Türkiye Antarktika’da üs kuruyor

Türkiye dünyanın bir ucuna üs kuruyor, Türkiye 2015’te Antarktika’da üs kuran 30. ülke olacak.

Türkiye Antarktika’da üs kuruyor
Türkiye Antarktika’da üs kuruyor

Türkiye dünyanın bir ucuna üs kuruyor, Türkiye 2015’te Antarktika’da üs kuran 30. ülke olacak.

İlk kez 18 yıl önce gündeme gelen Antarktika’da Türk araştırma üssü (istasyon) kurulması hedefi için bilim politikası oluşturmak amacıyla bilim insanları biraraya geldi.  Türkiye’nin de bölgede üs kurması ve bu amaçla kutup şartlarına dayanıklı ve donanımlı araştırma gemisinin inşası için çalışmalar başlandı

Antartika’da istasyonu olan ülkeler

14 milyon kilometrekarelik alanıyla (Türkiye’nin yaklaşık 18 katı) Antarktika, dünyanın en soğuk, en kuru, en yüksek ve en rüzgarlı kıtasıdır. Ortalama sıcaklık yazın -20 °C, kışın -70 °C’ye kadar düşebilir.

Antarktika’da, 29 ülkeye ait 101 yerleşik araştırma üssü var.

Yazın kıtadaki toplam araştırmacı sayısı 4300 kişiyi geçerken, kışın bu sayı 1100’ün altına düşüyor.

101 yerleşik araştırma üssünden, 46 tanesi Antarktika Yarımadası olarak adlandırılan bölge ve çevresindeki adalarda.

Antarktika kıtasında yalnızca 1 araştırma üssü bulunan 11 ülke var. Bu ülkelerden 7’si (Polonya, Brezilya, Bulgaristan, Kore, Peru, Ukrayna ve Çek Cumhuriyeti) yarımada ve çevresini tercih etti.

Antarktika’da yapılacak bilimsel araştırmalar tamamen kurulu tesisin özelliklerine ve ulaşım olanaklarına bağlı.

Ağır yükler ve yakıt istasyonlara gemilerle taşınıyor. Personel transferi ise Yeni Zelanda gibi ülkelerden uçakla önce büyük istasyonlara, oradan diğer istasyonlara yapılıyor.

Türk kutup gemisi

Türk kutup araştırma gemisinin birincil görev alanı, Antarktika Yarımadası ve komşu bölgeleri Güney Atlantik Bölgesi ve Güney Amerika Pasifik kıyılarıdır. Geminin Akdeniz seferleri de düzenli olarak, yılda iki kez gerçekleştirilecektir. Gemi Arktik bilim yolculukları için de kullanılabilir. İnşa edilecek çok maksatlı bir geminin, Antarktika seferlerinden arta kalan zamanlarda sismik, jeolojik, hidrografik, oşinografik ve hidroakustik araştırmalar yapmak üzere karasularımızda ve çevre denizlerimizde faaliyet gösterebilecek olması da göz önünde bulundurulduğunda, optimum tasarımın, kısıtlı buz kırma ancak bunun yanında kapsamlı araştırma yeteneğine sahip, ilk yatırım ve işletme maliyeti açısından etkin bir çözüm olduğu değerlendirilmektedir.“

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 21:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER