Soru Soran Yeni Robot Yazılım Gerçekleştirildi

Komutları soru sorarak netleştiren robot yazılımı geliştirildi.

Soru Soran Yeni Robot Yazılım Gerçekleştirildi
Soru Soran Yeni Robot Yazılım Gerçekleştirildi

Bilim adamları, emin olmadığı komutları sorularla açıklığa kavuşturduktan sonra yerine getiren robot yazılımı üretti.

Komutları soru sorarak netleştiren robot yazılımı geliştirildi.

ABD'de Brown Üniversitesine bağlı robot bilimi laboratuvarı araştırmacıları, robotların ne yapması gerektiği konusunda belirsizliğe düştüğünde, tıpkı insanlar gibi soru sorarak anlamasını sağlayacak bir algoritma geliştirdi.

Algoritmayı robotların ses ve işaret konumlarını anlamasını sağlayan başka bir yazılıma entegre eden araştırmacılar, "Baxter" adındaki sanayi ve araştırma robotu üzerinde deneyler yaptı.

Deney için bir tezgahın üzerine bir grup İngiliz anahtarı koyan araştırmacılar, robotun "İngiliz anahtarını getir" komutunun ardından hangi İngiliz anahtarının istendiğini anlamak için kıskaçlarıyla aletleri tek tek işaret ederek "Bu mu?" diye sormasını sağladı.

Araştırmacılar, yanı sıra yazılıma robotun yalnızca basit evet/hayır yanıtına göre eylem kararı vermesinin ötesinde yanıta göre akıllı çıkarımlar yapmasını sağlayacak yapay zeka unsurları ekledi.

Bu sayede örneğin iki İngiliz anahtarından hangisinin istendiğini anlamak için aletlerden birini işaret edip "Bu mu?" diye soran robotun, yanıtın olumsuz olduğunu öğrendiğinde ikinci anahtarı soru sormadan getirdiği görüldü.

"Sezdirim" adı verilen bu türden akıllı çıkarımlara dayalı faaliyet tarzının algoritmayı daha etkin hale getirdiği vurgulandı. 

Araştırmanın bulguları, Singapur'da düzenlenecek Uluslararası Robot Bilimi ve Otomasyon Konferansı'nda  duyurulacak.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2017, 15:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109