Konya'da Tarihi Dönüşüm Başladı

Kentsel dönüşüm projesine başlanan Türkiye'nin her köşesinde çeşitli projeler geliştiriliyor. Yapılan dönüşümde tarihi önemi olan bölgelerdeki konutlar, dönemin mimarisine uygun olarak yenileniyor.

Konya'da Tarihi Dönüşüm Başladı
Ülke genelinde Ekim ayında resmen başlatılan kentsel dönüşüm ile birlikte iller kendi dönüşüm projelerini geliştirmeye başladı. Afet riskli bulunan alanlara öncelik verilen dönüşüm hareketinde tarihi kimliği olan yerlerde yapılan dönüşümde mimari yapının korunmasına önem veriliyor. Bu kapsamda Konya'da hayata geçirilen dönüşüm projesiyle Tarihi Bedesten Çarşısı özel bir çalışma ile yenileniyor.

Konya'nın geçmişteki görkemine kavuşmasının yanı sıra ticaret ve turizmde canlılık kazanmasının amaçlandığı proje ile tarihi çarşı ilk günki görünümüne kavuşacak. Dönüşümden sonra cirosunun en az 4 katına çıkması beklenen çarşının ziyaretçi sayısının da 10 binlerden 100 binlere ulaşacağı tahmin ediliyor.

    Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan 'Tarihi Bedesten Çarşısı Sağlıklaştırma ve Dönüşüm Projesi' çalışmalarına başlandı. Tarihi çarşı adına dönüm noktası gözüyle bakılan projeyle, çarşıda bulunan çok sayıda türbe, sur duvarı, cami, sokak, okul, medrese gibi tescilli yapılar korunarak aralarına tarih ile bütünleşen yeni yapılar kazandırılacak. Bölgede bulunan yaklaşık 300'e yakın yapı da restore edilecek.

2000 yıllık tarihi geçmişe sayip olan tarihi çarşıdaki dönüşüm ve restorasyon çalışmasının iki yıl sürmesi hedefleniyor. Proje kapsamında 40 sokaktan oluşan toplam 2.687 dükkan ve bağımsız bölüm yenilenecek. Proje kapsamında ayrıca  84 sokak ve 7 caddede cephe düzenlemesi yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2012, 10:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER