RECEP AKDAĞ, ÜMRANİYE ARAŞTIRMA HASTANESİ, ACİLİN AÇILIŞINI YAPTI.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kendilerinden önceki 9 yılda İstanbul'da bir tek taş konmadığını belirterek, ''1994 ile 2002 arasında hangi hastane yapıldı ve hizmete sokuldu?'' diye sordu.

RECEP AKDAĞ,  ÜMRANİYE ARAŞTIRMA HASTANESİ,  ACİLİN AÇILIŞINI YAPTI.
Akdağ, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yenilenen acil servisinin hizmete açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 9 senede çok önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarını böyle güzel bir acil servis kurdukları için tebrik eden Akdağ, şunları kaydetti:

''İstanbul'da bizden önceki 9 senede bir tek taş konmamış. 1994 ile 2002 arasında hangi hastane yapıldı ve hizmete sokuldu? Bizi kümes gibi hastanelere mahkum ettiler. Allah korusun bir deprem olsa birçoğu belki üstümüze yıkılacak hastanelere mahkum ettiler. Ama şimdi yaptığımız planlamayla İstanbul'a binlerce yeni yatak kazandırdık. Ümraniye gibi Pendik'te, Halkalı'da, Kartal Koşuyolu'nda... Bunlarda bizden önce başlayan bazı binalar var, onlar da 10 senedir duruyor.

Bir hastane binası 10 sene bekler mi?''

Sağlık mesleğinin insana doğrudan hizmet etme anlamında bir yönü olduğunu belirten Akdağ, ''Bu meslekte çalışan insanlara, bu meslekle ilgili sistemi kuran bizlere çok iş düşüyor. Kaynakları en verimli biçimde kullanmak, bu kaynakları insanın hizmetine en iyi şekilde sunmak, bu kaynakları sunarken hastanın, bireyin güvenliğini, rahatını, hakkını sağlamak, tıbbi kanıta dayalı biçimde uygulamak bizim görevlerimiz'' şeklinde konuştu.

Akdağ, bunun yanında sağlık personelinin de bazı hakları bulunduğunu kaydederek, ''İyi bir çevrede hizmet vermeliyiz. Rahat bir çevrede hizmet vermeliyiz. Ortamımız iyi olmalı. Kazancımız olabildiğince tatminkar olmalı. Emekliliğimizde iyi bir para almalıyız. Özellikle bunların sonuncusunda durumumuz pek iç açıcı değil doğrusu. Bunun için gayret ediyoruz. Önümüzdeki dönemde mesafe almak için çok gayret göstereceğim'' diye konuştu.

Türkiye'de insan kaynağı olarak, sağlık iş gücü olarak sayının çok artmadığını, ama kamu olarak sağlığa harcanan paranın 3 misline çıktığını kaydeden Akdağ, şunları söyledi:

''Özellikle tıp fakültelerine ve hemşirelik okullarına alınan öğrenci sayısının çok yetersiz oluşu çok önemli bir problemdir Türkiye'de. Şu an biz zaman zaman ağır iş yüküyle karşılaşıyorsak, bunun en önemli sebebi, sağlık insan gücü sayısındaki sayısal yetersizliğimizdir. Hekim sayısı konusunda Avrupa'da ortalama olarak her 100 bin kişiye 350 civarında hekim düşerken, Türkiye'de 160 hekim düşüyor. Hemşire sayısında, ebe ve hemşire birlikte değerlendirilirse, Avrupa'da her 100 bin kişiye düşen sayı ortalama 750 iken, Türkiye'de bu sayı 200 civarında. Yani doktorda iş yükümüz bir Avrupalı doktora göre aşağı yukarı 2 misli, hemşirede 4 misli. Türkiye'de tabip örgütü ya da diğer meslek örgütleri, mesela hemşirelerin dernekleri yıllarca sayıların fazla olduğundan, öğrenci sayısının azaltılması gerektiğinden bahsettiler. İlk defa son 3-4 senedir YÖK ile birlikte derdimizi anlayan bir üniversite yönetimi bulduk ve tıp fakültesi öğrenci sayısı ile hemşirelik öğrenci sayısı artırılmaya başladı.''

Törende konuşmaların ardından Akdağ, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu ile birlikte kurdele keserek acil servisin açılışını yaptı.
 
-Yeni acil servis-

 
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 25 yataklı acil servisi, 1 milyon 250 bin TL bedelle yenilendi. Sağlık Bakanlığının Acil Servis Yönetmeliğine göre yenilenen acil serviste, tüm odalarda pnömatik sistem kurularak, hastaların acil servis içerisindeki gereksiz hareketleri sınırlandırıldı.

 Toplam 2 bin metrekare alana sahip acil serviste, üst düzey laboratuvar ve radyoloji hizmeti verilmeye başlanırken, kırmızı, yeşil, sarı alanlar büyütüldü ve müşahede yatak sayısı 25'e çıkarıldı. Ayaktan hasta girişi ve ambulans girişleri ayrılarak, alanları genişletildi.

Hastane içinde mekan birlikteliği oluşturmak için ana bina ile ek bina tüp geçitle birleştirildi. 55 metre uzunluğundaki geçit ise 200 bin TL'ye mal oldu.

Hastaneye ayrıca havayolu ile hasta naklinin gerçekleştirilmesi için 150 metre uzunluğunda helikopter pisti yapıldı. Hangarı ile birlikte 250 bin TL'ye mal olan helikopter pisti, Anadolu yakasının hava ambulans merkezi olarak hizmet veriyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER