"Sapanca Gölü Suya Doydu,

Sapanca Gölü’nün suyu fazla yükseldiğnden Tarım Arazilerine Zarar Vermemesi İçin Su Tahliyesi Yapılıyor"...

"Sapanca Gölü Suya Doydu,

Sapanca Gölü’nün suyu fazla yükseldiğnden Tarım Arazilerine Zarar Vermemesi İçin Su Tahliyesi Yapılıyor"...

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, son zamanlarda aldığı yağışlarla Sapanca Gölü’nün suya doyduğunu ve su seviyesinin 3 metre yükseldiğini belirterek, tarım arazilerine zarar vermemesi için gölden su tahliyesi yapıldığını söyledi.

BM Verilerine Göre Son 50 Yılın En Kurak Yazı Yaşandı


2014 yılında ülkemizi etkileyen kuraklıktan en çok nasibini alan iller arasında Sakarya’nın da yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre son 50 yılın en kurak yazının yaşandığı 2014 yılında aldığımız tedbirlerle ülke genelinde olduğu gibi Sakarya’da da su sıkıntısı yaşanmadı” diye konuştu.

Sapanca’nın Kotu 3 Metre Yükseldi,

2014 yazında Sapanca Gölü’nün su durumunun her gün yazılı ve görsel medyada yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “ Sapanca Gölü 16 Eylül itibarıyla, 29.27 metre kotla en düşük seviyeye düşmüştü. Bu tarihten itibaren bölgede yağışların artması ile gölde su seviyesi 3 metre yükseldi” dedi.

 Fazla Su Tahliye Ediliyor

Sapanca Gölü’nün normal su seviyesinin 31,5 metre olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu  “ Sapanca Gölü’nün işletme su seviyesi 32,18 metredir. 32,5 taşkın kotu olan gölde 32,1 kotunda tarım arazilerine zarar vermemesi maksadıyla saniyede 3 ila 5 metreküp suyu tahliye etmeye başladık” ifadelerini kullandı.


Eline Metreyi Alan Su Seviyesini Ölçmeye Gidiyordu

Bu yıl kış mevsiminde Marmara bölgesinin uzun yıllar ortalamasının üstünde bir yağış aldığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Sapanca Gölü yaz mevsiminde sürekli olarak haber oluyor, ‘Sapanca kurudu gitti’ gibi ifadeler kullanılıyordu. Eline metreyi alan gölde su seviyesini ölçmeye gidiyor, oradaki vatandaşlarımızı olmadık yere tedirgin ediyorlardı. Şimdi onlara sesleniyorum ‘Gidin Sapanca’nın ne kadar yükseldiğini kendi gözlerinizle görün’ Sapanca o kadar yükseldi ki zirai alanlara zarar vermesin diye belirlenen kotun üstündeki suyu tahliye etmeye başladık” diye konuştu.


Sapanca Gölü’nün Su Durumu Anlık Olarak İzleniyor

Sapanca Gölü'nde anlık izleme sistemi kurulduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Veysel “Eroğlu Sapanca Gölü’nden şu anda Sakarya Nehrine deşarj yapılıyor. Alınan tedbirler sayesinde kurak mevsimlerde gerek Sakarya gerekse Kocaeli'nde içmesuyu sıkıntısı yaşanmadı. Gelecek yıllarda yaşanabilecek muhtemel kuraklıklara karşı su durumu yakinen takip ediyoruz. Hem vatandaşlarımızın su ihtiyacının karşılanması hem de su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini sağlamak için Bakanlığımız çalışmalarını hassasiyetle sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2015, 19:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER