak olan asıl kampanya döneminde yanımızda göreceksiniz.

Başkan aday adaylarından hiçbiri listenizde yok. Neden?
Genelde arkadaşlarımızın böyle bir talebi olmuyor. Ataşehir’de böyle yoğun bir talep olmadı. Belediye başkanlığına müracaat etmiş kişileri meclis kadrosunda değerlendirdiğiniz zaman, meclis üyesi adaylığına talip olmuş kişilere haksızlık etmiş oluyorsunuz.
ctp_gazetemaster.qxd

DEMOGRAFİK YAPI
Aday listesinin belirlenmesinde demografik yapıyı göz önünde bulundurdunuz mu?
Sivaslı, Kastamonulu olmasından ziyade önce Ataşehirli olması gerekiyor. Bunun yanında, kendi hemşehrileri üzerinde, STK düzeyinde ve kendi bölgesinde etkili olan isimler, özellikle geleneksel yapının devam ettiği bölgelerde hemşehricilik hassasiyetleri var. Biz de bunu dikkate aldık. Bunu dikkate alırken de Ataşehirli ve kendi bölgesinde etkin olması önceliğimiz oldu. Demografik anlamda alt sıralarda olup bölgede etkili olduğunu düşündüğümüz isimlere de listede yer verdik.

MECLİS LİSTESİ


Meclis adaylarının belirlenme sürecinde nasıl bir politika izlediniz?
Meclis ve belediye başkan aday adaylarımız vardı. Nihayetinde şu an bir tane belediye başkan adayımız 33+4 tane de meclis üyesi adayımız var. Talep daha fazla idi. Özellikle meclis üyelerinin belirlenme sürecinde ilçe başkanlığımız, şahsımız, il başkanlığımız ve il yöneticilerimiz ile ortak bir istişare heyeti oluşturduk. Meclis üyesi adaylarımız ile tek tek görüşmeler yaptık. Neden meclis adayı olmak istediklerini, Ataşehir ile ilgili yapmak istediklerini sorduk. Bu değerlendirmeler sonrasında meclis üyesi potansiyeli olan arkadaşlarımızdan belli bir sayı elde ettik. Bizim kriterlerimiz de vardı. Öncelikli kriterimiz; Ataşehir’de ikamet etme ya da işyerinin Ataşehir’de olmasıydı. Bunun yanında demografik dağılıma dikkat ettik. Bölgemizde yoğun nüfusu olan; Sivas, Kars, Kastamonu, Ordu, Giresun, Sinop şeklinde devam eden yapıya önem verdik. Bir de nüfuslar ölçeğinde mahallelerimizin temsil edilmesi için gayret ettik. Bununla birlikte geçmiş dönemde görev almış arkadaşlarımızdan da kurumsal hafızayı devam ettirme anlamında görev verdiğimiz arkadaşlarımız oldu. Teşkilatımızda uzun yıllar görev yapmış arkadaşlarımıza da görev verdiğimiz oldu. Ortak bir karar ile listemiz oluştu.

EN İYİ LİSTE BİZDE

Bütün partilerin listeleri seçim kuruluna verildi. Ataşehir’de tüm siyasi partiler içerisinde en yerel kadroyu, sokağa dokunan ve hitap eden meclis kadrosunu oluşturduğumuz konusunda da iddialıyım. Özellikle CHP’nin bu konuda mahalle, memleket ve bölge temsili noktasında da yetersizliğini, meclis üyesi listesinden görebiliyoruz. Belediye başkan aday adaylığı sürecinde de şahsımız tercih edildi. Diğer arkadaşlarımız da Ataşehir’i kazanmamız için canla başla çalışacaklar.


Sizce aday olarak neden siz seçildiniz?

Bütün ilçelerimizde kamuoyu anketleri yapıldı. Görev yapan teşkilatların da görüşleri alındı. Hem kamuoyu anketlerinde hem de teşkilat ölçeğinde, ismimin diğer adaylara göre öne çıkması ve 5 yıl boyunca yapmış olduğum ilçe başkanlığı görevim, bölgeyi iyi tanımam tercih sebebidir.

17 Aralık olayları ve sonrasında yaşanan gelişmeler Ataşehir’e nasıl yansır?
Yedi seçim üst üste kazanıp, Türk siyaset tarihinde önemli bir başarıya imza atmış kırılması zor rekorlara sahip olan bir partiyiz. Bununla da gurur duyuyoruz. Önümüzdeki yerel seçimlerde, ardından gelen cumhurbaşkanlığı seçimleri ve bir sonraki genel seçimde de; oylarımızın düşmeyeceğine dair genel bir kanaat varken; sandıkta netice alamayan, AK Parti’ye zarar veremeyenlerin ‘gezi olayları, 17 Aralık süreci’ ile Başbakanımızı ve AK Parti’yi yıpratma sürecinin yaşandığına hepimiz şahit olduk. Bunların, AK Parti’nin oylarını düşürme projesi olduğunu halkımız da biliyor. Genel kanaat bu yönde. Yapılan son anketlerde ve bizim gözlemlerimizde de herhangi bir olumsuzluk olmadığını görüyoruz. Seçmenimiz bu kara propagandadan etkilenmeyecektir.

Belediye hizmetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Belediye’nin ideolojik bir yaklaşımı var. Deniz Gezmiş Parkı, Türkan Saylan Tıp Merkezi gibi isimler koyarak kendi ideolojisini yansıtıyor. Bunun arkasından bazı parklara Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş ismini vermek istedi. Bu tepkilere sebep oldu. Alparslan Türkeş ismini veremedi. Necmettin Erbakan ismini vermişse de çok fazla karşılık bulamamıştır. Belediyecilik anlayışımızda, hizmetlerimizi; bir ideolojiye has anlayışla değil, toplumun genel kanaatini dikkate alan bir anlayış içerisinde yapacağız. Bu ideolojik belediyecilik, sadece isimlerle kalmamıştır. Hizmetlerde, işe alımlarda, görev ve yetkilerde de devam etmiştir. Dolayısı ile biz bu tarzda, toplumu ayrıştıran hizmetler, yatırımlar ve isimlerden memnun değiliz.

Türkan Saylan, Deniz Gezmiş gibi isimleri değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
Halkımızın genelinin de memnun olmadığını çok iyi biliyoruz. Önümüzdeki dönemde, bu isimler ve yeni yapacağımız hizmetler ile ilgili de halkın taleplerini dikkate alacağız. Yetki belediye meclisindedir.

Ataşehir’e tam donanımlı bir tıp merkezi planlıyormuşsunuz. Nereye yaptırmayı planlıyorsunuz?
Şu an mevcut olan Türkan Saylan Tıp Merkezi 4 yıla yakındır hizmet veren bir sağlık merkezi. Tam zamanlı çalışmaya geçmesi zaman aldı. Geldiği noktada, halkımızın taleplerine kısmen de olsa cevap verebilmektedir. Dolayısı ile bu sağlık hizmetini geliştireceğiz. Esatpaşa, Örnek, İçerenköy gibi bölgelerde de sağlık hizmeti açmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, bölgemizdeki Aile Sağlık Merkezleri’ne de belediye olarak ciddi yatırımlar yapıp, oradaki şartları ve imkanları iyileştirmeyi hedefliyoruz. Ataşehir Belediyesi, Türkan Saylan Tıp Merkezi’ne yatırım yapmıştır ama Aile Sağlık Merkezleri’ne karşı çok ilgisiz kalmıştır. FSM Hastanesi ile ilgili Sağlık Bakanlığımızın büyük projesi var. Sağlık konusunu çok önemsiyoruz.

Bir demecinizde Ataşehir Belediyesi’nin dağıttığı suyu analiz ettirdiğinizi, sağlıksız çıktığını ifade ettiniz.Bu konuda neler söyleyeceksiniz?


İlk dağıtıldığında tankerden dağıtılan bir su vardı. Biz, o suyu analiz ettirdik ve bunu belediyeye de ifade ettik. Damacana usulüne dönüldü. Belediye, belli bölgelerde çok düzensiz bir şekilde damacana ile su dağıtıyor. Pazar arabalarının içinde zorlanarak evine su götüren kişilere de, suya ihtiyacı olmadığı halde gelip götürenlere de şahidiz. Bu sistemi insani ve modern bulmuyoruz. Doğru olan gerçekten ihtiyacı olan kişilerin doğru tespit edilip evlerine su götürülmesidir.

Engellilere yönelik projeleriniz var mı?
Meclis listesinde iki engelli aday arkadaşımız var. Önümüzdeki dönem engelliler merkezi kuracağız. Engelli vatandaşlarımızı ciddi bir şekilde kayıt altında takip edeceğiz. Onların hayata katılmalarını sağlayacağız. Bu anlamda belediye’nin engellilere yönelik somut bir projesi yok. Varsa çıkıp anlatsınlar. Engellilere yönelik çok ciddi yatırım yapacağız. Toplumumuzun dezavantajlı sınıfları olan; yoksul ihtiyaç sahipleri, engelliler ve çalışan bayanlara yönelik hizmetlerimiz olacak. Ataşehir Belediyesi, İstanbul’un en büyük ekonomisine sahip beşinci ilçesi. Buna rağmen sürekli borçlanan, dezavantajlı sınıfların imkanları açısından İstanbul’un sonlarında yer alan bir belediyedir.

ATAŞEHİR’İN SORUNLARI


Ataşehir’in imar, mülkiyet ve ulaşım gibi başlıca sorunları var. Bu sorunlar sizce neden çözülemedi?
Ataşehir’in imar ve mülkiyet sorununu tek bir nedenden kaynaklanıyormuş gibi ifade etmek doğru olmaz. Ataşehir’in farklı nitelikte 4-5 bölgesinin ayrı ayrı sorunları var. Yeni Sahra, Barbaros ve İçerenköy bölgelerimiz önceden Kadıköy’e bağlıydı. Özellikle İçerenköy’ün yeşil alan sorunu, evlerin üzerinde sosyal donatı alanlarının olması geçmişten gelen bir sorun. Ümraniye bölgesindeki sorun da Mehmet Bingöl ve Hasan Can döneminde aşama aşama bir noktaya getirilmiş. Tapuları verilmiş, mahkeme kararları beklenmiş bir aşamada iken Ataşehir’e devredildi. Esatpaşa ve Örnek’teki tapu sorunu da, Üsküdar Belediyesi tarafından bir aşamaya getirilmişti. TOKİ’ye devredilen belirli arsalar vardı. Bunlarla ilgili süreç devam ediyor. Belediye’ye devredilen arsalar ile ilgili de o dönemde yapılan çalışmalardan dolayı kısmi olarak tapu dağıtılabildi. Sorunların tamamında çözüme doğru yürüyen bir süreç var. Bu çözümlerin bazılarının önünde mahkeme kararları engeli var. Bazı mahallerde de çok önemsenmemiş sorunlar var. Özetle, Ataşehir Belediyesi’nin kurulduktan sonraki sürecini konuşmak daha doğru olur. Bunu değerlendirdiğimizde belediyenin başarısızlığını net olarak görüyoruz. Y. Çamlıca Mahallesi’nin sorununun tek muhatabı 18 uygulaması yapması gereken ilçe belediyesidir. Bu bölge ile ilgili Büyükşehir’in dahi yetkisi yoktur. Bu bölgedeki suçu, başarısızlığı Büyükşehir’e atmak kendi başarısızlığını örtme çabasıdır. Esatpaşa’daki tapu sorununda Ataşehir ve Büyükşehir Belediyesi katkıları ile kısmi bir iyileştirme yapıldı. TOKİ’de olan arsalar ile ilgili de bir süreç yürümektedir. Bu süreç de önümüzdeki günlerde sonlanacak. Biz, imar ve mülkiyet sorununu bir seçim aracı olarak görmüyoruz. Seçim sonucu ne olursa olsun bu meselelerin çözülmesi için elimizden geleni yapacağız. Yeni Sahra ve Barbaros’un imar planları çıktı. Son değerlendirme aşamasındadır. A. Veysel ve M. Kemal Mahallelerinin planları da Büyükşehir’in gündemine alındı, inceleniyor. İçerenköy’ün 1/5000’lik planlarını Büyükşehir yapacaktır. Büyükşehir tüm ilçelere hizmet veren bir kurum olduğu için, kendi başına bölgenin tamamını değiştirecek bir plan yaparken, ilçe belediyesinden bağımsız bu planı yapmaz. Yetki Büyükşehir’dedir ancak fiili olarak uygulama ilçe belediyesindedir. İlçe belediyesi planların nasıl olması gerektiği hususunda bir teklifle Büyükşehir’e gider.

Somut bir anket var mı?
Bizim yaptırdığımız anketlerde trendin Ak Parti’de olduğu görülüyor. Teveccühün AK Parti’den yana olduğunu gösteren anketlerimiz var.
Parti olarak Ataşehir’de beş yılda yeterli muhalefet yaptığınıza inanıyor musunuz?
Meclis grubu olarak yeterli muhalefeti yaptığımıza inanıyoruz. Ortaya koyduğumuz resmi belgeler ve meclis araştırmaları da bunun örneğidir. Mevcut belediye ilgili halen devam eden hukuki davalar da bunun somut sonucudur. Bu belgeler iddianameye dönüştüğünde kimin ne yaptığını, muhalefetin neler yaptığını göreceğiz

banner110

banner109