TÜRK - YUNAN NUFUS MÜBADELESİ TEMSİLİ TÖRENLERLE ANILDI

TÜRK - YUNAN NUFUS MÜBADELESİ TEMSİLİ TÖRENLERLE ANILDI

 TÜRK - YUNAN NUFUS MÜBADELESİ  TEMSİLİ  TÖRENLERLE ANILDI
Türk - Yunan nüfus mübadelesi döneminde yaşamını yitirenler, Lozan Mübadilleri Vakfı ve Tuzla Sosyal Dayanışma Derneği'nin işbirliğiyle Tuzla Sahili'nde düzenlenen temsili törenle anıldı.

Mübadele gemisiyle, 10 yaşındayken Tuzla Sahili'ne gelen Mübadil Lütfü Karadağ, 88 yıl sonra kıyıya tekrar yanaşarak mübadele günlerinin canlandırmasını yaptı.

Tuzla Sahili'nde toplanan mübadil aileleri Atatürk Anıtı önünde İstiklal Marşı'nı okuyup saygı duruşunda bulundu.

Buradan Tuzla kıyısına yürüyen aileler ellerindeki çiçeklerle, 10 yaşındayken Yunanistan'ın Yanya kentinden gelen Mübadil Lütfü Karadağ'ı o günleri anmak için temsili olarak karşıladı.

Karadağ, burada yaptığı konuşmada mübadele döneminde Yunanistan'dan Türkiye'ye çok zor şatlarda yolculuk yaptıklarını söyledi.

Yunanistan'ın Yanya ketinde 1 Mayıs 1914 yılında doğduğunu ifade eden Karadağ, '' Babam Osmanlı'da Ziraat Bankası Müdürüydü. Topraklarımız 1913'te Yunan idaresine geçtiğinde 12 yıl 1924'de kadar bu yönetimde yaşadık'' diye konuştu.

Lozan Anlaşması gereği Yanya'nın Preveze Limanı'ndan Türkiye'ye Sulh isminde bir gemiyle yola çıktıklarını söyleyen Karadağ, 8 gün sonra 17 Temmuz 1924'te Tuzla'ya çok zor şartlarda vardıklarını kaydetti.

Sulh adlı gemiden kontrol edilmek üzre tahaffuzhaneye (sahil sıhhiye teşkilatı) girdiklerini belirten Karadağ, ''Sağlık kontrolünden geçtik. Bir gece bu sahilin önündeki zeytinlikte yattık. Ertesi gün gemiye tekrar binerek Pendik'e gittik. Biz Yanyalılar genellikle Pendik civarında ikamet etmektedir. Yanya'daki evimede birkaç defa gittim. Ve o günlerin hatıralarını bugünde dün gibi yaşıyorum'' şeklinde konuştu.

Karadağ'ın konuşmasının ardından mübadil aileler hep birlikte ''Mayada'dan kalkan kazlar'' türküsünü seslendirdi.

Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Ümit İşler'de, günün önemini belirten bir bildiri okudu.

Aileler etkinliğin ardından denekteki ikrama katılmak için sahilden ayrıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER