Sabancı Üniversitesi ‘nano’yla zıplayacak

Sabancı Üniversitesi ‘nano’yla zıplayacak

Sabancı Üniversitesi ‘nano’yla zıplayacak
Sabancı Üniversitesi ‘nano’yla zıplayacak
    
Sabancı Üniversitesi, nanoteknoloji alanında dünyanın sayılı şirketlerinden Irvine Sensors Corp.’un Global Başkan Yardımcısı ve Teknoloji Başkanı Dr. Volkan Özgüz’ü transfer etti. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “10 yıllık tecrübemizle üniversitemiz bir zıplama yapmaya müsait” dedi.

SABANCI Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (SUNUM) direktörlüğüne ‘Elektronik minyatürleşme’ alanındaki çalışmalarla tanınan Dr. Volkan Özgüz getirildi. Nanoteknoloji konusunda dünyanın sayılı şirketlerinden Irvine Sensors Corp.’un Global Başkan Yardımcısı ve Teknoloji Başkanı olarak görev yapan Özgüz’ün transferini duyuran Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Ar-Ge ve nanotekonloji konusunda uygulamalı araştırma açısından iklimin tamam olduğunu söyledi. Sabancı, “İklim oluştu fırsat penceresi hazır gözüküyor. Ülkemiz açısından zamanlamanın tamam olduğunu görüyoruz. Zaten geçmiş 10 yıllık tecrübesi de üniversitemiz zıplama yapmaya müsait. Şimdi bu zıplamayı yapacağımızı umuyorum” dedi.

Ürün geliştirecek

Güler Sabancı, şöyle konuştu: “Sabancı Üniversitesi mukayeseli bir avantaja sahip. Bölümlerimiz yok, interdisipliner bir altyapımız var. Bu araştırma altyapısının nanoteknoloji araştırmalarında önemli avantaj olduğunu görüyoruz. Volkan Özgüz Türkiye’ye 20 yıllık bilgi birikimiyle döndü. Bu Türkiye için de önemli kazanım. SUNUM, sanayinin hızla kullanımına uygun ürün geliştirmeye ve ürüne dönük çalışacak. Türkiye’nin önünde önemli fırsat olduğunu bilim adamlarından duymak beni heyecanlandırıyor. Önemli unsurun sadece araştırma olmadığını, uygulama kelimesinin üzerinde çok durulması gerektiğini belirtiyorum. Başarılı nanoteknoloji merkezinin esas başarısını uygulamaya geçen ürün ve hız gösterecek.”

2.5 milyar Euro

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker üniversitelerin uluslararası alanda rekabet avantajı elde edebilmesi için inovasyon ve teknolojiye yatırım yapmasının gereklilik olduğunu belirtti. SUNUM’un Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteğiyle 50 milyon TL’lik yatırımla 2009’da kurulduğunu hatırlatan Prof. Berker, şunları anlattı: “Dünyada nanoteknoloji pazarının büyüklüğü 2.5 milyar Euro. Avrupa Birliği 7’nci Çerçeve Programı fonlarından 2013 yılına kadar ayrılmış 6.5 milyon Euro ile nanoteknoloji alanında en büyük paya sahibiz. 2014-2018 arasında üniversitemizde nanoteknoloji alanında dış kaynaklı proje toplamının 55 milyon TL’ye ulaşması öngörülüyor.”

Tarıma ve suya odaklanacak

SUNUM Direktörü Dr. Volkan Özgüz, merkezdeki birinci araştırma önceliklerinin tarım ve tarıma bağlı olarak su ve çevre temizliği olacağını belirterek, “Bunun yanında inşaat sektörü ilginç olabilir. Bu konuda Türkiye’de çok gelişmiş teknolojiler kullanılıyor. Nanoteknoloji de bu sektörü yeni giriyor. Fırsatı başında yakalarsak inşaat sektörü ilginç olabilir. Bir de tıp alanında bu konuda var olan çalışmalar var. Bunu daha hızlıca geliştirmek doğal bir seçim. Bu üç sektör şu an için aklımızda” dedi.

Hedef, 3 yılda dünyada ilk 10

SUNUM Direktörü Dr. Volkan Özgüz, 20’nci yüzyılın enerjiye dayalı bir yüzyıl olduğunu, enerjide hakim ülkelerin dünyadaki paylarını artırdığını belirtti. 21’inci yüzyılın ise teknoloji ağırlıklı bir yüzyıl olacağını ifade eden Özgüz, “Birçok uzman nanoteknolojinin 21’nci yüzyıla damgasını vuracak teknolojilerin en önemlisi olduğu konusunda hemfikir. Ar-Ge çalışmalarını sağlık, güvenlik ve yaşam kalitesi açısından hızlıca ürüne dönüştürecek ülkeler bu konuda halklarının yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyecek” dedi. Türkiye’de de nanoteknoloji çalışmaları yapıldığını söyleyen Dr. Özgüz, çalışmaların ürüne ve uygulamaya odaklı olması ve bilim adamları ile mühendislerin işbirliğinde yapılması gerektiğini vurguladı. Fizikçi veya kimyacının Ziraat Mühendisi’yle ya da İnşaat Mühendisi’yle çalışıp uygulamaya dönük projeler üretmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Özgüz, SUNUM’u diğerlerinden ayıran en önemli özelliğin de bu olacağını söyledi. Dr. Volkan Özgüz, amaçlarının SUNUM’un altyapısının bir yıl içinde çalışır hale gelmesi olduğunu da belirtti. Dr. Özgüz, “Hedefimiz üç yıl içinde dünyadaki ilk 10 nanoteknoloji merkezi arasına girmek” dedi.

Dr. Volkan Özgüz kimdir
1974’te Saint Joseph Lisesi’ni bitirdi ve İTÜ’de elektronik mühendisliği okudu. North Carolina Devlet Üniversitesi’nde doktora yapan Özgüz, 1995’e kadar burada araştırmacı olarak çalıştı. 1995’te Irvine Sensors Corp.’a katılan özgüz, 2005’e kadar şirketin Ar-Ge departmanında çalıştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER