Kadıköy Sebze-Meyve Hali Tuzla’ya taşınıyor…

Kadıköy Sebze-Meyve Hali Tuzla’ya taşınıyor…

Kadıköy Sebze-Meyve Hali Tuzla’ya taşınıyor…
Kadıköy Sebze-Meyve Hali Tuzla’ya taşınıyor…


 5957 Sayılı Yeni Hal Kanunu'nun getirdiği en önemli değişim ne? Yeni tasarı, üreticilere ve satıcılara ne gibi olanaklar sağlıyor? Hangi durumlarda ceza kaçınılmaz oluyor? Peki ya İstanbul'un iki yakasında bulunan Ataşehir ve Bayrampaşa halinin geleceğini neler bekliyor?
TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda ''Hal yasa tasarısı'' olarak bilinen "Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı", kabul edilerek yasalaştı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, hallerde artık laboratuvar ve soğuk hava depolarının olacağını, belediyelere, mevcut halleri bu standartlara getirmeleri için 4 yıl süre verildiğini ve gerekli durumlarda belediyelere kaynak sağlayabileceklerini söyledi.
Artık meyve ve sebzelerin, nereden geldiği belirtilen birer ürün künyesi olacak ve bu sayede yüzde 70'i kayıt dışı olan ticaret kayıt altına alınacak.
 

ÜRÜNLER TARLADA KALMAYACAK
Hal ve pazarlarda üretici birlikleri bulunacak. Bu vasıtayla üreticilerin ürünleri tarlada kalmayacak, bu birlikler aracılığıyla satışı gerçekleşecek.

Ayrıca yasa ile "kabzımal" olarak da bilinen komisyoncuların aldığı pay, ürünün satış fiyatının yüzde 8'ini geçemeyecek. Toptancı halinde veya pazarda, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapılamayacak.

Hallerde, üç yıl içinde laboratuvar ve soğuk hava deposu oluşturulacak. Bu iki maddeye de uymayanlara yine para cezası var.

ŞEHİR İÇİNDEKİ HALLER ŞEHİR DIŞINA TAŞINACAK MI?
Yeni yasa bunları getirirken İstanbul halkının merak ettiği diğer bir konu ise otogar, oto galericiler derken, şehir içerisinde bulunan sebze ve meyve hallerinin de şehir dışına taşınıp taşınmayacağı durumu...

Kozyatağı’nda şehir trafiğinin içinde kalan Kadıköy Yakası Sebze-Meyve Hali, Tuzla’ya taşınacak. 2008 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirilen bu kararla, E-5 ve TEM bağlantı yollarının kesiştiği ve büyük iş merkezlerinin yer aldığı Kozyatağı’ndaki kamyon trafiğine de son verilmiş olacak.

YENİ BÖLGE TUZLA - AYDINLI
Belediye Meclisi’nde onaylanan raporla, Tuzla ilçesinin Aydıntepe, İçmeler, Şifa, Mimar Sinan, Aydınlı Mahallelerinin bir kısmını kapsayan toplam 675 bin 441 metrekarelik alanı hal alanı olarak belirledi.

TEM ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na çok yakın bir alanda kurulacak yeni hal için Şifa Mahallesi-Aydıntepe Yolu ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki güzergahta yol çalışmaları yapılacak.

Proje kapsamında; yaş sebze-meyve hali ve kuru gıda hali ile et ve et ürünleri, ofis, büro, konaklama yeri, cami, lokanta, hamam, postane, sigorta, banka, finans kurumları, katlı otopark, yönetim binaları, spor alanları, sağlık tesisi alanı, eğitim alanları, yeşil alanlar sosyal tesis alanları, yol alanları, hal alanı içinde ihtiyaç duyulan diğer donatı ve hizmet alanları yapılacak.

İBB YAŞ SEBZE - MEYVE VE BALIK FİYATLARI İÇİN TIKLA  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109