Rüzgara 90 milyon lira yatırdı, 12 bin konutu aydınlatacak

Rüzgara 90 milyon lira yatırdı, 12 bin konutu aydınlatacak

Rüzgara 90 milyon lira yatırdı, 12 bin konutu aydınlatacak

Rüzgara 90 milyon lira yatırdı, 12 bin konutu aydınlatacak

Mersin’in Mut İlçesi’ndeki 33 megavatlık rüzgâr enerjisi santralı açıldı. Ağaoğlu Enerji Grubu tarafından 8 ayda hayata geçirilen santral için 90 milyon lira yatırım yapıldı. Mersin Rüzgâr Enerjisi Santralı’nın (RES) 12 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacağı tahmin ediliyor.

AĞAOĞLU Enerji Grubu 8 ay gibi çok kısa bir sürede faaliyete geçirdiği Mersin’in Mut ilçesindeki 33 megavatlık rüzgâr enerjisi santralı açıldı. Mersin’in Mut ilçesinde 90 milyon TL yatırımla hayata geçirilen ve yaklaşık 12 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak Mersin Rüzgâr Enerjisi Santralı’nın (RES) resmi açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve EPDK Başkanı Hasan Köktaş’ın katıldığı törenle yapıldı.

10 milyon TL’lik kazanç

Mersin Mut Rüzgâr Enerjisi Santralı yılda asgari 120 milyon kilovat enerji üretecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçici kabulü yapılarak üretime başlayan 33 megavat kapasiteli Mersin Mut Rüzgâr Enerjisi Santralı, 8 ayda tamamlanarak hizmete girdi. Orta ve Batı Akdeniz Bölgesi’nde kurulan ilk rüzgâr enerjisi santralı olma özelliği taşıyan Mersin Mut Rüzgâr Enerjisi Santralı, ülke ekonomisi ve çevre açısından da kazanç sağlayacak bir yatırım olma özelliği taşıyor. Santral, yıllık 72 bin tonluk karbondioksit emisyonunu engelleyecek. Bu yatırım sayesinde, ithal edilen fosil yakıtlar için her yıl ödenen 10 milyon TL tutarında yerli kaynağın ülke dışına çıkışının da önüne geçilecek.

Yatırımlara devam

Ağaoğlu Enerji Grubu’nun geçtiğimiz yıl Galata Wind Enerji’yi satın alarak portföyüne eklediği Şah Rüzgâr Enerjisi Santralı’nın 2010 Aralık ayında devreye girmesi planlanıyor. Her biri 3.0 megavat üretim gücünde olmak üzere 22 tanesi Balıkesir, 9 tanesi Bursa il sınırları içinde toplam 31 adet rüzgâr türbininden oluşan proje toplam 93 megavat kurulu güce sahip olacak. Şah RES üreteceği temiz enerji sayesinde her yıl yaklaşık 210 bin ton karbondioksit emisyonunu engellemiş olacak. Şah Rüzgar Enerjisi, yıllık elektrik üretimi 332 milyon kilovat civarında olacak.

Enerjiye geç girdim 2 yıllık iş 6 ayda bitti

AĞAOĞLU Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, enerjiye son giren gruplardan biri olduklarının altını çizerek, “2 senedir bunun içindeyiz ama geç karar verdik hızlı hareket ettik. İlk yatırım burası kısmet olursa 33 MW’lik bu santral ileride 120 MW’lık kapasiteye ulaşacak. Biz Türk müteşebbisleri olarak önümüz açılsın ve Başbakanımızın bize gösterdiği hedef olan 2023 yılında ilk 10 ekonomi arasına girelim istiyoruz. Bu hedefi, bürokraside önümüz açılırsa, müteşebbisler olarak 2023’e kalmadan yaparız” diye konuştu.

Erdoğan: Alternatif enerji kaçınılmaz

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji bakımından dışa bağımlı bir ülke olduğunu, petrol ve doğalgaz ihtiyacını yurt dışından karşıladığını, alternatif enerji kaynaklarına yönelinmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Erdoğan, Mersin Mut Rüzgar Enerjisi Santralı’nın açılışında yaptığı konuşmada, şunları dile getirdi: “Her vesileyle ifade ediyoruz, maalesef enerji bakımından dışa bağımlı bir ülkeyiz. Petrol, doğalgaz zengini bir ülke değiliz. Petrol ve doğalgaz ihtiyacımızı yurt dışından karşılıyoruz. Yeri geliyor yine enerji ihtiyacımızı karşılamak adına dışarıdan kömür ithal ediyoruz. Sadece kömür ve doğalgaz ihtiyacımızı karşılamak için her yıl 25 milyar dolar döviz yurt dışına gidiyor.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER