Türk Hava Yolları, iniş ve kalkış dışında uçakta cep telefonlarının “uçuş modunda” kullanılmasına izin vermeye hazırlanıyor

Türk Hava Yolları, iniş ve kalkış dışında uçakta cep telefonlarının “uçuş modunda” kullanılmasına izin vermeye hazırlanıyor

Türk Hava Yolları, iniş ve kalkış dışında uçakta cep telefonlarının “uçuş modunda” kullanılmasına izin vermeye hazırlanıyor
Cep telefonuna uçuş modunda izin çıktı. Türk Hava Yolları, iniş ve kalkış dışında uçakta cep telefonlarının “uçuş modunda” kullanılmasına izin vermeye hazırlanıyor. Ancak, yolcu telefonunu uçuş modundan çıkartıp konuşma amaçlı kullanılırsa, kabin memurları hemen müdahale edebilecek.

Yeni nesil cep telefonları, farklı özellikleriyle artık konuşmanın ötesinde kullanılıyor. Elektronik postalar cep telefonları üzerinden geliyor. İnternete girilebiliyor. Müzik dinlenebiliyor, film izlenebiliyor. Oyun oynanabiliyor, not alınıyor.
Bu tür cihazların uçuş sırasında konuşma, mesaj gönderme, e-mail alıp-yollama dışında kullanımı için “uçuş modu” özelliği bulunuyor. Blackberry, iPhone gibi cep telefonlarının yanı sıra PDA olarak adlandırılan kişisel dijital asistanlar gibi taşınabilir elektronik cihazlar, bu moda alınıyor. Böylece uçakların başta seyrüsefer olmak üzere çeşitli elektronik sistemlerine frekans alışverişi olmadığı için zarar vermeden çalışabiliyor.
Ancak havayolları bu konuda farklı yaklaşımlara sahip. Örneğin İngiltere’de British Airways, Virgin Atlantic gibi şirketler yolcuların bu tür cihazları uçuş modunda kullanmasına izin veriyor.
Ama aralarında BMI’ın da bulunduğu bazı şirketler yolcuların uçuş modunda bile olsa cep telefonlarını kapamalarını istiyor. Bu kararın arkasında yolcuların telefonu uçuş modundan çıkartıp konuşma amaçlı kullanabilecek olmaları yatıyor. Yan koltukta oturan bir yolcunun uçuş sırasında cep telefonunu karıştırması, diğer yolcuları da uçuş güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle rahatsız ediyor.

SİNYALLER ZARAR VERİYOR

Yapılan araştırmalar, frekans yayan bu tür cihazların uçakların başta avionik ve seyrüsefer olmak üzere çeşitli elektronik sistemlerine zarar verme riskinin olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle cep telefonlarının yanı sıra telsiz, GPS olarak adlandırılan küresel konumlandırma sistemi gibi cihazların uçuşun her aşamasında kullanılmasına izin verilmiyor.
Bir başka araştırma konusu da kablosuz bağlantıya sahip diz üstü bilgisayarlar. Bu konuda uzun araştırmalar yapan imalatçılar, kablosuz bağlantıların frenkans güçlerinin açık cep telefonlarına oranla çok düşük olduğunu ve sistemlere zarar vermediğini tespit etti.

NASIL YAPILACAK

Türk Hava Yolları (THY), önümüzdeki günlerde başlatacağı yeni uygulamayla uçuş moduna alınan cep telefonlarının iniş ve kalkış haricinde kullanılmasına izin verecek.
* Yolcular, anonsların yanı sıra Skylife dergisi ve körüklere konulacak afişlerle bilgilendirilecek.
* Eğer yolcu anons yapılmadan bu tür cihazları kullanmaya başlamışsa ve yolcular arasında bir ihtilaf meydana gelirse, cep telefonunu kullanan yolcudan cihazın uçuş modunda olduğunun teyidi alınacak.
* Diğer yolculara da cep telefonunun uçuş modunda olduğu kabin memurları tarafından söylenecek.
* Yolcunun cep telefonunu normal moda alarak kullandığından şüphe duyulursa, kabin memurları yolcudan cep telefonunu kapatmasını isteyecek.
* Yolcunun karşı çıkması durumunda kabin memurları mesul kaptan pilotla temasa geçerek gerekli yasal işlemlerin yapılmasını sağlayacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER