NAYLON FATURAYA AF GELİYOR

NAYLON FATURAYA AF GELİYOR

NAYLON FATURAYA AF GELİYOR
NAYLON FATURAYA AF GELİYOR
Maliye Bakanlığı yeni denetim modelini vergi ve SSK borçlarının yapılandırılması paketine koymayı planlıyor.

Vergide yeni bir denetim modeline geçmeyi planlayan Maliye, vergi ve SSK prim borçlarına yeniden yapılandırma getiren düzenleme paketine denetim modelini de koymaya hazırlanıyor. Yetkililer, yapılandırma paketine denetim modeli girerse özellikle kod uygulaması nedeniyle artan iş yükünden Maliye'nin kurtulabilmesi için naylon fatura kullananların af edilmesinin önünün açılacağını dile getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen vergi ve SSK prim borçlarındaki yeniden yapılandırma çalışmaları bürokrasi tarafında yürütülüyor. Ekimde Meclis'in gündemine gelmesi beklenen yeniden yapılandırma çalışmalarında borçların anaparasına dokunulmaması ilkesinden hareket ediliyor. Ancak faizle ilgili enflasyona endeksli sistem üzerinde çalışılıyor. Bu yeni sistemde peşin ödeme sisteminin geçmiş uygulamalara göre daha cazip hale getirilmesine yönelik bir model üzerinde durulduğu belirtildi. Çalışmalarda yeniden yapılandırmanın kapsamının da genişletilmesi bir başka alternatif olarak ele alınıyor. Bu durumda naylon fatura ile ilgili de bir düzenlemenin paket içine alınabileceği ifade edilmeye başlandı.

Yeni denetim modeli zorlayacak
Şu anda vergide denetim ancak yüzde 2-3'lük bir kesimi kapsıyor. 6009 sayılı yasa tasarı olarak TBMM'ye geldiğinde yeni bir denetim modeli içeriyordu. Maliye, mükellefleri üç gruba ayırarak denetleyecek yeni bir modele geçecekti. Bu bölüm yasanın Meclis görüşmeleri sırasında çıkarıldı. Ancak aynı modelin yönetmelikle getirileceği belirtildi. Yeni denetim modelinde birinci sınıf tüccarlar yıllık iş hacimleri, sermaye büyüklükleri gibi kriterlere göre üç gruba ayrılacak. Birinci gruba dahil olanlar üç yılda en az bir kez, ikinci gruba dahil olanlar altı yılda bir, üçüncü gruba dahil olanlar ise dokuz yılda en az bir kez tam veya sınırlı vergi incelemesine tabi tutulacak. Bu modelin hayata geçirilmesi için denetim kadrosunun güçlendirilmesi gerekiyor. Bu modelde denetim oranının yüzde 20'lere çıkacağı kaydediliyor.

Naylon fatura yükü çok
Yeni bir denetim modeline geçmeye hazırlanan Maliye, bu nedenle geçmişin yüklerinden kurtulmak istiyor. Yükün en önemli bölümü de naylon faturalardan kaynaklanıyor. Özellikle geçmişte uygulanan kod sistemi yüzünden naylon fatura ile ilgili çok sayıda dosya bulunuyor. Bu dosya yükünden kurtulmak için yeniden yapılandırma paketinin içine naylon fatura kullanımı ile ilgili bir düzenlemenin eklenebileceği kaydedildi. Ancak yetkililer, kararın siyasiler tarafından verileceğini vurguladı. Yetkililer bunun sadece naylon fatura kullananlara yönelik olabileceği, düzenleyenlerin kapsam dışı kalabileceği belirtiliyor.
En son 2003 yılındaki vergi barışında naylon fatura kullananlar için bir kolaylık getirilmişti. 2008 yılındaki 18 ayda 18 eşit taksit uygulamasının başlangıcında da naylon fatura hem düzenleyen hem de kullananlar için bir kolaylık getirilmek istendi ve uzlaşma yolu açıldı. Ancak daha sonra bu uygulama geri çekildi.

BAKAN ŞİMŞEK AF YOK DEDİ
Yetkililer yeniden yapılandırma ile ilgili söylemin vergi ödemelerini önemli oranda olumsuz etkilediğini belirterek, cari yılla ilgili ödemelerin önemli oranda durduğunu kaydettiler. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de af söylentileri nedeniyle vergi ödemelerinin aksatılmamasını istemiş ve "Af getirmeyeceğiz" diye konuşmuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109